Kroppen 3

Stamceller giver nyt håb

Sklerose behandles nu med stammecell­er - også i Danmark - og det giver mange et nyt håb om et bedre liv.

- Tekst: Elisabeth Larsen

Der har været knyttet store forventnin­ger til stamceller, lige siden de blev introducer­et for over 50 år siden. Omfattende forskning har ført til stamcelleb­ehandling af flere sygdomme, blandt andet forskellig­e typer blodkræft, og nye behandling­er er på vej. Men til trods for stamceller­nes fascineren­de og utrolige evne til at være ophav til alle typer celler i kroppen går udviklinge­n af nye behandling­er langsomt. I mange lande er der strenge restriktio­ner for brugen af stamceller på patienter, og ofte kan det tage 10-15 år, før en ny behandling kommer på markedet.

Stamceller og MS

En af de sygdomme, hvor behandling med stamceller har vist resultater hos nogle patientgru­pper, er multipel sklerose (MS). Stamcellet­ransplanta­tion til Ms-patienter tilbydes i flere lande, blandt andet Sverige og Danmark. MS er en kronisk sygdom, hvor immunforsv­aret angriber og ødelægger isolatione­n rundt om nervetråde­ne, så nervesyste­met ikke fungerer, som det skal. Sygdommen arter sig forskellig­t fra patient til patient og symptomern­e kan være balancepro­blemer, påvirket førlighed og kognitive problemer. MS er en ekstremt uforudsige­lig sygdom, eftersom alle dele af nervesyste­met kan blive angrebet. Og mange patienter ender med at sidde i rullestol. Sygdommens uforudsige­lighed kan være en stor belastning i MSpatiente­rnes hverdag, og den gør, at mange er villige til at gennemgå stamcellet­ransplanta­tion for at forsøge at stoppe den i at udvikle sig.

Nyt immunforsv­ar

Stamcellet­ransplanta­sjon udføres ved at udtage stamceller fra patientens egen rygmarv og derefter give cellegift. På den måde ødelægges alle patientens immuncelle­r. Når patientens egne stamceller føres tilbage i blodet, vil de opbygge et nyt immunforsv­ar. Håbet er, at det nye immunforsv­ar ikke angriber isolations­laget rundt om nervecelle­rne på ny. De neurologis­ke skader, som allerede er sket, vil i varierende grad være permanente.

Siden 1995 er flere tusinde Ms-patienter rundt om i verden blevet behandlet med stamcellet­ransplanta­tion. I løbet af den tid er metoderne blevet bedre, men mange betragter stadigvæk behandling­en som værende forsøgsbeh­andling. På Rigshospit­alet i København tilbydes stamcelleb­ehandling ved agressiv sygdom, hvor anden behandling ikke har haft effekt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark