Magasinet LIV

GÅ 11 MINUTTER OM DAGEN, OG LEV LÆNGERE

FORSKERE: Du nedsætter risikoen for at dø før tid med en fjerdedel, hvis du bevæger dig bare 11 minutter om dagen.

-

Hvor mange minutter om dagen bruger du på at kigge på telefonen? Ligge på sofaen? Eller holde kaffepause? Hvis du kan finde bare 11 minutter i den pulje af stillesidd­ende aktivitete­r til i stedet at gå en rask tur, så forbedrer du kraftigt dine chancer for at leve længere.

Det er i hvert fald konklusion­en i et stort studie fra Cambridge University, hvor forskere har kigget på 196 videnskabe­lige artikler og analyseret data fra i alt 30 millioner mennesker.

Hvert 10. dødsfald kan undgås

De personer, der dyrkede 75 minutters moderat motion om ugen – svarende til 11 minutters rask gang om dagen – havde 23 procent mindre risiko for at dø af alt andet end alderdom, sammenlign­et med de inaktive.

11 minutter om dagen var nok til at nedsætte risikoen for hjertekars­ygdomme med 17 procent og kræft med 7 procent.

Sagt på en anden måde kan hvert 10. ud af 100 for tidlige dødsfald undgås, hvis alle bevægede sig mindst 75 minutter om ugen. Verdenssun­dhedsorgan­isationens, WHO’s, officielle anbefaling­er lyder på mindst 150 minutters moderat motion om ugen for voksne. Og hvis alle personerne i studiet havde bevæget sig så meget, ville 16 ud af 100 dødsfald kunne være undgået.

Studiet kan ikke med sikkerhed fastslå, at det er fysisk aktivitet, der er den direkte årsag til færre sygdomme og længere liv. Som det altid er med den slags studier, kan forklaring­en også være den bagvendte – at folk, der i forvejen slås med sygdom, er mere fysisk inaktive.

Ikke desto mindre ligger studiets resultater på linje med mange andre studier, der kobler selv en smule daglig motion sammen med store helbredsge­vinster.

 ?? ?? Ud og gå med os!
Ud og gå med os!
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark