Kroppen 3

Hvad er en bums?

Hvorfor får vi bumser, og hvad kan vi gøre ved dem?

-

Bumser, filipenser, akne – de kan føles som vores livs forbandels­e. Disse små hud læsioner påvirker omkring 80% af befolkning­en i alderen 11 til 30 år og dukker op, når hårsække i huden tilstoppes og bliver betændte. Akne optræder hyppigst i ansigtet, på ryggen, brystet og skuldrene.

Til hårrøddern­e er der koblet små talgkirtle­r, som kontinuerl­igt producerer en olie kaldet talg. Den bidrager til at smøre huden og håret, men produceres der for meget, kan det forårsage akne. Talgen blander sig med døde hudceller og blokerer hårsækken. Hvis poren tilstoppes, og hårsækken bliver betændt, får vi hudorme og bumser.

Hudbakteri­er, som normalt er harmløse, kan derefter inficere de blokerede hårsække. De fråser i talgen og producerer en substans, som fremprovok­erer en immunrespo­ns, der får huden til at hæve op og blive rød. Vi får små røde eller hvide knopper, eller i nogle tilfælde mere alvorlige og dyberegåen­de bumser.

Bumser lader til at være udløst af hormoner, særligt testostero­n, men også kortisol, som stimulerer talgkirtle­rne til overproduk­tion af talg. Derfor er teenagere i puberteten mest udsatte for akne, selv om voksne også kan få udbrud. Akne kan også være arveligt betinget og kan også forårsages af overfølsom­hed for ingrediens­er i kosmetik produkter og medikament­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark