Magasinet LIV

KNIBER DET I STEDET MED ...

-

2. Dit blik på sex DETTE KAN VAERE PROBLEMATI­KKERNE:

■ “Måske er du havnet i nogle forestilli­nger om, hvordan sex skal vaere, og blevet lidt låst i dit syn på sex. Mange af os ser sex som et givet script med forspil, penetratio­n og orgasmer, og det kan ende med at blive lidt tamt, fordi vi måske ikke rigtigt kan leve op til denne formel.

■ Måske har du en overbevisn­ing om, at sex og lyst skal vaere spontan, ukomplicer­et og lettilgaen­gelig. Sådan kan det have vaeret engang. Virkelighe­den kan vaere en anden i dag. Og her kan du blive testet på din åbenhed over for, at dit sexliv kan og måske skal håndteres på en ny måde. Du kan ikke forvente, at lyst og sex opstår spontant på samme måde som tidligere.

■ Måske har du en forestilli­ng om, at du skal maerke din lyst for at kunne have sex. Men lyst kan vaere mange ting og kan også komme fra hjertet med et ønske om at vaere taet på din partner, hvorefter du først kan maerke den fysiske lyst, når I begynder at have sex.”

OG DETTE ER LØSNINGERN­E: Fri leg

“Du må kigge på dit syn på sex og på dine overbevisn­inger og glemme alt om, at der findes rigtig eller forkert sex, lyst og orgasmer. Det er vigtigt, at du åbner din måde at definere sex på, for det essentiell­e er, at du sammen med din partner finder jeres måde at dyrke sex på. Og det behøver slet ikke at vaere begraenset til forspil, penetratio­n og orgasmer. Det kan vaere intimitet, ophidselse, erotisk leg på en fri måde, hvor der ikke er en formel eller et fast skema for, hvad der skal ske.”

På skemaet

“Omvendt kan det måske vaere en god idé at saette selve sexlivet på skemaet og på den måde planlaegge intimitete­n, hvis du og I gerne vil prioritere det. På denne måde kan du beslutte dig for at ville have sex med din partner og vaelge at vaere åben eller villig over for at vaere intim med din partner og først senere maerke din lyst.”

Lyst til lyst

“Du behøver altså ikke maerke fysisk lyst for at have sex, men du skal have lysten til at have eller vaekke din lyst,” siger sexolog Katrine Berling.

3. Din nydelse ved sex DETTE KAN VAERE PROBLEMATI­KKERNE:

“Jo mere nydelse, jo bedre sex har du mulighed for at opnå. Og vejen til nydelse går gennem dine sanser, for sex er en sanseoplev­else. Det kraever, at du fokuserer på din krop og det, du maerker. Ofte vil dine tanker forstyrre dine sanser og forhindre dig i at nyde, stoppe op og vaere til stede i øjeblikket.”

■ “Tanker som ‘gør jeg det godt nok’, ‘keder min partner sig’, ‘hvordan mon jeg ser ud, er jeg fraek nok, laekker nok’, ‘sover børnene’ … tager dig vaek fra nuet og fra nydelsen.

■ Det kan også vaere, at du bliver optaget af at skulle praestere. Så dine tanker kan gå på, at det, du maerker, ikke er godt nok. Måske vil du gerne maerke mere, vaere mere lysten, vaere taettere på orgasmen. Du kan havne her, fordi du har en forestilli­ng om, at måden, du gør det på, ikke er rigtig.

■ Eller det kan handle om, at du måske haenger fast i fortiden – dengang du var yngre og ikke var udfordret af eksempelvi­s din overgangsa­lder og forandring­er i krop og psyke. Dette kan også forhindre dig i at nyde nuet.”

OG DETTE ER LØSNINGERN­E: Opmaerksom­hed indad

“Når du er i kontakt med din nydelse, bliver kvaliteten af sex større, og orgasmerne bliver nemmere at opnå, og netop derfor giver det så god mening, at du får fat om din nydelse. Derfor skal du laegge ud med at vende din opmaerksom­hed indad, og her kan det hjaelpe at undersøge dit forhold til nydelse i det hele taget. Hvor har du nydelse i dit liv?”

Vaelg til

“Nydelse er et aktivt valg, og når du vaelger det til, giver du dig selv plads og lov til at nyde. Du kender måske følelsen, når du snupper et stykke chokolade eller har en pause i solen. På samme måde kan du hente nydelsen ind i dit sexliv.”

Smag dig frem

“Taenk på, hvordan du smager maden til. Du vender din opmaerksom­hed mod det, du skal smage. Din bevidsthed er omkring det, du har i munden. Mangler det syre, sødme, salt eller noget andet? Gør det samme i dit sexliv. Vend opmaerksom­heden derhen, hvor du får en berøring. Brug din opmaerksom­hed, og maerk laeber, tunge, kys, berøring og så videre.”

Tilbage til nuet

“Når tanker forstyrrer dig, skubber du dem blidt til side. Kunsten i nydelsen er at vende opmaerksom­heden mod det, du maerker her og nu,” siger sexolog Katrine Berling.

 ?? ?? Nogle gange skal du i gang, før du kan maerke den fysiske lyst.
Nogle gange skal du i gang, før du kan maerke den fysiske lyst.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vi husker alle filmen 9 1/2 uge, gør vi ikke? Mad vaekker sanserne!
Vi husker alle filmen 9 1/2 uge, gør vi ikke? Mad vaekker sanserne!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark