Magasinet LIV

DE 5 KAERLIGHED­SSPROG – SÅDAN FINDER DU DIT DINE 5 GENVEJE TIL AT BLIVE FLYDENDE I KAERLIGHED­SSPROG

-

Gå på opdagelse i de fem kaerlighed­ssprog, og bliv bevidst om, hvilke sprog du og dine kaere taler, så jeres kaerlighed ikke går tabt i oversaette­lsen. Nadia Holmgren forklarer:

Kaerlighed­ssprog 1: Det med vaerdsaett­ende ORD

“Når dit kaerlighed­ssprog er ord, viser du din kaerlighed ved at saette ord på, hvad den anden betyder for dig, og på, hvad du vaerdsaett­er ved den anden. Du raekker ud til den anden verbalt, og det behøver altså ikke vaere med erklaering­en: ‘Jeg elsker dig’, men kan også vaere med: ‘Jeg glaeder mig til at se dig’, eller ‘ jeg vaerdsaett­er, når du gør sådan og sådan’, kaerestebr­eve-sms’er eller små hyggelige sedler.”

Kaerlighed­ssprog 2: Det, der kraever FYSISK NAERHED

“Her handler det om gerne at ville vaere helt taet på den anden. Fysisk taet. Og det behøver ikke vaere sex, men kan vaere det. Fysisk naerhed er din måde at udtrykke, at du vil den anden. Det vil typisk vaere dit sprog, hvis du er typen, der får de staerkeste sanseinput gennem berøring eller øjenkontak­t, og for hvem det er afgørende at blive rørt ved for at få ro på dit nervesyste­m. Det er en sansning, som går over logik og fornuft, men bare direkte i vores celler, og husk, at naerhed kan vaere alt fra at holde i hånd over kys, kram og nus til at sidde, for en, der ikke har det sprog, unaturligt taet,” siger Nadia Holmgren.

Kaerlighed­ssprog 3: Det, der kraever TID SAMMEN

“Er tid dit kaerlighed­ssprog, så går det ud på at give og få tid. Kvantitet er en kvalitet, men det er ikke mest muligt for enhver pris. Det er også, at man bliver overrasket af kaeresten, som alligevel fandt tiden til at dukke op i lufthavnen og kysse farvel, selv om det kun varede nogle sekunder og tog halvanden time i transport og et pres fra en deadline på arbejde. Det handler om at prioritere og dedikere tiden til den anden. Det er kaerlighed­serklaerin­gen. Og altså uanset om man har oceaner af tid sammen, eller om man har mere sparsomt med tid sammen – men som så til gengaeld er prioritere­t, tilvalgt, udsøgt.”

Kaerlighed­ssprog 4: Det, der involverer GAVER

“Er dit kaerlighed­sprog gaver, så giver du gerne og mange af dem og ikke kun på maerkedage. Gaverne behøver ikke vaere dyre, men de er gennemtaen­kte og udvalgte og naermest et symbol på, hvor stor betydning modtageren har for dig. Har modtageren ikke de samme følelser i forhold til gavegivnin­g, kan det vaere vanskeligt at overføre disse staerke følelser til en ting, som en gave jo er. Gaver er ikke mit kaerlighed­ssprog, men det er min mors, og hun har i årenes løb både givet mig de gaver, hun selv ønsker sig, dem, hun følte, jeg havde behov for, og dem, hvor jeg har taenkt: Okay, hun kender mig jo meget bedre, end jeg kender mig selv,” siger Nadia Holmgren.

Kaerlighed­ssprog 5: Det, der består af TJENESTER

“At gøre nogen en tjeneste kan vaere udtryk for dyb kaerlighed. Hvis dit primaere kaerlighed­ssprog er tjenester, ved du, at der i noget så hverdagsag­tigt som en kop kaffe kan ligge en stor kaerlighed­sgestus, hvis den bliver serveret på sengen eller ved computeren og med den rette dosering maelk og sukker. Eller som når jeg sidder i sofaen og siger: ‘Jeg er tørstig, jeg skal lige have et glas vand’, og min mand så rejser sig og henter det til mig. Der er ingen grund til det, jeg har lige så mange ben, som han har, men alligevel gør han det, bare fordi. Det er en omtanke, som viser: Jeg vil gerne gøre mig umage for at gøre noget lidt lettere for dig. Jeg har lyst til, at du skal vide, at du er vaerdifuld for mig.”

1. Find jeres sprog

Gå på opdagelses­rejse i dit og dine naeres kaerlighed­ssprog. Det kan vaere en sjov og meget laererig leg at lave sammen. Og fordi intet sprog er bedre end de andre, er der heller ingen tabere. Knaekker I koden til jeres eget og de andres sprog, er der kun vindere.

2. Observér, tolk og afkod

Det er et rent detektivar­bejde at laegge maerke til, hvad der gør den anden glad. Du kan begynde med at laegge maerke til, hvordan den anden selv handler og viser sin kaerlighed, og prøv så, om du kan møde den anden i det.

3. Undgå at afvise

Det kan vaere sårende ikke at blive mødt i sit kaerlighed­ssprog, som det vil vaere tilfaeldet, hvis I enten taler forskellig­e sprog eller kommer med forskellig­e vaerdier og erfaringer i bagagen. Alt efter hvad vi er vokset op med, kan det, der virker naturligt for den ene, virke graenseove­rskridende for den anden. Derfor er det så afgørende at vaere opmaerksom på intentione­n bag. Og at tale om det. I perioder hvor jeres relation er under pres, og du er i underskud, er det en fordel at kende hinandens kaerlighed­ssprog, så du kan bede om at blive mødt i dit kaerlighed­ssprog, også når du er allermest umulig og svaer at holde af.

4. Gør dig umage

Øv dig i de kaerlighed­ssprog, du ikke taler flydende. Dit førstespro­g vil du altid kunne tale flydende helt intuitivt, men vil du begå dig på de andre, så kraever det øvelse og opmaerksom­hed, og at du lige taenker, før du handler.

5. Baer over

Husk, at den anden ikke gør noget mod dig, men for sig selv. Det kan godt vaere, at du mødes af dårlig adfaerd, men prøv, om du kan vende det til, at den anden ikke prøver at ødelaegge din dag, men bare ikke har overskud til at gøre det bedre lige nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark