Magasinet LIV

HER ER JEG NU

-

“Har du taenkt på, hvor dygtige kvinder er til at oversaette maend?” siger Lotte Andersen.

Vi har talt sammen i en god halv time, da bemaerknin­gen falder. Kaffen er drukket. Vi har beundret udsigten fra hendes nye hus, der ligger højt på en skrånende naturgrund med spredte birketraee­r og buskads af den viltre slags, der aldrig bliver beskåret. Vi har endda haft besøg af et hjortekid, der hoppede ivrigt forbi med hvid rumpe og tynde ben, og selvfølgel­ig måtte vi stoppe samtalen i nogle stille sekunder og bare se på kiddets jagt efter bark og graes.

Lotte Andersen har noget på hjerte om både kvinder og natur. Det er der, hun er lige nu, på et sted, hvor naturens forandrend­e kraefter og undertrykt kvindeligh­ed optager hende.

Før hun naevner det, har jeg ikke taenkt på, at også jeg automatisk oversaette­r en mandlig hovedrolle til mit eget kvindeliv, når jeg ser film og laeser bøger. Men instinktiv­t maerker jeg, at hun har ret.

“Vi er vant til, at i kunsten er manden et menneske, som vi kan oversaette inde i hovedet. Hvis hovedperso­nen har et foraeldreo­pgør, kan kvinder sagtens se sig selv i det opgør,” siger Lotte Andersen.

Indtil langt op i det 20. århundrede var de fleste forfattere maend, og de fleste hovedperso­ner også maend. Lykke-Per og Robin Hood, Hamlet og Aladdin, Jeppe på Bjerget og en milliard andre klassiske helte og antihelte flyver gennem mit hoved.

Lotte Andersen haever stemmen en anelse.

“Så i dag kan du med sindsro saette fire mandlige skuespille­re til at spille hovedrolle­rne i en film, for så ved du, at der kommer både kvinder og maend i biografen. Vi oversaette­r bare rollerne, det har vi gjort i 1.000 år. Men omvendt, hvis du saetter fire kvinder i hovedrolle­rne, så er det naesten udelukkend­e kvinder, der ser filmen, for maend kan ikke oversaette på samme måde, og det gør jo en kaempe forskel på, hvilke film der bliver spået succes og dermed opnår finansieri­ng. Hvordan skal vi bryde den onde cirkel?” Hun naevner ikke selv nogen navne.

Men jeg kommer uvilkårlig­t til at taenke på to af de mest omtalte og sete danske film i 2021: Thomas Vinterberg­s Druk og Anders Thomas Jensens Retfaerdig­hedens ryttere. Begge med fire mandlige hovedrolle­r og ganske få og små kvinderoll­er.

EN KVINDELIG RECEPT

Lotte Andersen har aldrig selv manglet roller. Hverken på teater eller film, hvor hendes track-liste siden debuten i 1990’erne er lang og varieret.

Hun har inden for de seneste år blandt andet givet den som saerdeles kontant og kantet forsker i julekalend­eren Kometernes Jul, som lesbisk ministerfr­ue i DR-serien Når støvet har lagt sig, og hun er en fast del af castet i serierne Sygeplejes­kolen og Sommerdahl. I sidstnaevn­te spiller hun en politichef, en rolle, der egentlig var skrevet til en mand.

“Hvis rollen havde vaeret en mand, havde den måske vaeret lidt stereotyp, her kommer han og skal håndhaeve magt igen, men når en kvinde gør det, får rollen nye nuancer. Jeg tror, at filmbranch­en har brug for at fortaelle den slags nye historier, vinkle på en måde, så publikum ikke føler, at det er samme recept igen og igen. Så bliver det sådan: Hvad sker der egentlig, hvis vi nu saetter en kvinde til at spille den rolle?” Tror du, at der er håb for flere spaendende kvinderoll­er i fremtiden?

“Der er fortsat land at erobre, men fjernsyn og streamingt­jenester har flere nicher og hele verden som kundegrund­lag, det er derfra, udviklinge­n kommer. Og jeg oplever, at flere maend begynder at interesser­e sig for kvindehist­orier, og at de unge er rykket et andet sted hen. Der er håb. Jeg er ikke bange for fremtiden på den måde … hov, jeg bliver lige lidt distrahere­t her …”

Det er Bambi, der er tilbage udenfor og hopper rundt i et fint lag sne. Det er et helt nyt liv for Lotte Andersen her i huset med udsigten, taet på dyrene.

OMGIVET AF NATUR

Beslutning­en om at flytte nordpå er kun knap et år gammel. Hun har stadig til gode at opleve alle årstider i sit nye hus.

“Vi flyttede, fordi vi gerne ville have natur og ro, selvfølgel­ig. Det at have Tisvilde Hegn og Grib Skov lige uden for døren betyder meget. Vi bor på en gammel sommerhusv­ej med lidt klondykede huse og en god blanding af unge tilflytter­familier fra Nørrebro og aeldre, der har boet her laenge. Her er en saerlig stemning.”

Tanken om at bo taettere på naturen har ulmet laenge og fik afgørende tag i Lotte Andersen og hendes kaereste, Rasmus

Møller, efter første coronavint­er, hvor de vandrede stierne tynde i Dyrehaven og savnede at vaere i deres sommerhus på Mols.

Hun er glad for skiftet fra forstadsli­vet i Ordrup uden for København til for alvor at vaere kommet på landet og taettere på sine to søstre, som også bor i området. Men hun har også opdaget, at et så afgørende skift som en flytning kan tage tid at lande i.

“Jeg skal lige komme mig over flytningen og alt det nye. Den slags tager laengere tid, jo aeldre man bliver. I lang tid følte jeg slet ikke, at huset havde noget med mig at gøre. Jeg havde bare sat mig her og pakket en bog ud. Der er så mange dyr her, som bor her i forvejen. Vi følte naesten, at vi flyttede ind blandt dem på deres sted: ‘Hej, hej, nu er vi her også’.”

Lotte Andersen hvisker det sidste. Hun forsøger at vaere her uden at forstyrre naturen for meget. Respektere egetraeet lige udenfor vinduet, undlade at taemme og luge og skaere ned på naturgrund­en. Og i stedet bare stille nyde udsigten fra de store vinduer i hele husets laengde i 70’er-style.

“Det tog også lidt tid for mig at finde ud af, at det ikke skulle vaere noget med bindingsva­erk at flytte på landet, at det skulle vaere et parcelhus fra 1968, altså! Jeg havde en maerkelig drøm i hovedet, som lige skulle på plads. Min kaereste er heldigvis så åben, at han kan føle sig hjemme de fleste steder. Og da vi først så det her sted, var det naesten for overvaelde­nde.”

“Har du taenkt over, hvor dygtige kvinder er til at oversaette maend? Vi er vant til, at i kunsten er manden et menneske, som vi kan oversaette inde i hovedet.”

 ?? ?? Lotte Andersen foran pejlsen i sit nye (sindssygt laekre!) parcelhus fra 1968.
Lotte Andersen foran pejlsen i sit nye (sindssygt laekre!) parcelhus fra 1968.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark