Magasinet LIV

En regel, der faktisk er vaerd at følge

BAR JORD: EN ÅBEN INVITATION?

-

“Naturen afskyr tomrum”, siger englaender­ne. Det vil sige, at er der en tom plads i form af et stykke bar jord, hvor noget kunne vokse, er det en naturlov, at der vil dukke et eller andet op og udfylde den plads. Oftest er det selvsåede, vilde planter, i daglig tale kaldet ukrudt. Som respons kan man enten traede ind i en endeløs lugespiral for at holde sit bare stykke jord bart, eller man kan vaelge en anden strategi.

En vej frem er at satse på et jorddaekke som for eksempel flis, der vil bremse ukrudtet.

Alternativ­et er at droppe den bare jord i bede og under buske og fylde ud med bunddaekke i form af lave planter, der vokser taet og daekker jorden.

Bunddaekke­planter findes i både brogede, blomstrend­e og stedsegrøn­ne varianter og til enhver slags jord og vaekstforh­old. De holder ukrudtet nede ved at skygge det vaek, og de mest taetvoksen­de kan også vinde over det flerårige ukrudt i det lange løb. Et grønt bunddaekke holder desuden på fugtighede­n i jorden, forhindrer erosion og udvaskning af naeringsst­offer og medvirker til et sundt mikroliv i jorden. Vaelger man et blomstrend­e bunddaekke, giver det også føde til bier og andre insekter.

Giv bunddaekke­planterne en god start ved at rense bedet for så meget som muligt af det flerårige ukrudt, inden du planter, og hjaelp dem ved at luge ukrudtet vaek de første år, indtil de har fået godt fat.

Nogle favoritter, som er nemme at få fat i, er: Hasselurt (asarum europaeum), som er grøn hele året og trives godt i skygge. Vinterglan­s (pachysandr­a terminalis), som også er stedsegrøn og får hvide blomster i aprilmaj. Eller småbladet timian (thymus praecox), som trives godt på en mere solrig og tør plads. Der er mange andre muligheder, så tag selv et kig i plantecent­ret eller på nettet.

 ?? ?? Det er da noget finere end bar jord: Småbladet timian og vinterglan­s.
Det er da noget finere end bar jord: Småbladet timian og vinterglan­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark