Magasinet LIV

DET ER HELBREDSAN­GST

-

Helbredsan­gst eller sygdomsang­st er en lidelse, hvor en person overvejend­e er plaget af frygt for at have eller få en alvorlig sygdom. Ofte er det tanker om kraeft, hjertesygd­om eller neurologis­k sygdom, der gør personen bange.

Hos en person med helbredsan­gst er det bekymringe­n om sygdommen, der er hovedprobl­emet. Selve sygdommen er netop ofte tankespind og ikkeeksist­erende.

Tidligere var holdningen til helbredsan­gste ofte, at de skulle tage sig sammen, fordi de jo kun var indbildt syge. I dag har sundhedsva­esenet fået øjnene op for, at helbredsan­gst er en psykisk lidelse, som kan ødelaegge livskvalit­eten for dem, der har den.

Ordet hypokondri bruges stadig som laegefagli­g betegnelse for diagnosen helbredsan­gst.

SÅ MANGE ANSLÅS AT LIDE AF HELBREDSAN­GST

Man vurderer, at 34 procent af den samlede befolkning lider af helbredsan­gst.

Forskning tyder på, at børn helt ned til 57års alderen kan udvikle lidelsen, og ofte kan det vaere en langvarig proces at slippe ud af helbredsan­gsten igen.

SYMPTOMERN­E:

En overdreven bekymring om at blive eller vaere syg, og de bekymrede og bekymrende tanker er svaere at stoppe.

overdreven optagethed af informatio­n om sundhed og sygdom eller en urealistis­k frygt for at blive smittet gennem noget, man for eksempel har rørt ved eller spist.

Ofte en frygt for at tage ordineret medicin.

Symptomern­e skal vaere svaert forstyrren­de eller gribe ind i dagligdags aktivitete­r. Tilstanden skal have vaeret til stede det meste af tiden i mindst 6 måneder, for at diagnosen kan stilles.

BEHANDLING­SMULIGHEDE­RNE:

Helbredsan­gst behandles typisk med samtaleter­api eller medicin eller en kombinatio­n af begge dele.

I dag findes der flere steder, der har specialise­ret sig i at behandle helbredsan­gst. Blandt andet Afdelingen for Funktionel­le Lidelser ved Aarhus Universite­tshospital og Center for Komplekse Symptomer ved Frederiksb­erg Hospital under Region Hovedstade­n.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark