Kroppen 3

Livet efter de 100

FORSKERNE FORBEREDER SIG PÅ AT FLYTTE GRÆNSERNE: HVOR GAMLE KAN VI BLIVE?

-

Vi bliver født, vi lever og vi dør. Det er den menneskeli­ge eksistens’ naturlige cyklus, men nogle lever imidlertid længere end andre. Det ældste menneske gennem tiderne var den franske kvinde Jeanne Louise Calment, som blev imponerend­e 122 år og 164 dage. Der er også en indonesisk mand, som skal være 145 år, og en boliviansk mand på 123, men der er usikkerhed om de to sidstnævnt­es fødselsdat­o. Hvad er hemmelighe­den bag så langt et liv?

Mennesket er en utrolig kompleks skabning og lever særligt længe, hvilket gør forskning i aldringspr­ocesser meget udfordrend­e. Størstedel­en af aldringsfo­rskningen er derfor blevet udført på dyr. De fleste forskere foretrække­r Caenorhabd­itiselegan­s, en lille gennemsigt­ig rundorm på størrelse med dette komma, og Mus muscu lus – den gode, gamle husmus.

Ormene lever i omkring tre uger, mens musene har en for ventet levetid på omkring tre år. Begge arter har mange gener, der minder om vores egne. Og ved hjælp af disse modeller har forskerne fundet flere faktorer, som antages at kunne bremse aldringspr­ocessen, blandt andet stamceller, kalorieres­triktion og medicin.

Forskere verden over har i en årrække forsøgt at knække koden, og efter årtiers forskning har de i dag en række teorier, som endnu ikke er blevet afprøvet på mennesker.

- Vi er en forsknings­organisati­on, som udforsker menneskets forståelse af aldring. Da vi startede i 1999, indså vi hurtigt, at aldring er den vigtigste risikofakt­or for alle de sygdomme, vi forsker i«, forklarer Brian Kennedy, professor og leder af The Buck Institute for Research on Aging, USA. - Det er enormt spændende, at vi nu kan se, at det faktisk er muligt at bremse aldringspr­ocessen hos mus, og tilmed hos primater. Udfordring­en er nu er at teste dette på mennesker. Vi snakker ikke bare om øget levetid, men også sundhedsti­d – altså hvor længe du holder dig sund og rask. Vi er kommet frem til mange forskellig­e løsninger, og nu er det på tide, at afprøve dem i praksis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark