Magasinet LIV

Et råd, der holder til krukkehave­n

KRUKKE, STOR ELLER LILLE?

-

Når du skal vaelge en krukke til din plante, gaelder det om at finde den rette størrelse.

Er krukken for lille, vil planten sygne hen, og vaeksten vil gå i stå. Jo større en plante bliver, jo større et rodsystem har den brug for. Størrelsen på krukken saetter altså en øvre graense for, hvor stor planten kan blive.

En stor krukke tørrer ikke så hurtigt ud som en lille, da den har et større volumen af jord. Glemmer man en vanding eller er på ferie, vil en plante i en stor krukke ikke mangle vand lige så hurtigt som en plante i en lille krukke.

Det betyder dog ikke, at jo større, jo bedre altid er løsningen. En stor maengde jord i en overdimens­ioneret krukke holder på fugtighede­n, hvilket er godt for en stor plante, der suger meget vand fra jorden. Men hvis planten i krukken er lille og ikke bruger saerligt meget vand, kan den komme til at stå og sumpe i våd jord i laengere tid. Det fører i vaerste fald til rådne rødder, gule blade og en sølle eller død plante. Nogle planter blomstrer ligefrem bedst, hvis de står i en krukke, som er lidt til den lille side. Det gaelder for eksempel afrikansk skaermlilj­e (agapanthus), som i en for stor potte vil få flere blade og faerre blomster.

Hvad er så den gyldne middelvej?

Når du ompotter en plante, der er blevet for stor til krukken, kan du som tommelfing­erregel gå efter en krukke, som er 2-4 centimeter større i diameter end den, planten stod i før. En anden måde at sjusse sig frem på er at vaelge en potte, som er lidt større i diameter end planten set oppefra. Så er der plads til, at rodsysteme­t kan brede sig, og til, at planten kan vokse sig større.

Har man ikke plads til en større potte, kan planten deles, eller rødderne beskaeres, så de kan vaere i krukken igen. Giv planten noget frisk jord, og plant den tilbage i samme krukke.

 ?? ?? Tjek forholdet mellem krukke, potte, kurv og størrelse.
Tjek forholdet mellem krukke, potte, kurv og størrelse.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark