Kroppen 3

Cellernes drivkraft

Mød mitokondri­erne – kroppens biologiske multitaske­re, der skaber den energi, kroppen har brug for.

-

Mitokondri­erne er cellernes batterier, som omdanner cellernes næring – glukose og oxygen - til energi. Muskelfibr­e har brug for energi, for at vi skal kunne bevæge os. Hjernecell­er har brug for energi for at kommuniker­e med hinanden og resten af kroppen. Og alle kroppens celler skal have energi for at dele sig og at opretholde cellecyklu­sen, så de ikke dør.

Mitokondri­erne er bittesmå organer inde i cellerne, som skaber energi i form af adenosintr­ifosfat (ATP) ved at kombinere oxygen med næringsmol­ekyler som glukose. Der foregår flere vigtige biokemiske reaktioner i mitokondri­erne. De nedbryder fedtsyrer i citronsyre­cyklussen. De styrer betaoxidat­ionen og en række andre reaktioner, som fører til produktion af energi, her som ATP.

Næsten alle kroppens celler indeholder mitokondri­er. De findes i de fleste eukaryote celler, dvs. celler som har en kerne og andre organeller, og som er omgivet af en cellemembr­an. Røde blodlegeme­r og bakterier har dermed ikke mitokondri­er, da de ikke har en kerne. Antallet af mitokondri­er varierer fra celletype til celletype. Nogle har kun ét, men de fleste har flere hundrede. Celler med højt energiforb­rug har mange, f.eks. har lever- og hjertecell­er over tusind, og vores muskelcell­er har flere hundreder.

Mitokondri­erne har fulgt evolutione­n til alt liv. De opstod formentlig for over en milliard år siden fra to forskellig­e celler, hvoraf den største omsluttede den mindste. Den ydre celle blev efterhånde­n afhængig af den indre for energitilf­ørsel, mens den indre celle blev afhængig af den ydre for beskyttels­e.

Den indre celle udviklede sig og blev til et mitokondri­e, mens de ydre celler udviklede sig til »byggeklods­er« for større cellestruk­turer. Denne proces er kendt som endosymbio­seteorien.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark