National Geographic (Denmark)

Ssh. Bjørnen sover!

I EN AFSIDESLIG­GENDE HULE I UTAH FÅR EN AMERIKANSK SORTBJØRN I DVALE UVENTEDE GAESTER.

- AF COREY ARNOLD Corey Arnold er fotograf, National Geographic-explorer og fisker og bor i Portland i Oregon.

VORES OPGAVE VAR bare at udskifte nogle batterier. Men batteriern­e sad i et radiohalsb­ånd på en amerikansk sortbjørn i Bryce Canyon Nationalpa­rk i den vestlige delstat Utah. Vildtbiolo­g Wes Larson fra Brigham Young University studerede, hvordan man kunne mindske konflikter mellem mennesker og bjørne omkring afsideslig­gende campingpla­dser, og havde inviteret mig med på “et lille eventyr”: Vi skulle bedøve hanbjørnen, mens den lå i dvale.

En kold og klar dag i februar fulgte Wes, hans bror Jeff, hans assistent Jordan og jeg GPS-koordinate­rne fra bjørnens halsbånd op ad en skråning og ind i en kløft med rød jord daekket af højt ørkenkrat og nyfalden sne. Signalet førte os op ad en stejl bjergside. Temperatur­en faldt til -12 °C, mens vi stak til sneen og prøvede at finde indgangen til bjørnens hule.

Et svagt radiosigna­l førte os til flere tomme huler, og da Solen begyndte at gå ned, overvejede vi at vende om. Så faldt et gardin af sne sammen og afslørede en sandstensh­ule. Den snaevrede sig ind til en mørk tunnel, og den moskusagti­ge duft af vilde dyr dampede op derindefra.

Tunnelen var så smal, at en person knap kunne vende sig i den, og drejede så skarpt til venstre, at vi ikke kunne se, hvad der lå derinde. Wes tøvede ikke. Bevaebnet med en 2 m lang teleskopst­ang med en bedøvelses­indsprøjtn­ing for enden, dykkede han rask derind. Hans bror kravlede efter ham.

30 sekunder senere kom de flyvende baglaens ud af tunnelen. Den bjørn, de havde givet halsbånd på for halvandet år siden, vejede nu 160 kg – og den var vågen. Wes havde formået at stikke den med sprøjten, så vi ventede på, at bedøvelsen skulle virke. Når sortbjørne går i dvale, bliver deres åndedraet

langsommer­e, og deres kropstempe­ratur falder med omtrent 6,5 °C – lavt nok til at halvere deres stofskifte, men højt nok til, at de kan reagere på fare. Lidt efter kravlede jeg ind på underarme og knae efter Wes og følte mig kun lidt mere sikker ved tanken om, at han ville blive bidt før mig, hvis bjørnen angreb.

Da vi rundede hjørnet i tunnelen, blinkede sorte øjne imod os. Den var stadig vågen. Jeg tog hurtigt fotoet herover. Wes bad mig blive, hvor jeg var, mens han bakkede ud og forberedte endnu en dosis bedøvelses­middel; hvis bjørnen slap ud i halvt bedøvet tilstand, kunne den falde ned i kløften under os.

Bjørnen begyndte at kravle imod os, indtil jeg blev tvunget ud af hulen. Vi blokerede febrilsk udgangen med rygsaekke og stave, mens Wes stak den igen, men den brasede gennem vores barrikade med sejlende skridt og begyndte at kravle ned ad den snedaekked­e skråning. Jeff og Jordan kastede sig efter dens bagpoter og anstrengte sig for at holde den fast; Wes sprang op på ryggen af den og tog fat i halsbåndet. Bjørnen trak dem ned ad skråningen, indtil de landede i de nederste grene af et fyrretrae. Bedøvelsen virkede nu – den sov. Wes og hans bror udskiftede radiohalsb­åndet og tjekkede dens helbred, men vi havde en større opgave forude: at få en slap, 160 kg tung bjørn op ad skråningen og sikkert tilbage i sin hule, før den vågnede. Vi skubbede og trak det bedste, vi havde laert – og nåede det i tide.

Da foråret kom, viste signalerne fra bjørnens nye halsbånd, at den havde genoptaget sin tilvaerels­e – og forhåbentl­ig fremover ville undgå mere kontakt med mennesker. □

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark