Magasinet LIV

MIT LIVS ...

-

… form

“Det er faktisk de seneste par år, jeg er kommet i den. Jeg tog en personlig traenerudd­annelse for nogle år siden. Mest fordi jeg traenede meget selv og gerne ville vide noget mere om anatomi, kredsløb og kost. At undervise er en dejlig måde selv at få traenet på og samtidig hjaelpe andre til at gøre noget godt for sig selv. Og så matcher det mine tv-vaertsjob godt. Jeg er vant til at vaere på, og indimellem har jeg fri fra tv i laengere perioder ad gangen.

Jeg er lige blevet 49, og jeg er bevidst om, at den bedste investerin­g, jeg kan gøre i mig selv og min alderdom, er at dyrke sport og leve sundt. Jeg har kun mig selv at takke, når jeg sidder som 70-årig og enten har en krop som en 60-årig eller en krop som en 80-årig, som laege Bente Klarlund også har sagt det. Jeg ser det ikke som en løftet pegefinger.

Min mor er mit bedste forbillede. Hun er 76 år, men ser 10 år yngre ud. Hun har altid dyrket motion og også vaeret gymnastikl­aerer. Jeg taenker egentlig ikke så meget over, at jeg er i mit livs form, men var det modsat, ville jeg jo taenke over det, hvis jeg havde skavanker og ikke kunne saette i en hurtig spurt efter bussen. Det føles dejligt at kunne det hele.”

… overraskel­se

“Jeg havde nok ikke lige regnet med, at jeg ville blive skilt, men jeg gider naesten ikke naevne det.”

… naeste kapitel

“Jeg er lige flyttet ind til indre by i København fra den villavej på Amager, hvor jeg har boet i 17 år. Det har vaeret et energiboos­t og lidt som et aeselspark bagi at gøre noget nyt i livet.

Jeg har snakket meget med mine børn om, at når man skifter skole, job eller flytter – af egen fri vilje – så selv om det er store beslutning­er, så finder du ofte hurtigt ud af, at det faktisk var ret nemt og dejligt.

Lige nu føles det som det helt rigtige at vaere flyttet. Herinde går vi nye veje, handler nye steder og går ture andre steder. Vi er også sammen på en anden måde, fordi det er et nyt hjem. Rummene ligger anderledes. På Amager har vi gået ad de samme gange hen til de samme vaerelser, det samme køkken og toilet i 17 år, og nu er det lige pludselig nogle nye rutiner. Det er faktisk meget befordrend­e og skønt for dynamikken i vores lille familie.”

… eliksir

“Helt banalt er det at vaere sammen med dem, der giver mig gode grin og gode snakke: Mine to børn, min familie, vennerne og kollegaern­e. Jeg bliver gladest, når jeg er sammen med mennesker, hvor jeg kan maerke, at vi har gensidig kaerlighed og respekt til og for hinanden.

Men sådan er alle dage bestemt ikke. Der er også dage, hvor jeg bare har lyst til at vende mig om i sengen og blive liggende, men det er de dage, hvor verden smiler til mig – og jeg smiler tilbage – jeg lever på.

Nu hvor jeg er flyttet ind til byen, er det blevet nemmere at vaere impulsiv. Mine børn er så store, at de kan vaere alene hjemme, og folk kommer mere forbi her, end da vi boede på Amager. Min søster, som også er min bedste veninde, bor også i byen, og forleden smuttede jeg lige ned og drak morgenkaff­e med hende, da hun ringede og sagde, at hun sad på en café lige i naerheden.”

… dilemma

“Jeg har altid vaeret lidt efter mine børn, med hensyn til hvor meget sukker, sodavand og slik de måtte få, og det har faktisk altid lidt vaeret et dilemma for mig. I min egen barndom var der ikke saerligt meget fokus på sukker, men heller ikke lige så meget adgang til det.

Jeg skal passe på, at jeg ikke hele tiden siger: ‘Det må I ikke’, for så ved jeg godt, at det bliver endnu mere interessan­t. Jeg har ikke lyst til at få sendt signaler om, at hver gang du tager et glas sodavand, er du usund eller gør noget dårligt. For det skal der vaere plads til. Man skal virkelig passe på, hvad man signalerer til de unge, fordi der er så meget fokus på kropsideal­er i dag. Heldigvis oplever jeg, at deres generation er meget: Vi ser ud, som vi ser ud!”

… erkendelse

“Jeg må nok bare erkende, at jeg ikke altid når det, jeg gerne vil. Jeg har en forestilli­ng om, hvor meget jeg skal nå, hvor mange jeg skal nå at se, og at jeg skulle have vaeret den perfekte mor, men nu må jeg bare erkende, at jeg er, som jeg er.

Jo mere jeg erkender, at jeg laver fejl, også over for mine børn, jo bedre er jeg blevet til at sige: ‘Det var helt klart mig, der var galt på den her’. Så kan jeg prøve at arbejde med det. Det er jo kun en selv, man kan aendre på. Hvis du har lavet noget lort og indrømmer det, så bliver folk ikke lige så sure, som hvis du bliver ved med at holde på, at du ikke har lavet noget galt. Det er helt klart noget, jeg er blevet bedre til at gøre.

Og når tingene bare sejler, jamen, så sejler de. Og i dag råber jeg op og beder om hjaelp.”

… drøm

“Jeg håber bare, jeg forbliver rask. Det er faktisk det vigtigste. At jeg og mine naermeste ikke kommer ud i noget alvorlig sygdom.

Alt andet kan man sgu finde ud af. Har du et godt helbred, kan du så meget. Og tilbage til, at du kun kan takke dig selv for, hvor god stand dit hylster er i.

Og ikke kun fysisk, men også mentalt. Har jeg haft nogle travle dage, er jeg god til at tage nogle dage, hvor jeg slapper af. Og ikke har dårlig samvittigh­ed over, hvis der går to dage, hvor jeg ikke svarer på en sms. Jeg er blevet bedre til at taenke på mig selv. Mange af os er så pligtopfyl­dende og tror, at vi skal vaere tilgaengel­ige hele tiden. Det er helt i orden at vaere aerlig og sige, at man ikke gider – undskyldni­ngen behøver ikke altid at vaere, at man har travlt.”

… mål

“Jeg gad godt blive god til fransk. Jeg gør ikke noget for det endnu, men jeg har lige solgt min hest for at få tid til at gå til fransk. Og jeg har spurgt ungerne, om ikke det kunne vaere sjovt, hvis vi kunne tilbringe to måneder i Paris over en sommerferi­e?

Jeg har altid godt kunnet lide Paris, og helt tilbage til, da jeg lavede Fangerne på fortet for første gang for 25 år siden, hvor jeg fik en masse franske bekendte, har jeg vaeret fascineret af sproget.”

… motto

“Jeg er faldet over et citat om, at ‘du kan købe dig til en ny seng, men ikke til mere søvn’.

Og det ligger i mit baghoved som en påmindelse om, at selv om vi kan købe os til det meste, kan vi ikke købe os til noget af det vigtigste: Samvaer og tid. Det er noget, du er nødt til at prioritere.”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark