Magasinet LIV

“Min haveglaede er modnet over tid”

Julie Møller elsker alle sine rum i sin landbohave. Fordi de hele tiden overrasker! Hun har stauderum i fire farver, en rosenhave, en 11 meter lang pergola – og en sø.

-

Hvordan ser din have ud?

“Min have er nok en landbohave i ordets bredeste forstand. Haven er 3.500 kvadratmet­er løseligt skridtet op, og der er lidt af det hele – med køkkenhave, stauder, store traeer, roser, rhododendr­onbed og andre buske. Jeg har også en pavillon og en pergola, som er 11 meter lang. Det lyder måske af meget, men det nytter ikke at taenke småt, når man har en stor have.

Pergolaen giver karakter til haven samt noget højde, struktur og den rumfornemm­else, jeg synes, er så vigtig. Der er bede og haverum i forskellig stil på hver sin side af den, og fordi man følger den grønne vej igennem pergolaen, kan man gå fra det ene til det andet uden at blive overvaelde­t.

Størstedel­en af haven er blevet til igennem de seneste ni år, siden vi flyttede hertil. Jeg har ikke haft en faerdig plan fra start, men jeg har selvfølgel­ig gjort mig nogle tanker undervejs. Når jeg er gået i gang med et nyt haverum, har jeg tegnet nogle streger fra det ene rum til det andet, for jeg har lagt vaegt på, at der er nogle fokuspunkt­er og lange kig igennem haven. Haverummen­e med stauder har jeg opdelt i forskellig­e farver: Der er den gule, hvide og røde have og en med lyserøde toner. I køkkenhave­n bliver det hele blandet sammen i en stor paerevaell­ing.”

Hvorfor er du blevet haveelsker?

“Det er kommet med alderen. Da jeg var 20, kunne jeg ikke have drømt om at gøre alt det i haven. Min haveglaede er modnet over tid, og nu vil jeg ikke vaere den foruden.

Der, hvor vi boede før, havde vi ikke meget have. Jeg havde nogle klippede buksbomkug­ler i krukker, men jeg glemte altid at vande dem, så jeg blev tit drillet med, at de blev gule. Da vi kom hertil, taenkte jeg: Vi har al den jord derude, den skal da bruges! Mine svigerfora­eldre ejede huset før os, og haven var primaert køkkenhave og hestefold.

Jeg startede med at bruge alle de buksbomkug­ler, jeg havde med fra vores anden have, til at omkranse køkkenhave­n og dele den op i fire felter. Vi inddrog hestefolde­n til have og fik den fraeset op, og så gik jeg i gang med et rhododendr­onbed som det naeste projekt. Siden har resten af haven udviklet sig med knopskydni­ng.”

Hvad er din grundidé med din have?

“Haveglaede! Haven skal vaere rar at vaere i, uden at jeg får stress over det, jeg ikke når. Min have står ikke skarpt hele tiden, det gør den faktisk sjaeldent. Nogle dage er der meget tid, og jeg får lavet en masse, andre dage – eller uger – er der ikke tid.

Jeg har mange haverum i min have. Der skal vaere noget, der leder øjet videre, så man får lyst til at se, hvad der gemmer sig bag det naeste hjørne, og lyst til at opleve alt det, som er i haven. I mange villahaver kan man overskue det hele på en gang: Haek og graesplaen­e og trampolin. Man kan ofte se det hele fra vinduet, så hvorfor skulle man så gå derud?”

Hvad laver du i haven lige nu?

“Jeg er i gang med at forspire en masse frø. Det går jeg faktisk i gang med allerede i februar, og det fortsaette­r igennem marts og april. Jeg sår sommerblom­ster som frøkenhat, sommeraste­rs, sommerridd­erspore, solsikker, prydtobak, dahliaer og stolte kavalerer, som jeg dyrker primaert med tanke på buketter, og rigtigt mange forskellig­e former af graeskar: Små og store, i alle mulige former og farver, primaert til at pynte med.

En plante, jeg forspirer hvert år, er kaempeverb­ena, selv om de kommer af sig selv ude i haven. Men jeg tør ikke lade vaere med at så dem, hvis nu der ikke kommer nogen. Jeg elsker dem! Og så giver jeg haven en makeover, så den er klar til sommer: Får luget i bedene, stukket kanter af og den slags.”

Hvad er din plan for haven i det kommende år?

“I år kunne jeg godt taenke mig at udskifte graesset på stierne i min rosenhave med slotsgrus eller stenmel, som er et pulver af granit eller andre sten, som man kan bruge som fugemateri­ale imellem fliser eller til stier eller belaegning­er. Det bliver hårdt og kompakt med tiden.

I forhold til at planlaegge nye haverum har jeg ikke mere plads at udvide på, så jeg prøver at forbedre de haverum, jeg har. Der er et rhododendr­onbed, jeg gerne vil udvide, jeg drømmer om nogle større blomsterbe­de, og så har jeg en oktoberkir­sebaer, jeg vil have plads til. Så jeg går og kigger efter, hvor der kunne vaere et hul henne til den ...”

Hvad elsker du højest i din have?

“Dyrelivet! Det er en daglig glaede for mig at fodre fuglene. Jo flere planter, jeg har fået i haven, jo mere dyreliv er der kommet til. Det kommer af sig selv, hvis man har en have, som er alsidig. Den behøver ikke vaere vild.

Efter jeg har fået lavet min havedam, som jeg med lidt storhedsva­nvid kalder søen, er der kommet endnu mere liv i haven. Jeg kan virkelig anbefale vand i haven.”

Hvad er du mest traet af?

“Skraepper. Det er et ukrudt, jeg har i haven, som har sådan en tyk paelerod, der er umulig at få op. Skvalderkå­l kan også vaere traels. Jeg gjorde den fejl et år at lade dem blomstre, fordi skaermene er flotte i buketter, men jeg fik ikke klippet dem ned, før de satte frø. Det lider jeg stadig under!”

Hvad bruger du mest haven til?

“Jeg bruger den nok mest til at gå og nulre rundt i. Det er godt at komme ud og blive blaest igennem, når man kommer hjem fra arbejde eller studie. Jeg får meget adspredels­e og afslapning igennem havearbejd­e, som egentlig bare er hygge for mig.”

Hvad er dit drømmeproj­ekt?

“Jeg gad godt have et kaempestor­t drivhus, hvor der var plads til at sidde og hygge sig, men primaert at dyrke en masse ting. Jeg har et lille et nu på 1012 kvadratmet­er. Det måtte godt vaere større!”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark