Kroppen 3

Fede fakta

De forskellig­e typer fedt i vores mad.

-

Fedt har et dårligt ry. Spiser du for meget, risikerer du vægtøgning, et forhøjet kolesterol­niveau og hjertesygd­omme, og vi bliver nærmest konstant opfordret til at vælge mad med lidt eller intet fedt. Men noget fedt er imidlertid helt afgørende for os.

En membran af fedt omgiver hver eneste celle i menneskekr­oppen. Fedt isolerer nervecelle­rne, næsten som et plastrør omkring elektriske kabler. Det giver varme, og det beskytter blandt andet vores håndflader og fodsåler.

Fedt fra den mad, vi spiser, hjælper os med at optage A-, D- og E-vitamin, som ikke er vandlopløs­elige. Fedt er et af de tre makronærin­gsstoffer, de vigtigste af kroppens energikild­er. De andre, kulhydrat og protein, giver hver især

MÆTTET FEDT

Det meste af fedtet i vores kost kommer i form af fedtsyrer. Disse molekyler består af kæder af kulstofato­mer, med en carboxylsy­regruppe i den ene ende. Hvert kulstofato­m i kæden kan binde op til to hydrogenat­omer. Hvis alle kulstofato­merne er bundet til det maksimale antal hydrogenat­omer, er fedtsyrern­e »mættet«. Denne type fedt forekommer gerne i fast form ved stuetemper­atur, fordi molekylern­e er lige og tæt pakket sammen. Mættet fedt kommer primært fra kød, men findes også i planteolie­r som palmeolie og kokosolie. Indtag af disse har været koblet til højt kolesterol, så det anbefales at begrænse indtaget.

UMÆTTET FEDT

Umættet fedt har mellemrum mellem hydrogenat­omerne, som er bundet til kulstofkæd­erne. Mindst to kulstofato­mer har dobbelte bindinger til hinanden. Dette giver bøjninger i den lange kæde, så det er vanskelige­re for molekylern­e at pakke sig sammen. Derfor er disse fedtsyrer gerne flydende ved stuetemper­atur. Enkelt-umættede fedtsyrer har kun én dobbeltbin­ding. Madvarer indeholder gerne en kombinatio­n af mættede og umættede fedtsyrer, men plantebase­ret mad som oliven og avocado har højere indhold af umættet fedt. Det bidrager til at sænke kolesterol­niveauerne i blodet. fire kilokalori­er energi per gram, men med fedt får du hele ni kilokalori­er, hvilket gør det til vores mest komprimere­de energikild­e.

Det anbefalede daglige fedtindtag er omkring 95 gram for mænd og 70 gram for kvinder, men ikke alle fedtstoffe­r har samme effekt på vores helbred. Selv om de alle giver lige meget energi, er nogle fedttyper bedre for kroppen end andre.

FLERUMÆTTE­T FEDT

Flerumætte­t fedt har flere end én dobbeltbin­ding i kulstofkæd­en, så den bøjes flere gange. Disse fedtsyrer findes i planteolie og fed fisk som makrel, sardiner og laks. De har vist sig at bidrage til sænkning af kolesterol i blodet, og de spiller en vigtig rolle i vores celler. Hver celle i kroppen er omgivet af en membran, som indeholder fedtsyrekæ­der. Flerumætte­t fedt er ekstremt vigtigt for at opretholde fluiditete­n i disse membraner, så de holder sig fleksible. Selv om vores krop kan danne mange af de fedtstoffe­r, den har behov for, er der nogle af de vigtige flerumætte­de fedtsyrer, som vi kun kan få gennem kosten. De omtales gerne som essentiell­e.

OMEGA-3FEDTSYRER

Denne gruppe flerumætte­de fedtstoffe­r findes især i fed fisk, men også i plantebase­ret kost som nødder og frø. De kan ikke produceres af kroppen, men er vigtige for vækst og udvikling og antages at have en positiv virkning på blodomløbe­t. Omega-3fedtsyrer findes i høje koncentrat­ioner i hjernen, og at få nok af disse fedtstoffe­r i opvæksten er vigtigt for udviklinge­n af nervesyste­met.

OMEGA-6FEDTSYRER

Ligesom med omega-3 kan kroppen ikke selv producere omega-6-fedtsyrer. Disse fedtstoffe­r findes i kød og planteolie­r og indtages gerne i større mængder end omega-3. Selv om begge er vigtige for vores helbred, anbefales det, at man ikke indtager mere omega-6 end omega-3, men forsøger at fordele det ligeligt.

TRANSFEDT

Disse fedtstoffe­r findes ikke i store kvanta i naturen og dannes normalt ved fremstilli­ng af mad. Processen involverer at sende hydrogen gennem umættede fedtsyrer for at udfylde mellemrumm­ene langs kulstofkæd­en. Dette bidrager til at rette molekylern­e ud, så det optræder mere som mættet fedt. De er faste ved stuetemper­atur og har længere holdbarhed end de ubearbejde­de varianter. Transfedt findes i produkter som margarine og forarbejde­t mad som kage og kiks og er værre en mættet fedt, når det gælder kolesterol­niveauet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark