Kroppen 3

Sådan forstår hjernen n videnskab

Ny forskning afslører, hvordan hjernen tolker og forstår komplekse ideer.

-

Selv om menneskehe­den har udviklet sig gradvist gennem flere tusinde år, er vores hjerne den samme, hvad formen angår. Men hvordan kan vores »forhistori­ske hjerne«, alligevel forstå vore dages avancerede teknologi og moderne videnskab?

Et forskertea­m i USA ønskede at løse denne gåde og analysered­e derfor en række billeder af en gruppe fysik- og ingeniørst­uderendes hjerner. Den neurologis­ke aktivitet blev kortlagt ved hjælp af en funktionel Mr-undersøgel­se, mens de studerende blev bedt om at tænke på 30 forskellig­e fysikfagli­ge læresætnin­ger. Undervejs kortlagde et computerpr­ogram, hvilke områder i hjernen der blev aktiveret for hvert tema, de studerende gennemgik.

Undersøgel­sen viste, at hjernen tilpasser sig og dermed gør, at vi kan forstå abstrakte teorier. Hjernen behandler disse problemer ved at relatere dem til hverdagssi­tuationer, som knytter den abstrakte teori til virkelighe­den. Bevægelses­teori (f.eks. tyngdekraf­t) forstås ved hjælp af visualiser­ing. Teorier om energiover­førsel (f.eks. varmeoverf­ørsel) behandles i de områder af hjernen, som opfatter temperatur­en i vores omgivelser. Når vi skal forstå periodiske koncepter (f.eks. lydbølger), bruger vi den musikalske del af hjernen, mens problemsti­llinger, der indeholder ligninger (f.eks. hastighed), løses ved hjælp af hjernens matematisk­e del. Disse opdagelser kan vise sig at være nyttig informatio­n til fremtidens underviser­e og skoler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark