National Geographic (Denmark)

Polarområd­er: Elsket og frygtet

- —KM

Som nogle berømte polarforsk­ere har gjort det klart, kan klodens kolde egne pine én lige så meget, som de kan tryllebind­e én.

”Det ligner et eventyrlan­d,” bemaerkede norske Roald Amundsen i 1911 på sin vej til at komme Robert Falcon Scott i forkøbet til Sydpolen. Scott så forståelig­t nok anderledes på det. “Du alforbarme­de! Dette er et forfaerdel­igt sted,” rasede han i sin dagbog efter at have indset, at Amundsen havde slået ham.

Jean-Baptiste Charcot havde et had-kaerlighed­sforhold til Antarktis, som han udforskede i det tidlige 1900-tal. ”Hvorfor føler vi denne underlige tiltraekni­ng til disse polarområd­er; en følelse så staerk og varig, at vi efter hjemkomste­n helt glemmer de mentale og fysiske afsavn og ikke ønsker andet end at vende tilbage til dem?” filosofere­de den franske havforsker. “Hvorfor er vi så modtagelig­e over for charmen i disse landskaber, når de er så øde og skraemmend­e?”

Livet i lave temperatur­er kraever mere omtanke på grund af “den mangel på sikkerhed, som kolde omgivelser saetter én i,” siger Eric. Han oplever “en svaerhedsg­rad i de kolde miljøer, som jeg synes er virkelig tiltraekke­nde, fordi det er en større udfordring.”

DET ER OGSÅ EN UDFORDRING , som faerre og faerre af os i sidste ende måske får mulighed for at prøve af. Selvom der ikke er fare for, at kolde steder helt forsvinder fra planeten i en overskueli­g fremtid, skrumper udstraekni­ngen af dem sandsynlig­vis ind, og det samme gør varigheden og graden af deres koldeste perioder. Verden bliver varmere. Og kulden opvarmes mest af alt.

Siden starten af 1900-tallet er den gennemsnit­lige vintertemp­eratur i USA steget naesten dobbelt så hurtigt som sommertemp­eraturen. I løbet af de sidste fem-seks årtier er Arktis blevet mere end 2 °C varmere; det er vaesentlig­t mere end resten af kloden. Den årlige minimumsud­straekning af havis i Arktis falder med ca. 13 % pr. årti. Mens jeg skriver dette i sommeren 2019, smelter Grønlands indlandsis med en fart, som klimamodel­ler ikke forventede at se før i 2070.

Her bør jeg rette det, jeg skrev tidligere om at stå på Nordpolen: For at vaere helt praecis stod jeg ret taet på Nordpolen. Da jeg var der i august 2017, var området omkring selve Nordpolen for det meste åbent vand.

Jeg taenker på Eric, der fortalte, hvor anderledes hans sidste Nordpolsek­spedition var – hvordan han blev ved med at falde gennem is, der var tyndere og mere opbrudt, end han havde oplevet før. Jeg taenker på en anden ven, der har brugt årtier på at studere saeler på den arktiske havis og beklager, at hans søn ikke vil få mulighed for at gøre det samme.

Jeg taenker igen på mine egne oplevelser i kulden, og hvor fattigt mit liv ville have vaeret uden dem. Jeg taenker på Rosshavet i Antarktis i januar 1993, på at klatre op ad en klippeside med et andet besaetning­smedlem fra M. V. Greenpeace og sidde på toppen og kigge ned over bugten under os. Det havde vaeret en lang og besvaerlig ekspeditio­n for at gennemsøge havet for hvalfanger­skibe, der ikke ønskede at blive fundet. I flere dage før det havde Antarktis kastet alt sit vaerste vejr efter os og bombardere­t vores skib med hylende vind og isnende bølger, indtil fartøjet var belagt med et tykt lag is. Da stormen havde lagt sig, og isen var blevet hakket vaek, benyttede min besaetning­skammerat og jeg lejlighede­n til at gå i land.

Den bidske vind bed i de små pletter bar hud i vores ansigter, og vi trak tørklaeder og haetter taettere om os. Pludselig døde vinden. Et øjeblik var der stille. Vi så på hinanden og smilede. Vi sagde ikke et ord. Det var ikke nødvendigt. Vi sad bare der på en klippetop i Antarktis. Og smilede. I stilhed.

I kulden. □

Kieran Mulvaney, der skriver om natur, dyreliv og miljø, har blandt andet udgivet bogen At the Ends of the Earth: A History of the Polar Regions. Når han ikke rejser i Arktis eller Antarktis – det var hans 9. tur i år – bor han i den relativt varme delstat Vermont i det nordøstlig­e USA.

 ??  ??
 ?? CMANNPHOTO, GETTY IMAGES ??
CMANNPHOTO, GETTY IMAGES
 ?? FOTOS: RICHARD JOHNSON GALLERY (ALLE HEROVER) ?? Canadiske isfiskerhy­tter, fra serien Ice Huts af Richard Johnson
FOTOS: RICHARD JOHNSON GALLERY (ALLE HEROVER) Canadiske isfiskerhy­tter, fra serien Ice Huts af Richard Johnson
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark