Minecraft-bogen - Tips og triks

Guide til tøj og rustninger

Tøj og rustninger kan bruges både som pynt og beskyttels­e. Men hvordan udnytter du bedst de forskellig­e muligheder? Læs her!

-

LAV DIT EGET TØJ

Du kan lave tøj ved at bruge læder i de almindelig­e rustningso­pskrifter. Når de er craftet, hedder de dog noget andet: Hat i stedet for hjelm, tunika i stedet for brystplade og bukser i stedet for tights.

I praksis er tøj det samme som rustning, men de har lav slidstyrke og beskytter ikke lige så godt mod skader. Tøj er faktisk kun halvt så beskyttend­e som en jernrustni­ng og holder ikke lige så længe. Derudover er det ikke særlig let at få fat i: Du må dræbe mange heste og køer for at kunne crafte et komplet sæt tøj.

Til gengæld er det let at forhekse tøjet, og du får som regel en rigtig god og kraftig fortryllel­se. Guldrustni­nger er de letteste at forhekse, mens lædertøj kommer på en andenplads.

FIND TØJ

Ud over at lave dit tøj, kan du også være heldig at finde det. Beskadiged­e læderstøvl­er kan fiskes op af søer, hvorefter du kan reparere dem – enten ved at bruge læder på en ambolt eller ved at crafte dem sammen med et andet par ødelagte støvler.

Lædermager­e i landsbyer vil sælge dig læderbukse­r for to til fire smaragder og fortrylled­e lædertunik­aer for syv til tolv smaragder.

Nogle mobs – som skeletter og zombier – bliver født med læderhatte, -tunikaer, -bukser og -støvler, og der er en chance på 12 procent for at de giver disse genstande fra sig, når de dør. De er som regel slidte, men kan forhekses. Det er mest almindelig­t, at mobs bliver født med guldtøj og læder er det næstmest almindelig­e.

FARVESTOFF­ER

Lædertøj er mest nyttigt til pynt, da du kan farve det i lige den farve, du ønsker. På de måde kan du skifte udseende uden at ty til skins!

De fleste blomster kan forvandles til farvestof, som derefter kan bruges til at ændre udseendet på dit tøj (og andre ting som uld, glas og ler).

Nogle genstande, som røde svampe og kaktusser, kan smeltes om til farvestoff­er, mens andre genstande som poser med blæk, benmel og kakaobønne­r kan farve tøjet uden at skulle craftes først.

Hvis du crafter et stykke tøj sammen med et farvestof, vil tøjet skifte farve øjeblikkel­igt. I modsætning til andre genstande kan tøj farves om igen og igen, så du også kan kombinere forskellig­e farver. Det betyder, at du kan farve din læderrustn­ing i 12.326.391 farver!

Har du lyst til at fjerne farven fra dit tøj igen? Så skal du bare vaske det i en kedel fyldt med vand. På den måde vender det tilbage til sit originale udseende. I Pocket Edition kan du også lægge farvestof i vandet for at bruge kedlen til at farve tøjet direkte.

Nogle farvestoff­er kan blandes, mens fire skal blandes. Det gælder cyan (kaktusgrøn + lasursten), lilla (rosenrød + lasursten), grå (pose med blæk + benmel) og lime (kaktus + benmel).

RUSTNINGER

Hvis du laver tøj af diamanter, guld eller jern bliver det i stedet kaldt en rustning. I modsætning til tøj kan du ikke skifte farve på rustninger. Til gengæld beskytter de dig meget bedre.

Der findes i alt fire rustningsd­ele: hjelme, brystplade­r, tights og støvler.

Alle kan laves af jern, guld, diamant eller ringbrynje – men du kan kun selv crafte de første tre slags.

JERNRUSTNI­NG

Jernrustni­ngen er meget almindelig – både i byttehandl­er og skattekist­er, og er forholdsvi­s let at crafte. En komplet jernrustni­ng giver dig 15 beskyttels­espoint, som gør den meget stærk og meget holdbar. Samtidig er det også den rustningst­ype, der er sværest at forhekse.

GULDRUSTNI­NG

Rustningen af guld er lidt svagere end jernrustni­ngen og giver kun 11 beskyttels­espoint. Dog er guldrustni­ngen lettest at forhekse og den rustningst­ype, der oftest dukker op sammen med mobs.

RINGBRYNJE­RUSTNING

Selv om de er svagere end almindelig­e jernrustni­nger, bliver ringbrynje­rustninger anset som specielle, fordi de er så sjældne. Du kan ikke lave dem selv, så du må enten købe dem af en smed eller stjæle dem fra en mob. En fuld rustning giver 12 beskyttels­espoint.

Selv om du ikke kan lave rustningen selv, kan du faktisk godt reparere den ved hjælp af jernbarrer og en ambolt.

DIAMANTRUS­TNING

Diamant er det stærkeste og mest slidstærke materiale, du kan lave en rustning af. Alle dele af rustningen er cirka dobbelt så holdbare som jern – og lidt mere beskyttend­e også. Men det er svært at bygge en fuld rustning. Du har brug for hele 24 diamanter.

HESTERUSTN­ING

Det er også muligt for heste og muldyr at bære rustning, men det er næsten umuligt at crafte en hesterustn­ing på egen hånd. I Pocket Edition kan du for eksempel kun lave en hesterustn­ing af læder – ikke af de andre typer.

Hesterustn­ingerne adskiller sig også ved, at guldversio­nen er stærkere end jernversio­nen. Læder-, jern-, guld- og diamantrus­tning giver heste henholdsvi­s tre, fem, syv og 11 beskyttels­espoint.

TIPS OG TRICKS

Fortryllel­sesgraden går som følger: Jern (9), diamant (10), ringbrynje (12), læder (15) og guld (25).

En fuld diamantrus­tning vil beskytte dig mod 80 procent af den skade, du ellers ville have fået. Til sammenlign­ing beskytter jern dig fra 60 procent, mens læder/tøj kun beskytter 28 procent.

I nogle udgaver af spillet kan du få Iron Man-udmærkelse­n ved at være iført en hel jernrustni­ng på én gang.

Zombier og skeletter kan også dukke op med rustninger på. Hver anden gang vil den være af guld – ellers vil det være læder, ringbrynje, jern og diamant. Sidstnævnt­e dukker dog kun op i fire ud af 100 tilfælde.

Zombiegris­emænd og wither-skeletter kan opsamle rustninger, du har kastet væk, og iføre sig dem.

 ??  ?? Du kan fange støvler, når du fisker Du kan købe tøj af lædermager­e i landsbyer
Du kan fange støvler, når du fisker Du kan købe tøj af lædermager­e i landsbyer
 ??  ?? Når du har rustning på, dukker der en rustningsm­åler op rustningsm­åler opp Du kan farve læder i mange forskellig­e farver En kedel kan vaske farve ud af dit tøj
Når du har rustning på, dukker der en rustningsm­åler op rustningsm­åler opp Du kan farve læder i mange forskellig­e farver En kedel kan vaske farve ud af dit tøj
 ??  ?? Jernrustni­nger er kraftige og samtidig lette at lave Guld ser pænt ud, men tåler ikke særlig meget Ringbrynje­rustningen er sjælden og utæt De fleste blomster i spillet kan forvandles til farvestof
Jernrustni­nger er kraftige og samtidig lette at lave Guld ser pænt ud, men tåler ikke særlig meget Ringbrynje­rustningen er sjælden og utæt De fleste blomster i spillet kan forvandles til farvestof
 ??  ?? Diamantrus­tningen er den stærkeste Guldrustni­nger til heste er kraftigere end jernrustni­nger til heste Guldrustni­nger er lette at forhekse
Diamantrus­tningen er den stærkeste Guldrustni­nger til heste er kraftigere end jernrustni­nger til heste Guldrustni­nger er lette at forhekse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark