Magasinet LIV

DIN KONDITION ER DÅRLIG

-

Pludselig opdager du, at du pruster og stønner, når du skal op ad trapperne. Måske endda blot ved at rykke dig fra den ene etage til den naeste. Der skal naesten ikke noget til, før du oplever, at det er anstrengen­de for dig. Og du saetter måske typisk farten lidt (meget) ned, fordi du hiver efter vejret.

FORKLARING­EN KAN VAERE:

Forklaring­en kan vaere en dårlig kondition. Når din kondition er dårlig, vil du hurtigere blive udmattet på grund af den fysiske aktivitet, som du har gang i. Dine ben vil syre til, og du bliver hurtigere forpustet og traet. Omvendt. Hvis du har en god kondition, kan du vaere fysisk aktiv i laengere tid og med en højere intensitet.

Når din kondition er dårlig, kan kroppen ikke optage så meget ilt, og derfor vil du opleve, at du hurtigere løber tør for energi. Det vil sige, at du er mindre udholdende og overkommer mindre og derfor måske bliver lidt mere fristet til at slå dig ned og flade ud.

Der kan vaere flere årsager til en dårlig kondition. For det første falder konditione­n med alderen, og derfor kan du sagtens opleve, at din udholdenhe­d er dårligere i løbet af + 40’erne. Men det kan derudover også handle om, at du har aendret livsstil og er blevet en tand mere inaktiv, end da du var yngre. Dine vaner og rutiner har aendret sig.

Du sidder måske mere ned, holder flere pauser og undgår generelt at få pulsen op. Det kan også vaere, at kiloene er kommet snigende, og at det er blevet lidt besvaerlig­t eller bare tungere for dig at have en aktiv livsstil. Du skruer måske ligefrem ned for din fysiske aktivitet, og det forstaerke­r dit traeningsp­roblem. Hvilket igen forstaerke­r manglende motivation til at få løst traeningsp­roblemet, selv om du måske dagligt bliver forstyrret af dit manglende fysiske overskud.

LØSNINGEN!

Det er på en gang enkelt og svaert, for fysisk aktivitet er løsningen på din dårlige kondition.

Når du får pulsen op og bliver forpustet, bliver hjertets muskler staerkere og i stand til at pumpe mere blod pr. hjerteslag og dermed forsyne kroppen med mere blod – det vil sige ilt. Jo mere ilt kroppen er i stand til at sende ud til musklerne, jo større kapacitet får kroppen. Således bliver kroppen i stand til at yde mere. Det gør dig både mere udholdende og mere frisk.

Konditions­traening er svaret på dit traeningsp­roblem, så du kan gøre dit hjerte større og staerkere.

SÅDAN KAN DU HELT KONKRET GÅ I GANG: Hvad er sjovt?

Du skal i gang med at traene på en måde, som både presser din puls og involverer de store muskelgrup­per, for at forbedre din kondition bedst muligt. Herudover er der frit valg, så laeg hovedet i blød, og find en motionsfor­m, som du synes er sjov. Det kan vaere cykling, stavgang, trappegang, steptraeni­ng eller aerobic. Eller du kan kaste dig over traening med hulahoprin­g, rulleskøjt­er, bordtennis eller badminton. Lav en brainstorm­ing med en veninde, måske har hun samme udfordring?

Du skal pruste og stønne

Anskaf dig et sjippetov, hop i et par traeningss­ko, saet fart på tovet, og så er du i gang med at opbygge din kondition på en enkel måde. Laeg eksempelvi­s ud med 510 minutter, hvis du starter fra scratch. Saet et mål på 3 x 20 minutter om ugen. Når du er stakåndet og ikke har luft til at tale, er du mest presset, og så traener du mest intensivt og effektivt.

DIT HACK!

Du kan gå dig i kanonform, hvis du går dagligt. Det kraever bare et par sko og et godt tempo, som du kan saette op, i takt med at du kommer i bedre form. Laeg ud med 10.000 skridt dagligt, og øg gradvist mod 15.000 skridt. Varier din traening ved at saette farten op og ned. Giv dig selv udfordring­er med trapper eller bakker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark