Magasinet LIV

4 ALL IN ONE-LØSNINGER, DER LINDRER, HELBREDER OG FOREBYGGER!

-

1. Tyg godt og grundigt

Vaer opmaerksom på, at du ikke sluger din mad, men derimod tygger den grundigt. Mad opløses og blødgøres med spyt, som kommer fra spytkirtle­r i mundhulen. Spyttet indeholder fordøjelse­sstoffer eller enzymer, som understøtt­er din fordøjelse.

Omvendt – tygger du ikke din mad ordentligt, vil du have en tendens til at spise (for) meget. Saetter du farten ned, når du også at opdage, at og hvornår du er maet.

Prøv det på den her måde:

Øv dig i at tage en bid, og laeg så bestikket fra dig. Tag fat igen, når maden er tygget og sunket.

2. Laeg en grøn bund

Giv den fede sulemad lidt modvaegt ved at taenke groft grønt ind.

Den plantebase­rede kost giver dig mange fibre og sunde stoffer, der holder din fordøjelse i gang. Du nedsaetter risikoen for forstoppel­se og sikrer, at du regelmaess­igt får tømt tarmen.

Prøv det på den her måde:

En rødkålssal­at med appelsin maetter og saetter gang i fordøjelse­n (se for eksempel side 90). En grøntsagss­uppe kan også vaere en overkommel­ig og sund (for)ret til en julemiddag eller juledag.

3. Move it, move it, move it

Vi kommer ikke udenom: Motion og alle former for fysisk aktivitet holder gang i tarmene, så du ikke bliver forstoppet og efterfølge­nde utilpas.

Motion gør det nemmere at holde vaegten, fordi du både øger energiomsa­etningen og forbedrer appetitreg­uleringen, så du ikke spiser mere, end du har brug for. Motion saetter gang i dine mave og rygmuskler, og det stimulerer tarmenes bevaegelse­r, eller peristalti­kken.

Prøv det på den her måde:

Hold pauser fra at sidde stille. Vaer urolig, vend og drej dig. Skift stilling. Og fremfor alt: Rejs dig op. Gerne hver halve time.

4. Drik!

Vaeske understøtt­er arbejdet i tarmene. Maengden af vaeske har indvirknin­g på indholdet, der ryger i toilettet, som kan vaere tørt og hårdt, hvis du drikker for lidt.

Drik kun sparsomt under selve måltidet, fordi du kan risikere at skylle maden ned, før den er tygget ordentligt igennem, og det forringer resten af fordøjelse­sprocessen.

Prøv det på den her måde:

Er det svaert med det kolde vand i en kold tid, kan du gå modsat og drikke varmt. For eksempel urtete eller grøn te.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark