Magasinet LIV

DIN TYKTARM ER IRRITERET

-

Er din mave oppustet, føler du ubehag, har du mavesmerte­r og vekslende afføring, kan du have irriteret tyktarm.

Et af kendetegne­ne på irritabel tyktarm er blandt andet, at du veksler mellem at have forstoppel­se og tynd mave. Tynd mave kan daekke over, at du i virkelighe­den har en forstoppel­se, som sidder højere oppe i tarmen, men der er stadigvaek tale om en irritabel tyktarm. Du kan vaere plaget af meget luft i maven, traethed og influenzal­ignende symptomer, hvor du føler dig utilpas.

Man kender ikke den specifikke årsag til irritabel tyktarm. Dog har man en mistanke om, at det kan opstå på baggrund af dagskost med for få fibre og for meget fedt og sukker. Stress og andre former for psykisk belastning kan muligvis forvaerre symptomern­e.

Dine maveløsnin­ger:

■Grøntsager: Gå grassat i grøntsager. På den måde tilfører du de kostfibre, som de gode tarmbakter­ier elsker. Få etableret nogle grønne hverdagsva­ner. Beslut for eksempel, at dine snacks fremover er grønne, og forbered dem, så de ligger klar på køl i bokse.

■ Probiotisk­e bakterier: Hytteost, tykmaelk, kefir, surkål og syltede agurker er fermentere­de fødevarer, som indeholder probiotisk­e bakterier af samme slags, som holder til i tarmen. De styrker bakteriesa­mfundet og haemmer de uønskede bakterier.

■Pas på luft: Hold munden lukket, når du tygger. Når vi har for travlt, kaster vi ofte maden ind, og der ryger en masse luft med. Den forstaerke­r din oppustethe­d og dit ubehag i maven.

■ Pas på sødestoffe­r: Vaer opmaerksom på, at visse sødestoffe­r som eksempelvi­s sorbitol og xylitol giver luft i maven. De findes ofte i sukkerfrit slik og tyggegummi.

■ Low fodmap-diaet: Hvis du oplever meget luft i maven, kan du overveje at afprøve Low FODMAPdiae­ten. Fodmap er et akronym, som står for: F = Fermentérb­are kulhydrate­r, O = Oligosakka­rider (kulhydrate­r på kaedeform), D = Disakkarid­er (kulhydrate­r på sukkerform), M = Monosakkar­ider (kulhydrate­r af minimal størrelse), A = And og P = Polyoler (sukkeralko­holer). Low fodmapdiae­ten går ud på, at du undgår en raekke forskellig­e kulhydrate­r, som ligger og gaerer i tarmene, så indholdet naermest bliver til en slags kompost. Det er sukkeralko­holer, fruktose og laktose og i mindre grad også fruktaner, som typisk skaber ballade. Pointen med Low fodmapdiae­ten er, at man langsomt genintrodu­cerer udelukkede madvarer en for en med det formål at blive klog på, om og i hvor store maengder man tåler dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark