Magasinet LIV

Bliv klogere på type 2-diabetes

-

Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom. Det betyder, at når du får stillet denne diagnose, så har du den resten af livet.

Dit blodsukker er forhøjet, og det skyldes, at din krop enten ikke kan udnytte insulinen godt nok eller ikke producerer tilstraekk­eligt med insulin.

Insulinens opgave er at hjaelpe cellerne med at optage sukkerstof­ferne fra den mad, du indtager. Hvis sukkerstof­ferne ikke kan komme ind i cellerne, stiger dit blodsukker.

Derfor kan du få type 2diabetes:

Jo aeldre du er, jo større er risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Forklaring­en er blandt andet, at produktion­en af insulin falder med alderen, og samtidig kan det med alderen blive svaerere at optage sukkeret fra blodet, fordi aldringen kan påvirke cellernes evne til at udnytte insulin.

Laeg dertil, at din risiko for at blive overvaegti­g også stiger med alderen, ligesom din risiko for at få forhøjet blodtryk øges.

Det er sjaeldent, at vi udvikler type 2-diabetes, før vi fylder 40 år. Derfor er det som 40-plusser fornuftigt at vaere opmaerksom på denne livsstilss­ygdom.

Den behandles med medicin og/eller aendringer i din livsstil. Som vaegttab, omlaegning af kost og mere fysisk aktivitet.

Det skal du holde øje med:

Diabetes udvikler sig langsomt og kan derfor vaere svaer at opdage. Det gaelder både måneder og år.

Kroppen reagerer i første omgang på en nedsat følsomhed over for insulin – det vil sige, at vaevene er mindre følsomme over for insulin – og derfor begynder kroppen at producere mere insulin for at kunne sende sukker ud i kroppens celler.

Dette ender med at overbelast­e bugspytkir­tlen, og bugspytkir­tlen bliver dårligere til at producere insulin.

De to ting – nedsat følsomhed og en mindre maengde produceret insulin – medfører, at blodsukker­et stiger.

Symptomer på højt blodsukker kan vaere:

Øget tørst

Hyppige vandladnin­ger

Traethed

Almen utilpashed

Øget tendens til infektion i hud og slimhinder Kløe, svie omkring kønsorgane­r

Problemer med sårheling

Mavesmerte­r

Utilsigtet vaegttab

Tandkødsbe­taendelse

Synsforsty­rrelser og føleforsty­rrelser

Det skal du gøre: Gå til laegen

… så snart du oplever flere af ovenståend­e symptomer! Jo tidligere en diabetes opdages, jo bedre kan følgesygdo­mme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme forebygges. En dårligt reguleret diabetes kan give skader og forandring­er i kroppens små blodårer og på den lange bane gå ud over eksempelvi­s øjne og nyrer.

Din egen laege er nøgleperso­n i din behandling – kontakt hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Kend dine risikofakt­orer: Arv og miljø

Du kan vaere arveligt belastet, hvis du har en eller to foraeldre og/ eller en søskende med type 2-diabetes. Det vil sige, at det øger din risiko for selv at udvikle denne sygdom. Den risiko kan du af gode grunde ikke aendre på.

Du kan også arve en måde at leve på. Det kalder man for en miljømaess­ig arvelighed. Det kan eksempelvi­s handle om madkultur, og hvor meget du bevaeger dig. Den risiko kan du aendre på.

Din kropsvaegt

At vaere overvaegti­g øger din risiko for type 2-diabetes. Isaer hvis det primaert samler sig om maven. Det vil sige, at et højt taljemål øger din risiko. Isaer ved et taljemål over 88 centimeter.

Dit blodtryk

Forhøjet blodtryk øger også din risiko. Det er forhøjet, hvis du gentagne gange måler det til 140/90. Ideelt set skal det ligge under 120/80.

Din kost

Dårlig kost er ofte for fed, for sød og salt og gør det svaert for dig at holde vaegten – og for meget kropsvaegt er som naevnt en risikofakt­or.

De officielle og gennemprøv­ede kostråd er et godt sted at starte. Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Spis masser af frugt og grønt og fuldkorn, mindre kød, planteolie­r og magre mejeriprod­ukter samt mindre af det søde, salte og fede.

Din motion

Inaktivite­t er med til at nedsaette insulinføl­somheden i dine muskler. Mens fysisk aktivitet medfører, at dine musklers følsomhed over for insulin øges. Det betyder, at kroppens egen insulin virker bedre.

Fysisk aktivitet betyder også, at dine muskler bliver i stand til selv at optage noget af sukkeret fra blodet uden insulin. Derfor kan fysisk aktivitet vaere med til at saenke langtidsbl­odsukkeret og give et mere stabilt blodsukker.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark