Magasinet LIV

ET SÅRBARHEDS­TJEK

Hvad gør dig sårbar, og hvordan og hvorfor skal du kende dine sårbare sider? Få 12 gode råd fra forfattere­n til bogen Sårbar.

-

4 klassiske situatione­r, der kan føles sårbare 1. Når du prøver noget nyt

“‘At vove er at miste fodfaestet et kort øjeblik’, sagde filosoffen Søren Kierkegaar­d, og det er ikke saerligt rart, for så kan man jo falde. At afsøge territorie­r, vi ikke har vaeret på før, indebaerer en risiko for, at vi ikke kan finde ud af det nye, vi har vovet os ud i, eller at vi bliver til grin i andres øjne. Det gaelder, uanset om det nye er noget stort som at skifte karriere eller partner, eller det ‘bare’ er at give sig i kast med en ny opgave eller at få en ny ven. Uden vores bagkatalog af erfaringer er vi mere udsatte og sårbare,” forklarer selv sårbar og forfatter til bogen Sårbar – find friheden i det uperfekte, Ulla Hinge Thomsen.

2. Når du ønsker dig noget braendende

“At ønske sig noget er også at miste fodfaestet, for det betyder, at du indrømmer over for dig selv og andre, at der er noget, du virkelig gerne vil have. En ny partner, et nyt job, en lille hund. Ønsker er sårbare, fordi de eksponerer vores inderste drømme og laengsler, og hvem vi i virkelighe­den er – og hvad nu, hvis den, du i virkelighe­den er, ikke er god nok? Eller hvis ønsket ikke går i opfyldelse?”

3. Når du opnår noget stort

“At tage sin succes på sig er noget, mange af os kaemper lige så meget med eller måske mere med end at indrømme vores fiaskoer. ‘Misery loves company’, siger man, så det kan vaere lettere at dele det svaere end det gode. Både fordi du er bange for at miste det hele igen, og fordi du udsaetter dig for andres kritiske blik, når du står frem som en, der har klaret dig godt.”

4. Når noget, du troede på, ikke bliver

“Vi oplever alle at bruge tid og kraefter på noget, der ender med ikke at blive det, vi forventede. Et aegteskab, der ikke holdt, en karriere, der ikke tog fart, et venskab, der løb ud i sandet. Det er alt sammen smertelige erfaringer i sig selv, og samtidig er de sårbare, for hvem er du, når du ikke er den kone, kollega eller veninde, du troede?”

1. Du bliver mere tilpas med dig selv

“Hvis du accepterer, at du indeholder både sikkerhede­r og sårbarhede­r, bliver det meget nemmere at fylde din plads ud og vaere tilpas med den, du er.”

2. Du får fornyet energi

“Når du ikke skal bruge en masse energi på at holde en facade oppe, er der kraefter til overs til at bruge på de ting, der gør dig glad helt ind i hjertet. Også selv om det føles sårbart.”

3. Du får mere mod

“I erkendelse­n af, at ting kan mislykkes, eller du selv kan fejle, ligger friheden til at prøve alt muligt nyt. For hvorfor ikke – det kan jo højst gå galt?”

4. Du får bedre relationer

“Du kommer taettere på andre, når du tør dele det, der er sårbart – laerer dem bedre at kende og får mere interessan­te samtaler. Og relationer er faktisk den ene ting i livet, der betyder allermest for vores sundhed og velbefinde­nde.”

 ?? ?? Ligesom hos aeg kan styrken også ligge i det porøse.
Sårbar af Ulla Hinge Thomsen, Politikens Forlag, 200 sider, 250 kr.
Ligesom hos aeg kan styrken også ligge i det porøse. Sårbar af Ulla Hinge Thomsen, Politikens Forlag, 200 sider, 250 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark