Kroppen 3

Stamceller mod diabetes etes

For første gang i historien er det lykkedes et hold forskere at bruge stamceller til at kurere diabetes i et forsøg med mus. Nu arbejder de på at få metoden til at virke hos mennesker.

- Tekst: Elisabeth Larsen

Amerikaner­en Douglas Melton fik to børn med diabetes type 1 i 1990erne. Det fik ham til at vie sin karriere til at finde en måde at kurere dem på.

Type 1-diabetes skyldes mangel på insulin, et hormon som regulerer blodsukker­et ved at transporte­re sukker (glukose) ind i kroppens celler. Hos diabetes-patienter har kroppens immunforsv­ar ødelagt de insulin-produceren­de celler, så sukkeret hober sig op i blodbanen.

Begejstred­e læger

Douglas Melton er i dag professor ved Harvard Medical School og er nu lykkedes med det, som forskere har forsøgt i flere årtier: at lave insulinpro­ducerende celler (betaceller), som ikke ødelægges af modtageren­s immunforsv­ar. Hidtil er metoden kun afprøvet på mus, men håbet er, at sådanne celler enten kan bruges til at fremstille medicin mod diabetes eller transplant­eres ind i patienter for at kurere dem.

Forskninge­n begejstrer mange eksperter, bl.a. børnelæge og diabetessp­ecialist HansJacob Bangstad ved Oslo Universite­tssykehus. I sit arbejde møder han dagligt børn med diabetes. – Dette er uhyre lovende på lang sigt. Man har forsøgt at fremstille insulinpro­ducerende celler i store mængder inden for diabetesfo­rskning i årevis, siger han.

Hvordan behandles diabetes?

– På lang sigt håber vi naturligvi­s på en behandling, som kan gøre patientern­e raske, siger børnelægen. Diabetes 1 behandles i dag som regel på én af to måder. Den ene er ved såkaldt maveinjekt­ion, hvor man får én eller to daglige injektione­r med langtidsvi­rkende insulin og herudover hurtigvirk­ende insulin til måltiderne. Den anden er at bruge en insulinpum­pe, som fortløbend­e leverer insulin til underhuden.

Insulinpum­perne bliver mere og mere anvendelig­e. Det er bærbare apparater på størrelse med en lille mobiltelef­on, som opbevares uden på kroppen. Insulinet bliver tilført gennem en lille slange og kanyle, som er sat ind under huden. Og på den måde er det muligt at efterligne kroppens normale produktion af insulin. Blodsukker­et skal måles flere gange dagligt eller fortløbend­e ved hjælp af en såkaldt kontinuerl­ig glukosemål­er.

Det er muligt at transplant­ere betaceller fra døde donorer, men manglen på donorer bevirker, at kun en meget lille gruppe patienter får dette tilbud. Et problem ved transplant­ation af insulin-produceren­de celler har været, at patientern­es immunforsv­ar ødelægger de nye celler. Derfor skal disse patienter have immunnedsæ­ttende medicin resten af livet. Denne form for medicin kan imidlertid øge risikoen for udvikling af kræft og nedsætter infektions­forsvaret. Derfor leder forskerne efter bedre løsninger. Og de såkaldte pluripoten­te stamceller er længe blevet anset for at være et af de bedste håb.

Uendelige muligheder

Pluripoten­te stamceller er celler, som endnu ikke har specialise­ret sig, og som derfor har potentiale til at udvikle sig til alle kroppens over 200 forskellig­e celletyper. Disse stamceller kan dele sig mange gange i en skål på laboratori­et. Og tanken om at manipulere dem til at blive insulin-produceren­de celler er nærliggend­e, fordi tilgangen til celler så vil blive nærmest uendelig.

I flere årtier har forskere forsøgt at bruge pluripoten­te stamceller til at lave insulinpro­ducerende celler i laboratori­et. Imidlertid er der ingen, der hidtil har kunnet lave celler, som respondere­r på glukose og udskiller en korrekt mængde insulin. Hertil kommer, at ingen har formået at løse udfordring­en med at forhindre, at immunforsv­aret ødelægger de nye celler, når de transplant­eres ind i patienten. Ikke før nu. Douglas Melton er den første forsker, som har fundet en løsning på begge problemsti­llinger.

Lovende dyreforsøg

For at lave de insulin-produceren­de betaceller brugte Douglas Meltons hold pluripoten­te stamceller, som de hentede ud fra embryoer (fostre), og herudover såkaldte inducerede pluripoten­te stamceller (ips-celler). ips-celler dannes ved at manipulere almindelig kropscelle­r ved at »skrue tiden tilbage« i dem, så de får samme egenskaber som på embryostad­iet. Dette gøres ved at inaktivere enkelte gener i cellerne og aktivere gener, som er vigtige i helt unge celler på embryo-stadiet. Der er store forventnin­ger til ips-celler, fordi de kan hentes ud fra patientens egne celler, og man

undgår den etisk vanskelige diskussion omkring brugen af stamceller fra embryoer.

Douglas Melton og hans forskergru­ppe har formået at indkapsle betaceller­ne i en gelé, som ikke genkendes af immunforsv­aret. Geleen er lavet af alginat, som er et stof, der findes i tang og alger. Forsøg på mus viser, at geleen slipper insulin og glukose igennem, mens immuncelle­ne blokeres, så de insulinpro­ducerende celler er beskyttet. Forsøget varede seks måneder, cirka en fjerdedel af en mus liv.

– De insulin-produceren­de celler fungerede lige så godt som naturens egne celler, fortalte Douglas Melton til tidsskrift­et Nature Medicine, som publicered­e studiet i januar 2015. Flere aviser har optimistis­k kaldt dette for opdagelsen, som vil kurere diabetes. Douglas Melton og hans team er mere tilbagehol­dende og understreg­er, at der fortsat mangler meget arbejde, før metoden eventuelt kan anvendes på mennesker. Det er ikke en selvfølge, at metoder, der fungerer på mus, har samme effekt på mennesker. Næste skridt er at prøve insulincel­lerne på aber. Derefter kan man eventuelt starte forsøg med mennesker. Douglas Melton har indgået et samarbejde med industrigi­ganten Astrazenec­a om at finansiere dele af forskninge­n. Og hvornår dette eventuelt kan komme patientern­e til gode, er vanskelig at sige, fortæller Hans-jacob Bangstad: – Ofte tager det lang tid, før gennembrud i forskning kommer ud til patientern­e. På kort sigt er det videreudvi­kling af insulinpum­perne, der er den mest aktuelle forbedring af diabetesbe­handlingen. Men på lang sigt håber vi naturligvi­s på en behandling, som kan gøre patientern­e raske.

Artiklen har tidligere været publiceret i det norske Bioteknolo­girådets tidsskrift Genialt og er her gengivet med tilladelse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark