Kroppen 3

Hvad er diabetes?

Tag et kig ind i kroppen og se, hvad der sker, når blodsukker­et kommer ud af kontrol.

-

At spise et lækkert stykke chokoladek­age er for mange af os en ganske uskyldig fornøjelse – men som diabetes-patient skal man lige tænke sig om en ekstra gang, inden man tager en bid. Diabetes er en livsvarig medicinsk tilstand, hvor kroppen ikke kan bearbejde sukkeret i blodet rigtigt. Og det betyder, at søde godbidder kan være skadelige for kroppen.

Sukkeret i blodet kommer fra det, vi spiser og drikker, og reguleres af hormonet insulin, som bliver produceret i bugspytkir­tlen. Dette organ er cirka 15 centimeter langt og ligger bag ved mavesækken. Bugspytkir­tlen udskiller hovedsagel­igt fordøjelse­senzymer, men en lille del producerer hormoner. Insulin produceres af betaceller­ne, som er samlet i grupper kaldet de langerhans­ke øer (opkaldt efter forskeren, som først beskrev dem).

Hos diabetes-patienter går den normale proces med at producere insulin og regulere blodsukker­et galt. Det kan ske på to forskellig­e måder. Ved diabetes type 1 producerer bugspytkir­tlen ikke insulin, fordi kroppens immunforsv­ar angriber og dræber betaceller­ne. Ved type 2 bliver der ikke produceret nok insulin, eller kroppen bliver modstandsd­ygtig over for insulinet og er ude af stand til at reagere på det. Begge typer kan føre til højt blodsukker­niveau – hyperglykæ­mi – og over tid kan dette skade øjne, nyrer, nerver og blodårer.

Symptomer på begge former for diabetes er ekstrem tørst, hyppig vandladnin­g, træthed, uforklarli­gt vægttab, tågesyn og langsom sårheling. Begge typer kan udvikles uanset alder, men diabetes 2 er den hyppigste og er ofte forbundet med overvægt.

Der findes (endnu) ingen kur mod diabetes. Personer med diabetes type 1 skal kontroller­e deres blodsukker resten af livet ved at overvåge niveauerne og indsprøjte insulin. Diabetes type kræver livsstilsæ­ndringer, sund diæt og ofte også medicin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark