Magasinet LIV

HOLD STYR PÅ DIN HJERNETRAE­NING MED FINGERMETO­DEN

-

Fingermeto­den er resultatet af det første studie i verden, som viser, at du kan forebygge svigtende hjernesund­hed med livsstilsa­endringer, hvor du saetter ind på nedenståen­de fem punkter. Studiet er et samarbejde mellem flere nordiske universite­ter og aktører i Finland og Sverige og beskrives af forfattern­e som et gennembrud i kampen mod demens.

1. MADEN

Sund, alsidig kost baseret på de nordiske kostråd med inspiratio­n hentet fra Middelhavs­landene boner godt ud, når det gaelder din hjernesund­hed. Fyld dine køkkenskab­e – og din mave – med grøntsager, frugt, baer, nødder, vegetabils­ke olier og fisk, og skaer ned på indtaget af sukker, salt og maettet fedt fra animalske produkter.

2. MOTIONEN

Find en fysisk aktivitet, som passer til dig, for så får du det gjort. Sørg dog for at tage traeningst­øjet på regelmaess­igt, og øg belastning og distance, i takt med at du bliver staerkere og hurtigere. Konditions­traening som løb, gåture, cykling og svømning samt styrketrae­ning og balanceøve­lser er godt for dig og din hjerne. Husk hverdagsmo­tionen, og undgå at sidde ned for meget og sidde stille for laenge ad gangen.

3. TANKERNE

Hjernegymn­astik og kognitiv traening er nødvendigt for at bevare en frisk hjerne. Din hjerne er som en muskel, og den både kan og bør traenes hele livet. En del af din hjernetrae­ning sker heldigvis, uden at du taenker over det, når du arbejder, uddanner dig og dyrker (nye) interesser, som for eksempel håndarbejd­e og sprog. Puslespil, krydsord og computersp­il er også godt. At bruge forskellig­e dele af din hjerne holder den aktiv.

4. VENNER OG HVILE

Sociale aktivitete­r og afslapning har også effekt på din hjernesund­hed, så plot endelig kultur, gåture i naturen og middage med vennerne ind i kalenderen. Prioritér også stille stunder med kaeledyr, til meditation eller bare til ren afslapning. Det forebygger stress, som desvaerre også har en negativ indvirknin­g på din hjernes sundhed.

5. HJERTET

Hold øje med dit blodtryk, dit kolesterol­tal og dit blodsukker – og din vaegt. Jo mere stabilt og sundt, jo bedre. Det, som er godt for dit hjerte, er også godt for din hjerne, konstatere­r forfattern­e bag fingermeto­den.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark