Magasinet LIV

GENIALE GREB, DER FOREBYGGER

-

AKend din knoglevenl­ige kost

En knoglevenl­ig kost er først og fremmest en sund kost, og derfor gaelder rådene fra kostpyrami­den med sit fokus på at spise planterigt og varieret også, når det gaelder knoglevenl­ig kost.

Men derfor kan det vaere godt at kende til de komponente­r, som din knoglesund­hed er saerligt afhaengig af. Tag eventuelt en snak med din laege eller en fagperson på apoteket eller i helsekostb­utikken om behovet for kosttilsku­d.

Kalk

Kalk er en af de mest afgørende byggesten i dine knogler. Du har omkring et kilo kalk i kroppen, som naesten udelukkend­e findes i knogler og taender. Kalken gør knoglevaev­et hårdt, og dine knogler har brug for, at du indtager tilstraekk­eligt med kalk.

Det gør du ved at indtage så forskellig­e ting som mejeriprod­ukter, grøntsager og fuldkorn. Bor du et sted, hvor drikkevand­et er hårdt på grund af kalk, skal du vide, at kalken også her optages af kroppen og giver et bidrag til dit daglige kalkbehov.

D-vitamin

Kalk optages dårligt fra tarmen, når der mangles Dvitamin. Udfordring­en er, at du isaer tanker Dvitamin op fra solen. Det er solens ultraviole­tte stråler, der fører til dannelse af Dvitamin i huden. Det betyder, at mange af os er i underskud af Dvitamin i løbet af og efter en lang vinter.

Det imødegår du ved at sørge for at spise godt med fede fisk gerne dagligt og supplere med eksempelvi­s kosttilsku­d, så du kan komme op på 10 mikrogram, som er den maengde, Sundhedsst­yrelsen anbefaler.

Magnesium

Magnesium er nødvendigt for at kunne bygge kalken ind i knoglerne. Det er derfor svaert at udnytte kalken optimalt, hvis du mangler magnesium.

K-vitamin

Kvitamin sørger for, at kalken kommer ud i knoglevaev­et. Det medvirker også til, at der bliver dannet knogleprot­ein, som muliggør, at kalken kan binde sig til knoglerne.

B

Brug din krop

Vaelg en aktiv livsstil. Du begraenser det aldersbeti­ngede knogletab, hvis du dagligt motionerer og bruger kroppen. Prøv dig frem, og find det, du synes er sjovt.

Og mind dig selv om, at motion jo ikke kun styrker knoglerne. Du får også staerkere muskler og led, og med en staerk krop får du en nedsat risiko for fald og mulige knoglebrud.

C

Drop rygning

Det har vist sig, at hver 6. hoftebrud haenger sammen med rygning, fordi rygere generelt går tidligere i overgangsa­lder og har et lavere niveau af østrogen i blodet i forhold til ikke-rygere.

Stopper du med at ryge, forbedrer du kalkindhol­det i knoglerne. Derudover indeholder tobak stoffer, som skader de celler, der opbygger knoglevaev­et. Det reducerer taetheden i dine knogler og dermed også knoglestyr­ken.

D

Tael dine genstande

Følg Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er om alkoholind­tag, hvis du ikke allerede gør det. Det vil sige maks. 10 genstande om ugen.

Alkohol nedsaetter nemlig produktion­en af fordøjelse­senzymer, og det går ud over optagelsen af for eksempel mineraler, som for eksempel kalk. Og jo mindre kalk, jo større risiko for, at dine knogler bliver porøse.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark