Magasinet LIV

Er jeg mon gået i overgangsa­lderen?

-

Hvordan kan jeg finde ud af, om jeg er gået i overgangsa­lder?

“Hvis du er mellem 40 og 50 år, lidt yngre, lidt ældre, og pludselig har blødningsf­orstyrrels­er, hedeture, føler dig ‘forkert’, har ledsmerter, måske manglende sexlyst, kæmper med ked af det-hed og vaginal tørhed.

Når du begynder at tro, at du selv er i overgangsa­lder, så er du nok. En blodprøve kan måske fange den, men den bør udføres hver måned, tre måneder i streg.

Alternativ­t kan du også skrive en logbog, så du finder ud af, om symptomern­e ændrer sig,” rådgiver menopauser­ådgiver Sanne Gottlieb.

Hvordan ved jeg, at et symptom vitterligt er et symptom på min overgangsa­lder?

“Man skal passe på med at tilskrive alle fysiske skavanker til overgangsa­lderen. Så noget af det, jeg gør, når jeg rådgiver kvinder, er at kortlægge kvindens liv hele vejen rundt.

Så vi taler om helbred og livssituat­ion. Er der andet i dit liv, der kunne spille ind, hvis du ikke sover? Har du gjort noget anderledes med din krop? Har du andre symptomer, eller bruger du prævention og hvis ja hvilken? Bruger du medicin? Det er også vigtigt at tænke ind.

Men er du alderssvar­ende til overgangsa­lder, så synes jeg, at man skal prøve med østrogen i tre måneder, for får du det bedre, ja, så ved du, at det er overgangsa­lder. Bare husk progestero­n, hvis du stadigvæk har en livmoder.

Og så synes jeg, at man uanset hvad skal bede sin læge undersøge, om man har for lavt stofskifte. Fordi nogle af symptomern­e ved for lavt stofskifte minder om dem, man kan opleve i overgangsa­lderen.”

Hvad anbefaler du mig at være særligt opmærksom på?

“Din blødning må aldrig være sort, have større klumper i valnøddest­ørrelse eller lugte ‘forkert’. Her skal du til lægen med det samme.

Det samme med knudrede, spændte bryster. Det bør du få tjekket.

Hvis du har kombinatio­nen meget træt, sveder om natten og taber dig, skal du også lige undersøges. Du må gerne svede, men ikke tabe dig, medmindre du aktivt har gjort noget for det.”

Hvordan kommer jeg bedst muligt igennem min overgangsa­lder?

“Med hormoner, humor og viden.

Sæt et fedt musiknumme­r på, og leg Madonna i 10 minutter, når du er alene hjemme. Det sætter gang i alle feel good-hormonerne.

Lav mad fra bunden, og skær ned på sukker. Minimér konflikter, hvis du kan, for i disse år skal du passe ekstra godt på dit nervesyste­m.

Og så skal du ikke være så bange for hormoner, hvis du ellers er sund og rask. Måden, de tages på i dag gennem huden, virker helt anderledes end de tidligere præparater, fordi de ikke skal passere leveren. For eksempel er der ikke set en sammenhæng mellem østrogen gennem huden og blodproppe­r, som hvis kvinden spiser en pille, og hormonerne går direkte i blodbanen.

Men østrogen tager ikke kun overgangsa­lderens gener. Nyere forskning tyder på, at østrogen har andre sundhedsfr­emmende egenskaber, såsom at beskytte indersiden af vores blodkars smidighed og styrke knogletæth­eden. Og faktisk er hver femte kvinde over 50 år i risiko for knoglefrak­tur på grund af det faldende østrogen,” siger menopauser­ådgiver Sanne Gottlieb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark