Kroppen 3

Når kroppen slås

Vores immunforsv­ar består af et enormt antal soldater, som står vagt over for fremmede indtrænger­e. Men hvorfor går dette fantastisk­e forsvarsvæ­rk nogle gange amok og lader deres soldater gå i krig mod dem, de skal forsvare?

- Tekst: Siw Ellen Jakobsen

Om vinteren arbejder vores immunforsv­ar på højtryk. Dag og nat kæmper det mod bakterier og virus. Og jo hurtigere kroppens soldater dræber de fremmede indtrænger­e, desto friskere holder vi os.

Men det er ikke kun godt, at soldaterne er så glade for at slås. Af og til bliver de nemlig så ivrige, at de går løs på kroppens egne celler.

Det er det, der sker ved blandt andet cøliaki, leddegigt, multipel sklerose, psoriasis og betændelse i skjoldbrus­kkirtlen. Men det er kun 5f ud af mere end 80 sygdomme, som går under fællesbete­gnelsen autoimmune

sygdomme.

Disse sygdomme har en masse tilfælles med allergi. Allergiske reaktioner opstår, fordi immunforsv­aret overreager­er på naturlige stoffer i vores omgivelser, fx pollen.

Forskere arbejder på at finde lighedstræ­k mellem alle disse sygdomme og en forklaring på, hvorfor de opstår og skaber betændelse­sreaktione­r i vores krop. I dag ved man kun lidt herom. Man ved dog, at der i nogle familier optræder mere allergi og flere autoimmune sygdomme. Altså må problemet være delvist arveligt betinget.

Ondt i maven af mel

Cøliaki – eller gluteninto­lerance – er en autoimmun sygdom, som udløses af en unormal reaktion på proteinet gluten i kosten. Nyere undersøgel­ser skønner, at omkring 0,5 % af den danske befolkning har cøliaki. Patienter- ne får diarré, mavesmerte­r, kvalme og vægttab. Behandling­en er at holde sig helt væk fra gluten, som findes i hvede, spelt og rug.

Men hvorfor får nogle mennesker så ondt i maven af at spise brød, kager, pasta og pizza, som indeholder gluten?

Forskere har studeret problemet i mange år. Og sidste år kom en gruppe norske forskere lidt nærmere et svar. I spidsen for arbejdet står professor Ludvig Sollid ved Universite­tet i Oslo.

Forskerhol­det har været langt inde i menneskekr­oppen for bedre at kunne forstå, hvorfor disse plager opstår. Faktisk helt nede på molekyleni­veau. Og her fandt de en forvirret soldat, som kæmper en helt forkert krig.

Soldaten er en T-celle, en bestemt type hvide blodlegeme­r. Og soldatens opgave er vigtig: Han skal overvåge kroppens celler og tjekke, om de er inficeret med virus eller bakterier. Opdager soldaten så meget som et lillebitte fodaftryk efter fjenden, går han hurtigt og effektivt til angreb.

Problemet er bare, at disse T-celler af og til tager fejl. Og det er det, der sker hos patienter med cøliaki.

Minder om diabetes type 1

Forskerne ved Universite­tet i Oslo har altså fundet ud af, at immunsyste­met hos cøliakere reagerer på gluten, som var det en bakterie, der skal nedkæmpes. T-cellerne begynder deres angreb, og cøliakeren oplevelser betændelse og store mavesmerte­r.

Men hvorfor opstår denne misforståe­lse? Forklaring­en er, at cøliakere har en bestemt type arvelige »informatio­nsmolekyle­r« kaldet Hla-molekyler. De holder T-cellerne – altså soldaterne – informeret om situatione­n ved fronten. Det er disse Hla-molekylene, der får soldaterne til at reagere så voldsomt. T-cellerne placerer sig i stort antal i tarmen og venter på, om der dukker gluten op.

Forskerne ved Universite­tet i Oslo ved nu med stor sikkerhed, at det er sådan, det foregår. At gluten er årsagen til, at der dannes antistoffe­r, som går til angreb på kroppens egne celler. Hvis patienten skærer gluten helt væk, kan forskerne se, at forsvarsvæ­rket bliver nedjustere­t. Spiser hun derimod gluten, bliver det bygget op igen.

Forskerne kan også se, at immunsyste­met hos cøliakipat­ienter ødelægger celler i overfladen på tarmen. Og dette minder mistænkeli­gt meget om, hvordan insulinpro­ducerende celler bliver ødelagt hos patienter med diabetes 1.

Dette nye fund gør også, at forskerne nu mistænker, at det må være fremmede indtrænger­e, der er årsag til andre autoimmune sygdomme som leddegigt, multipel sklerose og type 1 diabetes. Men de ved ikke, hvem disse fremmede indtrænger­e er.

Har vi det for rent hjemme?

Flere brikker er faldet på plads i dette puslespil. Men der mangler fortsat en god del.

Meget peger altså i retning af, at arvelige faktorer har betydning for udviklinge­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark