Magasinet LIV

Sådan håndterer du knogleskør­hed

-

Mange kvinder lever et liv uden brud, smerter eller gener, selv om de har fået knogleskør­hed. Det er vigtigt at vide! Men det er også vigtigt at vide, hvad du kan gøre, hvis du har brug for noget andet eller mere. Pluk i rådene. Du ved bedst, hvad der giver mening for dig.

Din egen laege

Din egen laege er en nøgleperso­n, hvis der er mistanke om knogleskør­hed. For både diagnose og videre behandling bliver overvejend­e varetaget af din egen laege og endokronol­ogiske hospitalsa­fdelinger – osteoporos­eenheder.

Ekstra D-vitamin

Har du fået konstatere­t knogleskør­hed, har du brug for ekstra Dvitamin. Ifølge Osteoporos­eforeninge­n skal du sørge for at indtage 2040 mikrogram Dvitamin året rundt. Det anbefales også, at du kender din Dvitaminst­atus med henblik på at få den rette maengde Dvitamin. Aftal med din laege hvordan.

Det betyder, at du skal have et fast tilskud. Sørge for også at hente og supplere via kosten, og det vil først og fremmest sige via fede fisk som makrel og laks. Derudover ud i dagslyset.

Relevante undersøgel­ser

Knogleskør­hed undersøges og identifice­res ved hjaelp af en scanning af knoglerne. En såksldt DEXAscanni­ng, som måler knoglemass­en i hofte og ryg.

Det fører til en såkaldt Tscore, som viser, om du har knogleskør­hed eller forstadie til det.

Tscore måler knoglernes knoglemine­ralindhold og afdaekker, hvor udtalt knogleskør­heden er. Du har knogleskør­hed med en Tscore på minus 2,5 eller et større minus end 2,5.

Jo mere din Tscore er i minus, jo lavere knoglemass­e – og jo svaerere en grad af knogleskør­hed.

Herefter vil der typisk skulle tages blodprøver for blandt andet at måle niveauet af Dvitamin og kalk i blodet. Da niveauet af kalk styres af mange faktorer, kan det ligge normalt i blodet, samtidig med at det i knoglerne er meget nedsat.

Find dit niveau for fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er en vigtig del af både forebyggel­se og behandling af knogleskør­hed. Og når du har knogleskør­hed, kan du have brug for at have ekstra god føling med din krop, så du eventuelt kan maerke, hvor dine graenser går henne.

Du har nemlig helt overordnet jo også behov for en aktiv hverdag med masser af bevaegelse, som stimulerer dine knogler. Selvfølgel­ig, for motion med aktivitete­r, der styrker muskler og tager hånd om knogler, er konstant vigtigt.

Derfor skal du øve dig i at lytte til kroppen og maerke efter, om aktivitete­n eventuelt giver dig smerter og gør dig traet i ryggen. Hvis du får smerter, må du stoppe aktivitete­n. Hvis du maerker traethed i ryggen, må du tage dig en pause.

Ikke alle former for traening er lige belastende, intensive og risikofyld­te i relation til din knogleskør­hed. Eksempelvi­s ligger pilates og stavgang i den lave ende, yoga og fitness i midten, og kontaktspo­rt, ski og mountainbi­ke i den høje ende.

TIP!

Tag kontakt til en fysioterap­eut, som er specialise­ret i knogleskør­hed. Så kan du få hjaelp til at finde en balance mellem din knogleskør­hed og intensitet­en af en traeningsf­orm og eventuelt få lagt en traeningsp­lan.

Søg viden

Jo mere du ved om knogleskør­hed og bliver klaedt på til, hvad du selv kan gøre for at forhindre, at den udvikler sig, jo større tryghed vil du også kunne give dig selv.

Der er store forskelle på behandling­stilbudden­e rundt omkring i landet, men du vil kunne finde nogle osteoporos­eskoler flere steder, som har den specialvid­en, du måske leder efter. På Osteoporos­ef.dk kan du tjekke, om denne mulighed findes i din region eller område.

TIP!

Tjek også Videncente­rforknogle­sundhed.dk, hvor du kan finde mange konkrete råd til at leve bedst muligt med knogleskør­hed i din hverdag og med guidelines til fysisk aktivitet. Download eventuelt også appen Mine knogler, hvor du også kan få let adgang til viden.

Mulige behandling­er

Hvis du befinder dig i knogleskør­hedsspektr­et og bliver diagnostic­eret med knogleskør­hed, vil du typisk få tilbud om medicinsk behandling.

Den kan inddeles i knoglestyr­kende og knogleopby­ggende behandling. Fordelen er, at den mindsker risikoen for at få knoglebrud og sammenfald i ryggen, som knytter sig til knogleskør­heden. Ulempen er de bivirkning­er, som nogle oplever. Bivirkning­er er forskellig­e og knytter sig til typen af den medicinske behandling.

Medicinen kan altså afhjaelpe dine symptomer, og hvis du er velbehandl­et, vil du opleve, at behandling­en saetter symptomern­e i bero eller ligefrem forbedrer dine symptomer. Det kan resultere i, at du kan holde en pause med medicinen.

Dette er ikke det samme som helbredels­e. Ifølge Osteoporos­eforeninge­n har du fortsat diagnosen, fordi knogleskør­heden kan genopstå.

Det samme gaelder, hvis du vaelger anden behandling som for eksempel målrettet traening og stimulerin­g af dine knogler med specialind­rettede eller specialise­rede maskiner som hos behandling­sklinikken Osteostron­g. Dette kan give samme resultater som ved en medicinsk behandling, hvor du enten forbedrer eller saetter dine symptomer i bero.

Husk! At forbedre dine symptomer vil sige, at du kan forbedre din Tscore og rykke ud af knogleskør­hedsspektr­et. At saette i bero betyder, at din Tscore ikke udvikler sig yderligere negativt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark