Magasinet LIV

6 SAETNINGER, VI OFTE SIGER LIDT FORKERT

-

-1Den der løbetest Jeg troede i mange år, at det hed en Cuba-test. Nu viser det sig, at chefredakt­øren har troet det samme. Men det løberi, du blev sendt ud på i gymnasiet, var altså en Coopertest, opkaldt efter den amerikansk­e militaerma­nd Kenneth H. Cooper, som fandt på at teste udholdenhe­d på 12 minutters løb i 1968.

-2Får du et lille love-chok? The B-52’s har et hit, og på redaktione­n har vi familiemed­lemmer, som glade synger love “chok, baby, love chok”, og det er jo så sødt, at man naesten ikke naenner at sige, at det er “love shack”, altså en elskovshyt­te, hvor du må dreje af på the highway med retning mod the love shack!

-3Lave eller lava? Verden er af lava? Det kunne man måske tro, hvis det udtryk nu kom fra Island eller Sicilien, hvor der er vulkaner i udbrud indimellem. Verden er af lave har dog en helt anden oprindelse ifølge Dansk Sprognaevn, der skriver: “Substantiv­et ‘lave’ stammer fra det gammeldans­ke ord ‘laghe’ – en gammel dativform af ordet ‘lag’. At vaere ‘af lave’ betyder altså, at der er uorden i lagene, og at noget er ude af sin rette plads”.

-4Det der fremmedspr­og Hvis du har styr på udtalen af avokado og espresso, siger du hverken aDvokado eller eKspresso. Det er der andre, der gør! Og det må de selvfølgel­ig selv om. Men det er altså forkert!

-5Hvor er whiskyen? Er der whiskey in “the bar”? Det ville jo give god mening! Men hvis du ønsker sangen med den tekst spillet, skal du altså bede om Whiskey in the Jar, både hvis du vil høre The Dubliners’ version og Metallicas.

-6Mindre mennesker eller ... Det bliver tit noget rod med mindre/ faerre. Det paedagogis­ke eksempel: Når flere kollegaer er syge, så er I faerre på arbejde. Hvis du siger, at I er mindre mennesker på arbejde, så betyder det måske, at I har tabt jer og er blevet smallere, end I plejer at vaere?

 ?? ?? Bar, jar, mindre, faerre?
Bar, jar, mindre, faerre?
 ?? ?? ... og de er stadig going strong, The B-52’s.
... og de er stadig going strong, The B-52’s.
 ?? ??
 ?? ?? Jamen, verden er jo også af lava!
Jamen, verden er jo også af lava!
 ?? ?? 12 minutter, go!
12 minutter, go!
 ?? ?? Karen Greve (50) er gift og mor til Karl Emil ✶ på 23, Frederik på 19 og Jonatan på 15 år. er journalist og digital ✶ redaktør på Magasinet Liv.
Karen Greve (50) er gift og mor til Karl Emil ✶ på 23, Frederik på 19 og Jonatan på 15 år. er journalist og digital ✶ redaktør på Magasinet Liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark