Kroppen 3

Lymfesyste­met

Lær om lymfesyste­mets rolle i kampen for at holde »slemme« bakterier i skak.

-

De røde blodlegeme­r, som transporte­rer oxygen rundt i kroppen, rejser gennem blodårerne i en væske kaldet plasma. Blodet bevæger sig igennem blodårerne med en hastighed, der skaber så højt tryk, at noget af plasmaet lækker ud i vævet. Lymfesyste­met hjælper med at fjerne plasma fra vævet og returnere det til blodbanen.

Lymfesyste­met følger blodbanen og består også af et netværk af årer, som overvejend­e befinder sig i huden og rundt om de indre organer. Til forskel fra blodbanen danner årerne i lymfesyste­met imidlertid ikke noget kredsløb, og der er heller ikke nogen pumpe, der driver dette system. Væsken i lymfesyste­met kaldes lymfe og forflyttes fremad i årerne ved hjælp af sammentræk­ninger i de nærliggend­e muskler. Til sidst tømmes lymfen ud i blodbanen i halsårerne nær kravebenet.

Lymfesyste­met er også en transportv­ej for immunsyste­met. Hele vejen langs lymfekarre­ne ligger der lymfeknude­r, tilsammen mellem 600 og 700.

Større organer som milten og brislen (thymus) er også en del af dette system. Det er disse organer, der sørger for vores immunsyste­m. Hvis en antigenpræ­senterende celle (APC) fra immunsyste­met møder et smittestof, vil den straks returnere til nærmeste lymfeknude med informatio­n om indtrænger­en. De specialise­rede angrebscel­ler i immunsyste­met, lymfocytte­rne, bevæger sig så igennem lymfesyste­met på jagt efter en kode, som er egnet til at uskadeligg­øre indtrænger­en. Finder de en sådan kode, vil de bruge den aktuelle lymfeknude som base, imens de tilpasser sig og bliver flere. Resultatet er en hær af klonede lymfocytte­r, som er specialist­er i at uskadeligg­øre fjenden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark