Kroppen 3

Truet af antibiotik­a-resistens esistens

Et kapløb med tiden er i fuld gang – og det gælder om at forhindre den måske største sundhedsmæ­ssige trussel i menneskets historie.

-

Alexander Fleming, manden der opdagede det allerførst­e antibiotik­um, døde for 61 år siden. Nu frygter mange, at hans banebryden­de arbejde bliver helt ødelagt. Misbrug og over medicineri­ng af antibiotik­a har ført til, at flere sygdomsfre­mkaldende bak terier har udvik let antibiotik­aresistens og har gjort det stadig vanskelige­re at forhind re og behandle in fek tioner. - Det er an slået, at inden 2050 vil 10 millioner men nesker årligt dø af in fek tioner, som er antimikrob­isk resistente, siger dr. Matt Hutchings, en antibiotik­aekspert fra University of East Ang lia. - Det te vil overstige antallet af mennesker, der dør af kræft og de fleste and re sygdomme.

På grund af den ne trussel er det vigtigere end nogensinde for forskere at finde nye former for antibiotik­a, men des værre er de både ekstremt tidskræven­de, kostbare og svære at designe. -De fleste antibiotik­a, vi bruger på men nesker, kommer fra jordbak terier og blev opdaget for mere end 60 år siden. Den gode nyhed er, at vi ved, at der findes masser af naturlige produk ter, som bare venter på at blive opdaget. Der er bare brug for finansieri­ng fra regeringer eller medicinalf­irmaer, så vi kan rejse ud og finde dem. Formentlig vil kun en procent eller mindre af alle de antibiotik­a, vi opdager, klare sig igen nem kliniske forsøg, så vi er nødt til at opdage så mange nye antibiotis­ke molekyler som mu ligt.

Dr. Hutchings leder et banebryden­de forsk ningsproje­kt, som gør netop dét, og har vendt sig mod de sydaf rikanske bladskærem­yrer for at få hjælp. Bladskærem­yren har dannet et symbiotisk forhold med den antibiotik­a-produceren­de bak terie, der lever uden på dens krop. Myren giver bak terier ne næring gennem specielle kirtler og bruger den bak terielle antibiotik­a som beskyttels­e mod sygdom. Disse antibiotik­a er helt nye for videnskabe­n, og man håber, at nogle af dem kan udvik les til lægemid ler i løbet af de næste 10-15 år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark