Magasinet LIV

“Generation­skløften var størst til mormor”

Forfatter Johanne Mygind er vokset op hos en mor, som sagde nej til kernefamil­ien, inspireret af 1970’ernes rødstrømpe­idealer. Da Johanne selv fik børn, valgte hun kernefamil­ien til, men fik også en større forståelse for sin mors valg.

-

Johanne Mygind er vokset op hos sin mor, Karen Mygind, som bevidst valgte kernefamil­ien fra ud fra feministis­ke idealer. De boede først i kollektiv med blandt andre Johannes far og senere alene i samme hus, som fungerede som centrum for den politiske aktivitet, som Karen var meget involveret i. Inspireret af sin egen opvaekst og de forskellig­e vilkår, der har formet livet for kvinderne i hendes familie, har Johanne skrevet romanen Kaerlighed­ens år, som følger tre kvinder i tre generation­er.

Johanne, din mor valgte at opdrage dig i kollektiv og valgte kernefamil­ien fra. Fik du et nyt perspektiv på det, da du selv fik børn?

Johanne: “Ja, da jeg selv fik børn, ville jeg rigtigt gerne have en almindelig kernefamil­ie. Det var vigtigt for mig, at mine børn fik søskende, og at de havde den samme far. I mange år var jeg også meget glad for det valg, men samtidig kan jeg huske, at jeg hurtigt begyndte at taenke, at Karen måske havde haft ret i sin kritik af kernefamil­ien. Og jeg taenkte faktisk, at Karen på en måde havde ret – at ideen med at få børn i et kollektiv faktisk var rigtig på nogle punkter. Man er for få mennesker i en kernefamil­ie. Når min eksmand og jeg var på besøg hos hans familie, så var vi fem voksne i huset til et barn. Det var ligesom at vaere i kollektiv. Så var der lige pludselig tid til, at jeg kunne laese en roman eller gå i bad, fordi der hele tiden var en voksen, som syntes, det var sjovt med det lille barn. Følelsen af stress og hårdt arbejde forsvandt, for der var haender nok. Alligevel overvejede vi aldrig at flytte i kollektiv. Jeg ved heller ikke, om der findes kollektive­r, som ville lade en familie med tre børn flytte ind? Det er i hvert fald ikke rigtigt muligt at finde et kollektiv, som har plads til en enlig mor med tre børn hver anden uge.”

Karen: “Da jeg blev gravid, taenkte jeg, at jeg i hvert fald ikke skulle have nogen familie. Jeg så det som en af grundstruk­turerne for kvindernes undertrykk­else at vaere bundet til en familie og stå for alt omsorgsarb­ejdet. Det havde jeg oplevet hos mine foraeldre. Så hvis faren ville bo sammen med mig, så skulle det vaere i kollektiv-sammenhaen­g. Det var en klar rødstrømpe-påvirkning. Jeg havde en vision om et socialpoli­tisk kollektiv, hvor kønsroller­ne blev nivelleret. Vi arbejdede i skift og var to, der var på vagt og passede børnene en uge ad gangen. Det kunne vaere svaert at laegge ansvaret for sit barn over til en anden. Men maendene var gode til det, kan jeg huske.”

Johanne: “Jeg har jo ikke haft en saerligt normal opvaekst, men når man vokser op, tror man jo altid, at ens opvaekst er normal. Det var først, da jeg blev aeldre, at det gik op for mig, at jeg kommer med nogle meget anderledes erfaringer end mange andre. Det blev meget tydeligt for mig, da jeg selv fik børn og boede i raekkehusk­varter. Jeg havde svaert ved at forstå den der familiestr­uktur, hvor man er meget lukket. Jeg kunne blive enormt frustreret. For eksempel gik alle ungerne i boligkompl­ekset i den samme børnehave, og jeg foreslog, at i stedet for at hver enkelt foraelder hentede deres barn hver dag, så lavede vi en deleordnin­g, hvor vi hentede alle børnene sammen, så en hentede om mandagen, en hentede om tirsdagen og så videre. Det var enormt svaert at få igennem, for folk er ikke vant til at taenke sådan. De er mere vant til at taenke min egen, individuel­le familie. Det var også derfor, jeg fik lyst til at skrive Kaerlighed­ens år. Jeg ville gerne undersøge den maerkelige barndom, som jeg havde haft, også for at fortaelle, at der er alternativ­er til kernefamil­ien.”

Er der en forskel i jeres vaerdisaet eller ideologi, som spiller en rolle?

Johanne: “Min generation har vaeret meget individuel. Det har handlet om selv at blive chef eller selv at få et individuel­t, ligestille­t aegteskab. Det har ikke vaeret sådan noget med at ville lave samfundet om. Måske har vi også ønsket at høste frugterne af ligestilli­ngskampen, hvilket jeg oplevede som relativt svaert – for så meget ligestilli­ng havde vi jo alligevel ikke fået. Faktisk tror jeg nogle gange, at Karen har syntes, at jeg var for kritisk, fordi jeg var skuffet over, både hvor svaert det var at leve i en ligestille­t kernefamil­ie, og at det stadig alligevel koster så meget for kvinder at gøre karriere. Det kom bag på mig, at hovedansva­ret for børnene ofte endte hos kvinden, og at man som mor tit ender med at vaere ‘projektled­er’ og have ansvaret for, at der bliver købt kalenderga­ver og pakket idraetstøj. Det tror jeg nogle gange, du havde lidt svaert ved at se.”

 ?? ?? KAREN MYGIND (73) er mor til Johanne, som ■ hun har opfostret dels i kollektiv og dels som enlig mor. er pensionere­t ■ arbejdsmil­jøkonsulen­t.
“Hvis faren ville bo sammen med mig, så skulle det vaere i kollektiv-sammenhaen­g. Jeg havde en vision om et socialpoli­tisk kollektiv, hvor kønsroller­ne blev nivelleret.”
“Jeg har jo ikke haft en saerligt normal opvaekst, men når man vokser op, tror man jo altid, at ens opvaerkst er normal.” JOHANNE MYGIND (45) er fraskilt og mor til tre ■ drenge på 14, 10 og 9 år. er journalist og forfatter. ■ er aktuel med romanen ■
Kaerlighed­ens år, som beskriver tre generation­er af kvinder.
KAREN MYGIND (73) er mor til Johanne, som ■ hun har opfostret dels i kollektiv og dels som enlig mor. er pensionere­t ■ arbejdsmil­jøkonsulen­t. “Hvis faren ville bo sammen med mig, så skulle det vaere i kollektiv-sammenhaen­g. Jeg havde en vision om et socialpoli­tisk kollektiv, hvor kønsroller­ne blev nivelleret.” “Jeg har jo ikke haft en saerligt normal opvaekst, men når man vokser op, tror man jo altid, at ens opvaerkst er normal.” JOHANNE MYGIND (45) er fraskilt og mor til tre ■ drenge på 14, 10 og 9 år. er journalist og forfatter. ■ er aktuel med romanen ■ Kaerlighed­ens år, som beskriver tre generation­er af kvinder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark