Magasinet LIV

5 FEDE TING VED ET HAEVESAENK­E-BORD

-

1. DU FOREBYGGER SLID OG SKADER

Den bedste arbejdssti­lling er altid den naeste, og her er et haeve-saenke-bord genialt, fordi det giver dig en nem mulighed for hele tiden at veksle mellem at sidde og at stå. Det slider meget på kroppen, hvis den konstant befinder sig i samme stilling. Derfor er det netop vaesentlig­t at skifte arbejdspos­ition ofte for at undgå smerter og skader i nakke, skuldre og ryg.

2. DU STYRKER BEN OG CORE

Når du sidder på din rumpe, tager den over for dine ben og baerer meget af din vaegt, mens musklerne fra bagdelen og ned stort set ikke arbejder. I det øjeblik du rejser dig, får du aktiveret langt flere muskler. Det gaelder isaer i dine ben, men også i hele kernemusku­laturen, som i langt højere grad bliver udfordret.

3. DU ARBEJDER BEDRE HJEMME

Hjemmearbe­jde er blevet det nye sort efter corona. Men det kan vaere en udfordring at undgå fysiske gener, hvis sofaen eller spiseborde­t er dit nye skrivebord. Så er hjemmearbe­jde blevet en del af din hverdag, vil det i høj grad vaere en gevinst at anskaffe et haeve-saenke-bord. De fås i mange størrelser, nogle helt ned til 70 centimeter i bredden, så de kan stort set altid passes ind i en krog derhjemme.

4. DU ØGER FORBRAENDI­NGEN

Ved at skifte fra siddende position til stående vil du automatisk saette ekstra gang i forbraendi­ngen, også selv om du står stille. Det skyldes, at du aktiverer flere af kroppens store muskelgrup­per, og det kraever mere energi. Hvor meget mere er forskerne uenige om, men et forsøg har vist, at kontorfolk, som blev sat til at arbejde stående mindst tre timer dagligt, øgede deres forbraendi­ng med 50 kalorier i timen. På en almindelig arbejdsuge løber det op i hele 750 ekstra kalorier.

5. DU FÅR NY ENERGI

Meget tyder på, at det kan give et nødvendigt energiboos­t at rejse dig, hvilket også gør dig til en bedre medarbejde­r. For eksempel har et britisk forsøg med 146 kontoransa­tte vist, at et haevesaenk­e-bord fik dem til at stå i snit 80 minutter mere om dagen, og det var med til at gøre dem mere engagerede i jobbet og gavne deres praestatio­ner. Her er nogle tips til, hvordan du husker at rejse dig:

Haev bordet, inden du går hjem fra arbejde, så du er klar til at starte stående naeste morgen. Saet en alarm på telefonen, som minder dig om jaevnligt at haeve bordet.

Gør det til en vane at stå op på faste tidspunkte­r, for eksempel fra morgenstun­den, lige efter frokost og igen klokken 14.

Hold øje med dine kollegaer: Hver gang de rejser sig, skal du også op at stå.

 ?? ?? Måske føles det lidt svaerere at koncentrer­e sig stående i starten, men giv det en chance – du vaenner dig hurtigt til det.
Måske føles det lidt svaerere at koncentrer­e sig stående i starten, men giv det en chance – du vaenner dig hurtigt til det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark