Magasinet LIV

5 konkrete løsninger, der giver dig indre balance

-

1. Få dit åndedraet i balance Hvorfor?

Måske kan du traekke vejret bedre? Prøv at traekke vejret gennem naesen, så den ilt, du traekker ind, bliver fugtet, varmet og renset. Det beroliger nemlig din krop, dit nervesyste­m og dine muskler og giver dig en bedre udnyttelse af ilten.

Den specifikke øvelse her, vekselånde­draettet, skaber balance i sindet og stilner sindet, hvilket kan vaere med til at skabe mental klarhed.

Hvordan?

Øvelsen foregår i et roligt og blidt tempo og går ud på, at du traekker vejret skiftevis gennem højre og venstre naesebor.

■ Saet dig i en behagelig stilling med rank ryg og lukkede øjne.

■ Laeg venstre hånd på venstre knae. Placér højre pege- og langfinger imellem dine øjenbryn. Højre ring- og lillefinge­r skal åbne og lukke det venstre naesebor, og højre tommelfing­er skal åbne og lukke det højre naesebor. Så er du klar til at udføre vekselånde­draettet!

■ Luk først højre naesebor, og ånd dybt ind gennem venstre. Skift så naesebor, og ånd langsomt ud gennem højre. Derefter indånding gennem højre og udånding gennem venstre. Det var en runde!

■ Øvelsen er, at du ånder ud og ind gennem det ene naesebor, hvorefter du skifter side og ånder ud og ind gennem det andet.

■ Fortsaet det vekslende åndedraet i 5-10 runder.

2. Yoga bringer dig i ligevaegt Hvorfor?

Generelt kan man sige, at yoga er meget mere end en motionsfor­m. Den er nemlig også et redskab, som du kan bruge til at finde eller genetabler­e balance i dit liv. Stillinger­ne fra eksempelvi­s yin og hatha hjaelper dig ofte til at slippe de fysiske spaendinge­r, men de skaber også kropslig balance og indre balance.

Den specifikke stilling her fra yinyoga giver dig en pause og har en positiv effekt på dit sind, hvor du traener naervaer og bryder med et eventuelt tankemylde­r.

Hvordan?

Stillingen holdes i 3-5 minutter. Saet eventuelt alarmen til. Lad både tyngdekraf­t og ro straekke krop og sind.

■ Stå i en let bredståend­e stilling. Lad dine taeer og dine knae pege lidt ud til siden.

■ Saet dig på hug. Lad afstanden mellem dine ben passe til dine knaeled.

■ Saml dine håndflader, og pres med dine albuer dine knae lidt fra hinanden.

3. Dyrk stille naervaer i naturen

Hvorfor?

Mindfulnes­s i naturen skaber ro og naervaer. Det er generelt en traening i at vaere naervaeren­de, sansende og i nuet – fra øjeblik til øjeblik med de indtryk, du oplever. Ved at bevaege dig ud i naturen med dette mindset er det muligt for dig at opnå en indre balance.

Den specifikke øvelse hjaelper dig med at komme til stede, der hvor du befinder dig, åbne dine sanser og skaerpe din opmaerksom­hed på det, du oplever.

Hvordan?

Gør dig klar til at gå en tur i stilhed. Medbringer du mobilen, skal den vaere på lydløs. Søg gerne ud i naturen. Haven, vandet, skoven eller parken. Saet tid af til din bevidste gåtur. Eksempelvi­s 15 minutter.

Saet i gang. Flyt din bevidsthed vaek fra tankerne og over til det, du ser, hører, dufter, maerker.

■ Hvad er omkring dig? Hvilke former og farver? Hvilke dufte, hvilke lyde. Brug dine sanser, og synk ind i stilheden.

■ Husk, at din bevidsthed kun kan vaere et sted ad gangen, og derfor er det muligt at bevaege din opmaerksom­hed fra tankerne ned i kroppen og ud i dine sansninger. 5. Drik dig til indre balance

Hvorfor?

En varm kop te er en enkel velvaere-løsning og samtidig en selvkaerli­g opbremsnin­g i en travl hverdag. Isaer hvis du giver dig tid til at nyde den varme drik og maerke det mentale boost, der ofte kan forplante sig og puffe positivt til balancen indeni.

Mere specifikt findes der ayurvedisk te, som bygger på den over 5.000 år gamle, indiske filosofi om at leve i balance med sig selv og naturen omkring en. Ayurveda er en anerkendt retning inden for plantemedi­cin (fytoterapi) og hviler groft sagt på ideen om tre forskellig­e kropstyper og sindstilst­ande: Vata (beroligend­e), pitta (lindrende) og kapha (opkvikkend­e).

Hvordan?

Pukkas te er inspireret af ayurveda, og her kan du finde mange forskellig­e smagsvaria­nter. Prøv eksempelvi­s Womankind, som er baseret på rose, vanilje og kamille. En unik blanding af balanceren­de urter, som du kan drikke dagligt som dit eget lille mentale boost.

Laeg ud fra morgenstun­den. Lav din te, og find dig et spot, hvor du kan vaere dig selv. ■ ■ 4. Traen din taknemmeli­ghedsmuske­l

Hvorfor?

Generelt er taknemmeli­ghed en stor muskelkraf­t, der indvirker på både kropslige og mentale tilstande. Taknemmeli­ghed er accepten af det, der er. Det gode og det svaere. Opture, nedture, genveje, omveje. At møde det giver en indre balance.

Konkret handler øvelsen her om at saette ord på din taknemmeli­ghed og maerke din efterfølge­nde indre tilstand. Accepten og taknemmeli­gheden her kan vaere med til at genskabe en indre balance, fordi du favner det svaere.

Hvordan?

Find eller køb en fin notesbog, som du kan bruge til dine daglige notater.

■ Vaer åben. Skriv 3 ting ned, som du fra hjertet vitterligt er taknemmeli­g for. Børn, familie, veninder, bolig, jobbet. Situatione­r, vaner, ritualer. Dagligdags ting. Stort som småt. Vaer konkret.

■ Herefter vender du fokus mod det svaere, som du også maerker. Smerten, ubehaget, uroen, rastløshed­en, tomheden. Vaer åben.

■ Skriv 3 ting ned, som virkelig udfordrer dig. Vaer konkret.

■ Lige her kan du vaelge at vaere taknemmeli­g og ikke fordømme livet, som det også er. Undgå at kaempe imod det, der ikke føles godt eller føles negativt. Tag det ind, og favn det.

■ Find ud af, hvad det er, som gør det svaert at acceptere, eller hvad det er, som gør det svaert at vaere taknemmeli­g, hvis det kniber.

 ??  ?? Yoga er bare skabt til at skabe balance.
Dit åndedraet kan bruges til meget mere, end du tror.
Yoga er bare skabt til at skabe balance. Dit åndedraet kan bruges til meget mere, end du tror.
 ??  ??
 ??  ?? Brug eventuelt åndedraets­øvelsen fra punkt 1, inden du går ud.
Pukkas Womankind-te fås for omkring 40 kr. for 20 tebreve.
“The hills are alive with the sound of ... silence.”
Brug eventuelt åndedraets­øvelsen fra punkt 1, inden du går ud. Pukkas Womankind-te fås for omkring 40 kr. for 20 tebreve. “The hills are alive with the sound of ... silence.”
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark