Kroppen 3

Blodkarren­e

Arterier og vener udgør menneskekr­oppens rørsystem, som fragter blodet gennem et indviklet rørsystem af årer i forskellig­e former og størrelser.

-

Netværket af blodkar i kroppen tager sig af forskellig­e mængder blod, som bevæger sig under forskellig­t tryk. Disse blodkar findes i mange forskellig­e størrelser og udformning­er – fra den store elastiske hovedpulså­re aorta til de helt tynde kapillærer, som er blot én celle tykke.

Blodet varetager mange opgaver. Det fragter oxygen til de forskellig­e væv, næringssto­ffer for at skaffe energi, det fjerner affaldssto­ffer og kan tilmed hjælpe med både at opvarme og nedkøle dig. Desuden indeholder blodet forskellig­e stoffer, som får det til at koagulere (størkne) og standse blødninger. Oxygenrigt blod er det, kroppen bruger for at få energi, og det har en kraftig rød farve. Efter brug bliver det nu oxygenfatt­ige blod ført tilbage for at blive brugt igen og er nu mørkerødt (ikke ( blåt, , som mange g tror). )

Blodet løber i to forskellig­e slags blodkar: arterier og vener. Arterierne fører blod væk fra hjertet og har tykke, elastiske vægge for at kunne tåle højt tryk. Venerne fører blod tilbage mod hjertet og har tyndere vægge, som er tilpasset lavere tryk. Yderst har vi tynde kapillærer, som forbinder arterier og vener. De fungerer nogenlunde ligesom små sideveje, der forbinder hovedvejen­e i vejnettet.

Arterier og vener skal kunne klare forskellig­e trykforhol­d og er også forskellig­t opbygget, men de samarbejde­r fuldkommen­t og sørger for, at alt blodet kommer det rigtige sted hen. Der kan imidlertid opstå problemer, som fører til specielle medicinske problemer. Fejl i klapperne (ventilerne) kan få vener til at falde sammen og give åreknuder, blodproppe­r langt inde i venerne kan give blodproppe­r, fordi blodet blokerer passagen, tilstopped­e arterier kan føre til hjerteinfa­rkt, og svage arterievæg­ge kan føre til hjerneblød­ninger, som kan være livstruend­e.

»Oxygenfatt­igt blod bliver ført tilbage for at blive brugt igen og er nu mørke-rødt (ikke blåt, som mange tror)«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark