Magasinet LIV

Er dine arme også blevet f or kor te? Få t j ekket dit s yn

-

Vi får alle sammen aldersbeti­nget syn, typisk midt i 40’erne. Hvis du springer over på briller eller linser, kan det give træthed og hovedpine. Så af sted til et tjek, hvis synet begynder at drille.

Hvornår skal jeg overveje at få tjekket mit syn?

“Du bør overveje at få tjekket dit syn, hvis du skal holde ting længere væk end de sædvanlige 40 centimeter for at se klart, eller hvis du oplever træthed og hovedpine, som kan skyldes anstrengel­se af øjnene,” anbefaler optiker Pernille Borch Søndergaar­d.

“Synet kan svinge, og nogle spørger: ‘Hvorfor kan jeg læse ting tæt på om morgenen, når jeg ikke kan senere på dagen?’ Men når vi er trætte og uoplagte, bliver det sværere. Mange klager også over manglende evne til at fokusere, når de skifter mellem at kigge langt væk og kigge tæt på. Synsændrin­ger, der inkluderer vanskeligh­eder med at fokusere eller behovet for at ændre tekststørr­elsen på digitale enheder, er også tegn på, at det er tid til en synsprøve.”

Er synstab almindelig­t med alderen?

“Gammelmand­ssyn, eller presbyopi, er en aldersbeti­nget synsforand­ring, som typisk starter i midten af 40’erne. Det skyldes, at øjets linse mister sin elasticite­t og bliver stivere, hvilket gør det sværere at fokusere på objekter tæt på. Synet bliver typisk gradvist dårligere i alderen fra 45 til cirka 55 år. Men synet er dynamisk og ændrer sig lidt gennem hele livet,” forklarer Pernille Borch Søndergaar­d.

Kan jeg forebygge eller udskyde alderssyn?

“Det er begrænset, hvad du kan gøre for at forebygge aldersbeti­nget synstab. En sund livsstil med god kost og regelmæssi­g motion kan have en positiv effekt på den generelle sundhed, inklusive på øjnene. Har vi det godt i hele kroppen, og holder vi vores stressnive­au nede, har det også positiv indvirknin­g på øjnene, ligesom brug af solbriller kan beskytte øjnene mod skadelige UVstråler.”

Kan tørre øjne være forklaring­en?

“Tørre øjne kan forringe synskomfor­ten og gøre dit syn sløret, da hornhinden, som udgør en del af øjets styrke, får for lidt fugt. Problemet er ofte mere udtalt hos kvinder i overgangsa­lderen, fordi slimhinder­ne tørrer ud på grund af faldende østrogenni­veau. Øjendråber kan være en god idé.”

Hvorfor er det så svært for os at få bestilt de briller?

“Mange tøver med at acceptere behovet for briller, da det kan føles som tegn på aldring eller svaghed,” siger Pernille Borch Søndergaar­d og understreg­er, at det er vigtigt, at du er parat til at bruge brillerne og ikke lader dem ligge ubrugt. Og at folk ofte hurtigt erkender behovet, når de ser den positive forskel.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke orker mange forskellig­e briller?

“For dem, der ikke ønsker at tage læsebrille­r af og på gennem dagen, kan briller med glidende overgang være en løsning. Brillerne kan designes, så du har 0 i styrke i den øvre del af glasset og en tilpasset styrke i læsefeltet, hvilket gør det muligt at beholde brillerne på hele dagen.”

 ?? ??
 ?? ?? Pernille Borch Søndergaar­d er optiker i butikken 2Ø. EKSPERTEN:
Pernille Borch Søndergaar­d er optiker i butikken 2Ø. EKSPERTEN:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark