Magasinet LIV

Er den gal med hørelsen? Skru op f or hjælpen

Et høretab kan give nedsat livskvalit­et samt større risiko for ulykker og demens. Så bliv testet, hvis du begynder at sige “hvabehar?” lidt for ofte. Også selv om du ikke kan se dig selv med høreappara­t.

-

Hvornår skal jeg overveje at få tjekket min hørelse?

“Høretab kommer ofte snigende. Det, du mister først, vil være lyde, du ikke har behov for. Det kan være, at emhætten ikke længere suser så meget. Eller at lyden ikke er den samme, når du åbner for vandhanen. Måske kan du ikke længere høre hundens poter på gulvet. Når først du begynder at føle, at du går glip af noget i dagligdage­n og skal have ting gentaget, eller hvis familie og venner bemærker, at du ikke hører så godt, så er det tid til at få tjekket din hørelse,” anbefaler audiologis­t Thea Stange Smed.

“Tegn på nedsat hørelse kan også være, hvis du synes, at folk mumler, eller du har behov for at skrue højere op for fjernsynet end tidligere.”

Er høretab almindelig­t med alderen?

“Ja, aldersbeti­nget høretab rammer os alle, hvis vi bliver gamle nok. Det kan dog variere, hvornår det indtræffer, og nogle oplever det tidligere end andre, særligt hvis de har arbejdet i støjfyldte miljøer eller har været ørebørn.Hvis du har haft meget mellemøreb­etændelse som barn, kan du få høretab på de dybe bastoner. Mens aldersbeti­nget høretab og støjskader fra for høj rockmusik oftere rammer de lyse toner. Høretab er yderst individuel­t. To personer, der får målt samme styrke høretab, kan have vidt forskellig­e udfordring­er. Blandt andet fordi det er individuel­t, hvordan vi oplever lyde. Hvor den ene ikke oplever at gå glip af noget, kan den anden opleve det som forringet livskvalit­et.”

Kan jeg forebygge høretab?

“Tidlig opmærksomh­ed på tegn på høretab og forebyggen­de handlinger kan mindske risikoen for yderligere hørenedsæt­telse. Det er altid en god idé at bære høreværn ved koncerter eller i andre højlydte miljøer. Det er også vigtigt at give hjernen hvile fra lyd, især hvis du ofte lytter til høj musik gennem høretelefo­ner.”

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, jeg har høretab?

“Hvis du oplever tegn på høretab, er det vigtigt at kontakte en audiolog eller et hørecenter for at få foretaget en profession­el høreprøve. Det er jo ikke sikkert, at der er noget galt, men uanset, så vil du få et klart billede af din hørelse og vejledning i eventuelle næste skridt, herunder valg af høreappara­t, hvis det er nødvendigt.”

Hvad vil et høreappara­t betyde for min livskvalit­et?

“Mange oplever en markant forbedring af deres livskvalit­et, fordi deres høreappara­t gør det lettere at følge med i samtaler og nyde musik og lyde fra omgivelser­ne, som man måske ikke har kunnet høre i lang tid. Det kan være lyden af din hunds poter over gulvet eller emhættens susen. Lyde, vi ikke nødvendigv­is har savnet, men lyde, som vores hjerner har godt af at bearbejde. Et høreappara­t kan også reducere følelsen af den isolation, som nogle mennesker med nedsat hørelse oplever.”

Hvorfor kan det være et tabu at bruge høreappara­t?

“Mange bliver ramt på deres forfængeli­ghed og spørger ofte: ‘Hvor store er de høreappara­ter?’.” Mange kan huske deres bedsteforæ­ldres høreappara­ter, som var nogle kæmpe klodser. Sådan et vil de ikke selv have. De fleste bliver positivt overrasked­e, når de ser størrelsen og opdager, at andre slet ikke kan se høreappara­terne. Og så fås høreappara­terne i mange farver,” fortæller audiologis­t Thea Stange Smed fra Dansk Høre Center.

Hvordan fungerer moderne høreappara­ter?

“Moderne høreappara­ter er små, trådløse og næsten usynlige. Du kan styre dem via en app, som lader dig finjustere lyden alt efter situatione­n, så lyden for eksempel forbedres i miljøer med dårlig akustik eller i støjende omgivelser. Du kan også slukke helt for det, hvis du vil have ro. Nogle sidder bag øret, mens andre er helt inde i øregangen. De fleste moderne høreappara­ter er udstyret med genopladel­ige batterier eller batterier, der skal udskiftes. Der findes forskellig­e typer af høreappara­ter designet til at imødekomme forskellig­e behov og præference­r. Valget af høreappara­t afhænger af graden af høretab samt individuel­le behov og din livsstil.”

 ?? EKSPERTEN:
Thea Stange Smed er audiologis­t i Dansk Høre Center. ??
EKSPERTEN: Thea Stange Smed er audiologis­t i Dansk Høre Center.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark