Magasinet LIV

Genvind dit fysiske overskud! For har du tabt pusten, eller er elastikken i musklerne blevet for slap, så laes med her

Det kan vaere svaert at se sig selv halse rundt for at vinde noget mere energi, når du føler dig lidt punkteret og underdreje­t, eller det er ved at vaere lidt tid siden, du har fået rørt dig (hyppigt) nok. Men du ved det godt. Den inaktive cirkel skal bry

- Af Gitte Høj

Du lander (igen) tungt i sofaen og begynder efterhånde­n for alvor at kunne maerke, at tiden – din traeningst­id – har stået stille alt for laenge. Denne lange coronatid har måske også for dig rimet lidt for meget på indetid, skaermtid og kropslig inaktivite­t. Nu skal der ske noget!

Jeg skal bare lige have noget energi, taenker du måske. Men energi kommer desvaerre ikke flyvende, mens du haenger ud foran skaermen. Energi er noget, du skaber.

Eksempelvi­s ved at få fyret godt og grundigt op under dit aktivitets­niveau. Og dette er formentlig samtidig din 40+ krops hedeste ønske, hvis du spurgte den. Din muskelmass­e og din kondition har nemlig ikke godt af at blive haegtet af.

DERFOR ER STYRKETRAE­NING GAVNLIG

Du taber muskelmass­e, fordi du bliver aeldre. Derudover kan tab af muskelmass­e og muskelkraf­t også skyldes, at du motionerer mindre, fordi du måske energimaes­sigt befinder dig i et lavpunkt, fordi du sover dårligt, eller fordi du mangler overskud af en anden årsag.

Den dalende muskelmass­e indvirker på din muskelkraf­t. Muskelkraf­ten og dit power output (kombinatio­nen af høj muskelkraf­t og en hurtig bevaegelse) er isaer vigtige, når du fikser tunge ting i din hverdag. Begge dele falder livet igennem og skal derfor udfordres med for eksempel styrketrae­ning.

Men den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at komme i gang. Man ved nemlig, at selv efter de 50 kan du opnå samme effekt af styrketrae­ning, som da du var ung. Er du veltraenet, vil du på den måde ikke opleve nogen synderlig begraensni­ng i din muskelfunk­tion.

DERFOR ER KONDITIONS­TRAENING GAVNLIG

Til gengaeld aendrer din muskeludho­ldenhed sig naesten ikke gennem livet. Muskeludho­ldenhed har du brug for, når du foretager dig noget i laengere tid. En god udholdenhe­d betyder konkret, at du ikke bliver traet hurtigt, og den kan du traene ved at få hjertet til at arbejde hårdere og presse pulsen op.

Hjørnesten­en her er, at du genoptager eller kommer i gang med at dyrke konditions­traening. Du forbedrer din kondition ved via traening at presse hjerte, lunger, kredsløb og muskler, som forandrer sig gunstigt under pres. Det kan du gøre på flere måder. Blandt andet ved at løbe, cykle, ro eller lave forskellig­e øvelser som eksempelvi­s burpees eller øvelser med kettlebell­s.

Når din kondition bliver løftet, bliver din levering af ilt til musklerne bedre, og musklerne bliver bedre til at udnytte ilten og udvinde energi.

 ??  ?? Vi traenger til det, ikke? At blive rusket fri fra vinterdval­e og corona-sofa.
Vi traenger til det, ikke? At blive rusket fri fra vinterdval­e og corona-sofa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark