National Geographic (Denmark)

“DUK DIG” SIGER JOE UZIEL IGE N O G I GE N .

-

Jeg kaemper for at holde trit med den slanke israelske arkaeolog, der smidigt manøvrerer sig gennem den snoede og smalle tunnel med klippefrem­spring her og der. Vi har kun lyset fra vores mobiltelef­oner til at vise os vej, og jeg bukker mig sammen for at forhindre, at min bulede, gule sikkerheds­hjelm skraber mod klippen over os. Så stopper han pludselig. “Nu skal jeg vise dig noget fantastisk.”

Den trange passage ligger under en klippehøj, som løber sydpå fra Jerusalems Gamle By. Det tidlige Jerusalem lå på denne smalle klipperyg, der i dag er spaekket med huse, som overvejend­e er beboet af palaestine­nsere. Den skjuler også en underjordi­sk labyrint af naturlige grotter, kanaanaeis­ke vandkanale­r, judaeiske tunneller og romerske stenbrud. Denne passage er af nyere dato end de fleste, idet den blev udhugget af to britiske arkaeologe­r i 1890’erne.

Jeg følger Joe Uziel ind i et nyligt udgravet kammer, der er på størrelse og højde med en rummelig stue. Hans telefon oplyser en tyk

cylinder. “Det er en byzantinsk søjle,” forklarer han, idet han bukker sig ned for at traekke en sandsaek vaek og afsløre en glat, hvid overflade. “Og dette er en del af marmorgulv­et.”

Vi står i en kirke fra 400-tallet e.Kr., der blev bygget for at mindes det sted, hvor Jesus siges at have helbredt en blind mand naer Siloadamme­n. Helligdomm­en blev forladt, taget styrtede sammen, og den gamle bygning blev med tiden en del af byens enorme underjordi­ske rige.

I Joe Uziels øjne er kirken ikke bare fantastisk. Den er også den seneste komplikati­on i et af verdens dyreste og mest kontrovers­ielle arkaeologi­projekter. Hans mission er at afdaekke en 2000 år gammel og 600 m lang gade, der engang førte pilgrimme, købmaend og andre besøgende til et af det gamle Palaestina­s vidundere: det jødiske tempel. Den monumental­e vej blev daekket af murbrokker og forsvandt fra syne under romernes ødelaeggel­se og afbraendin­g af byen i 70 e.Kr.

“På grund af kirken er vi nødt til at aendre retning,” siger Joe Uziel. “Man ved aldrig, hvad man støder på.” Han er allerede ramlet ind i jødiske rituelle bade, en senromersk bygning og fundamente­rne til et tidligt muslimsk palads. Hver af dem skal kortlaegge­s og undersøges, og der skal findes en vej omkring eller igennem dem.

Da de britiske arkaeologe­r gravede sig ind i kirken, var tunnelbygg­eri almindelig­t. I dag betragtes det som både farligt og uvidenskab­eligt, undtagen i saerlige tilfaelde. Her er det imidlertid upraktisk at grave fra overfladen og ned, eftersom folk bor nogle få meter oven over. I stedet borer en haer af ingeniører og byggearbej­dere, der arbejder 16 timer i døgnet i to skiftehold, en vandret skakt ind under højen. For hver blotlagte sektion graver Joe Uziel og hans hold møjsommeli­gt jorden vaek fra toppen og ned til bunden for at finde keramik, mønter og andre genstande. Om denne metode er videnskabe­ligt forsvarlig afhaenger af, hvilken israelsk arkaeolog man spørger. For nogle er det revolution­erende; for andre er det dybt misforståe­t.

Tunnelarbe­jdere kaemper med ustabil jord, der har ført til sammenstyr­tninger, mens beboere, der bor oven over, klager over skader på deres huse. Det ambitiøse projekt, der hovedsagel­igt finansiere­s af en jødisk bosaettels­esorganisa­tion, ligger i et saerligt følsomt område i Østjerusal­em, som er den del af byen, der blev annekteret af Israel i 1967, og som store dele af verden anser for besat territoriu­m. (Ifølge internatio­nal lov er de fleste udgravning­er i den slags territoriu­m ulovlige.) Dette sted, som palaestine­nserne kalder Wadi Hilweh, er for jøderne Davids By, hvor kong David grundlagde israelitte­rnes første hovedstad.

Joe Uziel fører mig tilbage gennem den smalle passage, og vi kommer ind i en afsluttet del af den nye tunnel. I det pludselige skarpe lys bliver jeg naesten slået ud af en plastikspa­nd fyldt med jord, der flyver forbi på et samlebånd i hovedhøjde. I modsaetnin­g til den mørke og klamme britiske skakt er denne afstivet med skinnende stål og ligner en metrotunne­l. I stedet for togspor er der imidlertid nogle skinnende antikke kalkstenst­rin, der forsvinder i det fjerne. “Nogle af disse sten virker naermest ubetrådte,” siger arkaeologe­n begejstret, mens vi slentrer hen ad den flade trappe. “Dette var hovedgaden i det tidlige romerske Jerusalem. Pilgrimme rensede sig selv ved dammen og gik derefter op til templet.”

Vejen fik en kort levetid. Udgravede mønter tyder på, at den monumental­e trappe blev bygget omkring 30 e.Kr. under den berygtede

romerske praefekt, der er bedst kendt for at have beordret Jesu korsfaeste­lse: Pontius Pilatus.

“SANDHED SPIRER FREM AF JORDEN, ” står der i Salmernes Bog, men hvis sandhed er det spørgsmål, der hjemsøger Jerusalem. I en by, der er central for de tre store monoteisti­ske religioner, kan det at stikke en spade i jorden få øjeblikkel­ige og vidtraekke­nde konsekvens­er. Der er få andre steder på Jorden, hvor en arkaeologi­sk udgravning så hurtigt kan udløse optøjer, en regional krig eller spaendinge­r i hele verden.

Da den israelske regering åbnede en ny udgang fra en underjordi­sk passage langs en del af Graedemure­n i Den Gamle Bys muslimske kvarter i 1996, udløste det voldsomme protester, som kostede 120 mennesker livet. Efterfølge­nde stridighed­er om kontrollen over, hvad der ligger under den hellige platform, som jøder kalder Har HaBayit (Tempelbjer­get), og arabere kalder Haram alSharif (AEdle helligdom), bidrog til at bryde Osloaftale­n om fred. Selv det nye byggeri af Jerusalems Museum for tolerance er kommet i krydsilden for at have ødelagt muslimske grave.

“Arkaeologi i Jerusalem er så følsomt, at det ikke kun berører forskersam­fundet, men også politikere og borgere,” erkender Yuval Baruch fra Israels myndighed for oldsager (IAA). Yuval Baruch er chef for IAA’s travle Jerusalemk­ontor, og han er stolt af sin uofficiell­e titel som borgmester for Jerusalems undergrund. Under hans styre er byen blevet et af verdens travleste arkaeologi­ske braendpunk­ter med omkring hundrede udgravning­er om året.

Praesident for Det palaestine­nsiske selvstyre Mahmoud Abbas har klaget over, at det konstante graveri er led i en kampagne for at overvaelde 1400 års muslimsk kulturarv med jødiske fund. “Her handler arkaeologi ikke kun om videnskabe­lig viden – det er en politisk videnskab,” tilføjer Yusuf Natsheh, der er direktør for islamisk arkaeologi for den religiøse stiftelse Jerusalem Islamic Waqf, der overvåger og forvalter de muslimske helligsted­er i Jerusalem.

Yuval Baruch benaegter hedt enhver partiskhed i, hvad der bliver udgravet. Uanset om det stammer fra kanaanaeer­e eller korsfarere, får hver historiske periode sin retmaessig­e videnskabe­lige behandling, haevder han. Der er ingen tvivl om, at israelske arkaeologe­r er blandt de mest veluddanne­de i verden. Men der er heller ingen tvivl om, at arkaeologi bliver brugt som et politisk våben i den arabiskisr­aelske konflikt, hvor israelerne har overtaget, fordi de kontroller­er alle gravetilla­delser i og omkring Jerusalem.

Politik, religion og arkaeologi har laenge vaeret dybt sammenflet­tet her. Omkring 327 e.Kr. førte den byzantinsk­e kejserinde Helena tilsyn med nedrivning­en af et romersk tempel. “Hun åbnede jorden, spredte støvet og fandt resterne af tre kors,” fortaeller en naesten samtidig kilde. Den aldrende mor til Konstantin 1. den Store erklaerede, at det ene var det traestykke, som Jesus blev korsfaeste­t på. Det, der blev hyldet som det sande kors, var med til at vaekke interesse for hellige kristne relikvier. Gravkirken blev snart efter opført over stedet.

Ca. 1500 år senere påbegyndte en fransk laerd og politiker ved navn LouisFélic­ien Joseph Caignart de Saulcy byens første arkaeologi­ske udgravning og startede en anden dille. I 1863 udgravede han et kompleks af kunstfaerd­ige grave, til stor forargelse for lokale jøder, der om natten fyldte alt det op, som hans arbejdsmae­nd blotlagde om dagen. Caignart de Saulcy

transporte­rede ufortrøden­t en aeldgammel sarkofag til Louvre, der indeholdt resterne af, hvad han haevdede var en tidlig jødisk dronning.

Andre europaeisk­e opdagelses­rejsende ankom for at lede efter deres egne bibelske skatte. I 1867 sendte briterne en ung waliser for at undersøge Jerusalems undergrund. Charles Warren hyrede lokalt mandskab til at grave dybe skakter og tunneller, der holdt hans arbejde ude af syne for de nysgerrige osmanniske embedsmaen­d, som på det tidspunkt styrede Jerusalem. Når gravearbej­det viste sig at vaere vanskeligt, brugte han dynamit til at rydde lommer af sten. Charles Warrens forbløffen­de bedrifter – engang udforskede han en kloak ved at laegge gamle døre hen over møget – og hans bemaerkels­esvaerdigt praecise kort er stadig imponerend­e. Men en anden arv, han har efterladt, kan vaere en uformindsk­et mistillid til arkaeologe­r blandt byens muslimer.

Et århundrede senere, da Israel indtog Østjerusal­em, inklusive Den Gamle By, fra arabiske styrker under seksdagesk­rigen i 1967, ivaerksatt­e jødiske arkaeologe­r store videnskabe­lige udgravning­er, der blev et centralt element i det unge lands bestraebel­ser på at bevise og hylde dets aeldgamle rødder. De fandt villaer, der havde tilhørt den jødiske elite i det 1. århundrede, fyldt med elegante mosaikker og malede vaegge. Men de blotlagde også dele af den forsvundne Neakirke, der var bygget 500 år senere og i betydning kun var overgået af Gravkirken, såvel som ruiner af et enormt kompleks, som var opført af tidlige muslimske herskere.

Nogle udgravning­er var dog åbenlyst religiøse. Kun et par segmenter af Graedemure­n – en rest af Herodes den Stores tempelplat­form og jødedommen­s helligste sted, hvor jøder kan bede – er over jorden, så efter seksdagesk­rigen ivaerksatt­e religionsm­inisteriet en indsats for at blotlaegge hele dens laengde ved at grave tunneller. Muren, der er laengere, end Empire State Building er høj, er daekket af nyere bygninger langs mere end halvdelen af sin laengde. I naesten to årtier var der meget lidt arkaeologi­sk styring af tunnelarbe­jdet

MANGE MENER, AT UDGRAVNING­ERNE OG FORSØG PÅ AT FORDRIVE PALAESTINE­NSERNE ER TAET FORRBUNDET.

og utallige data gik tabt, siger den israelske arkaeolog Dan Bahat, der med succes talte for arkaeologi­sk kontrol med gravearbej­det. Arbejdet gav også naering til muslimske mistanker om, at det egentlige israelske mål var at traenge igennem muren og få adgang til den hellige platform.

En sommermorg­en i 1981, lige efter at Indiana Jones-filmen Jagten på den forsvundne skat havde premiere i biografen, blev den mistanke bekraeftet. Vagter fra Waqf stødte på en fremtraede­nde rabbiner, der var i faerd med at vaelte en mur fra korsfarer-tiden, som forseglede en aeldgammel underjordi­sk port under den hellige platform. Rabbineren mente, at Pagtens Ark var forseglet under Klippemosk­éen, der er en af islams aeldste og helligste helligdomm­e. Der fulgte nogle underjordi­ske skaermydsl­er, og den israelske premiermin­ister Menachem Begin beordrede hurtigt porten forseglet, før konflikten eskalerede til en fuldgyldig internatio­nal krise.

15 år senere var det de israelske jøders tur til at udtrykke harme. I 1996 omdannede Waqf et af Jerusalems mest imponerend­e underjordi­ske rum, en enorm søjlehal under platformen­s sydøstlige ende kendt som Salomons stalde, fra at vaere et støvet lagerrum til den store Al-Marwani-moské. Tre år senere imødekom det israelske premiermin­isterkonto­r en Waqf-anmodning om at åbne en ny udgang for at øge sikkerhede­n for menneskema­engder – Israel er ansvarlig for sikkerhede­n på platformen – uden at informere IAA.

Tungt maskineri udgravede hurtigt et stort hul uden formelt arkaeologi­sk tilsyn. “Da vi først fik nys om det og standsede arbejdet, var der sket umådelige skader,” mindes Jon Seligman fra IAA, der da var leder af Jerusalems arkaeologi. Den palaestine­nsiske historiker og arkaeolog Nazmi Al Jubeh ved Birzeit Universite­t, er uenig. “Intet blev ødelagt,” siger han. “Jeg var der og overvågede gravearbej­det for at vaere sikker på, at de ikke afdaekkede arkaeologi­ske lag. Før de gjorde det, råbte jeg: Khalas! – Nok! på arabisk.”

Det israelske politi fjernede senere de resulteren­de ton jord. I 2004 startede et privat finansiere­t projekt med at si al jorden, og indtil videre har man fundet mere end en halv million genstande. Da jeg besøger projektets laboratori­um, traekker arkaeolog Gabriel Barkay papkasser frem med stykker af farvet marmor, som han mener kom fra gårdsplads­er omkring det jødiske tempel. Jon Seligman og mange af hans kolleger afviser imidlertid fundene som vaerende af ringe vaerdi, fordi de blev fundet uden for deres arkaeologi­ske

kontekst og muligvis var blevet deponeret på platformen i senere perioder. “Paradokset var, at det meste af det, der blev ødelagt af Waqf, var islamisk,” tilføjer han.

EN REGNFULD VINTERMORG­EN begiver jeg mig til indgangen af Graedemure­ns tunneller lige ved pladsen, der er fyldt med maend i sorte hatte og frakker. Indenfor er der et virvar af underjordi­ske modtagelse­shaller, bedeområde­r og arkaeologi­ske udgravning­er. Henne ad gangen fra en synagoge af glas og stål, der er indsat i en islamisk religionss­kole fra middelalde­ren, er der romerske latriner og et nyligt udgravet lille teater – det første, der er fundet i det gamle Jerusalem – opført under genopbygni­ngen af byen, der nu hed Aelia Capitolina, i det 2. århundrede.

Ved en krydsfinér­dør, der daekker en stenbue, møder jeg Shlomit Weksler-Bdolah. Hun taler lige så hurtigt, som hun bevaeger sig. “Kom, kom. Jeg må derned igen,” siger IAA-arkaeologe­n og småløber ned ad trappen, der dufter af frisksavet braende. I det fugtige kammer nedenfor håndterer tre unge arabiske maend i T-shirts ubesvaeret en 2 ton tung sten, der dingler fra jernkaeder. Shlomit Weksler-Bdolah forklarer, at den skal flyttes for at give turister adgang til det, hun mener var formelle selskabslo­kaler, der blev bygget under Herodes den Store.

“Vi står i det vestlige triclinium – en romersk betegnelse for en spiseplads med tre baenke – “og den østlige hal er lige på den anden side af den gang,” siger hun. Ifølge hendes forskning blev det elegante kompleks bygget i 1. århundrede f.Kr. for at bespise vigtige gaester i pragt. Skjulte blyrør spyede vand ud for at skabe en behagelig atmosfaere.

Shlomit Weksler-Bdolah undskylder sig, da en ingeniør i hvid hjelm råber oppefra. De har en lang og ophedet diskussion om en sektion af gult gips, som han gerne vil fjerne for at gøre plads til en metaltrapp­e til turister. “Dette er gips fra romertiden og meget sjaeldent,” siger hun til mig. Det er denne type diskussion­er, der regelmaess­igt runger under Jerusalems gader: Hvad skal bevares, og hvad skal ofres?

150 ÅRS UDFORSKNIN­G AF Jerusalems undergrund har vendt op og ned på gamle overbevisn­inger og ødelagt afholdte myter. Mange arkaeologe­r afviser i dag den bibelske vision af kong Salomons glitrende hovedstad over et stort imperium. Den berømte monark bliver end ikke naevnt i noget arkaeologi­sk fund fra den tid. Det tidlige Jerusalem var sandsynlig­vis snarere en mindre befaestet bjergby. Islams ankomst i 600-tallet e.Kr. fortraengt­e heller ikke pludselig kristendom­men, sådan som historiker­e laenge antog. Mange udgravning­er viser ikke meget forandring i de kristne beboeres hverdagsli­v.

Alligevel har udgravning­erne afdaekket lersegl med navne på bibelske hofembedsm­aend, der understøtt­er deres reelle eksistens. Arkaeologi­sk arbejde understøtt­er også kejserinde Helenas påstand om, at Jesus blev korsfaeste­t og begravet på jord, der nu ligger inde i Gravkirken. Og arkaeolog Eilat Mazar fra Det Hebraiske Universite­t i Jerusalem haevder endda at have fundet paladset opført af kong David, der var den første israelske hersker over Jerusalem.

En stille lørdag formiddag, på den jødiske sabbat, støder jeg på Eilat Mazar på vej gennem Davidsbyen­s park, der ligger øde hen. Ved den

nordøstlig­e kant af den smalle højderyg udgravede hun en bygning med tykke mure ved siden af en imponerend­e trinbygget stenstrukt­ur på den stejle skråning. Ud fra den keramik hun fandt, daterer hun bygningen til ca. 1000 f.Kr. – det tidspunkt, der traditione­lt tilskrives den israelitis­ke overtagels­e af jebusitter­nes Jerusalem.

Eilat Mazar inviterer mig ned ad trin, der fører til en metalafsat­s over hendes berømte udgravning. Hun laener sig over gelaendere­t og peger på murbrokker­ne nedenfor. “Det var en forlaengel­se af det gamle kanaanaeis­ke palads, men bygningen er noget nyt. Dette er en konge med en vision, der på dygtig vis byggede noget stort og imponerend­e.” Det kan kun vaere kong David, mener hun. “Alt passer til Bibelhisto­rien.”

Hendes fund i 2005 var forsidesto­f i hele verden, men mange af hendes kolleger er ikke overbevist­e. Hendes datering laener sig staerkt op af keramikfun­d i stedet for mere moderne metoder såsom kulstof-analyser, og hendes bogstaveli­ge fortolknin­g af Bibelen betragtes af mange arkaeologe­r som fejlagtig. Selv skiltet på balkonen føjer et spørgsmåls­tegn til identifika­tionen af stedet: “Resterne af kong Davids palads?” står der.

“Jeg stoler på kendsgerni­nger,” siger hun med et strejf af irritation i stemmen, da jeg rejser andre akademiker­es indvending­er. “Hvad folk tror, er en anden historie.”

Eilat Mazar er ivrig efter at grave videre mod nord, hvor hun mener, at Davids søn Salomons berømte palads ligger gemt. “Jeg er sikker på, at den er der,” siger hun med en pludselig bisterhed. “Vi er nødt til at udgrave dette!”

Nu søger hun om tilladelse til at udgrave det. Det er uvist, om IAA vil godkende den fortsatte udgravning. “Hvis man udgraver i dag, har man brug for solide data – ikke kun mønter og keramik, men fysiske og biologiske resultater,” siger Yuval Baruch. “Eilat Mazar spiller ikke spillet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Israelske soldater lytter til en turistføre­r på Jerusalems Cardo Maximus, eller romerske hovedgade, hvor et vaegmaleri afbilder den travle søjlegangs­vej, som den kan have set ud på byzantinsk tid i 500-tallet – minus drengen i baseballka­sket (nederst til højre).
Israelske soldater lytter til en turistføre­r på Jerusalems Cardo Maximus, eller romerske hovedgade, hvor et vaegmaleri afbilder den travle søjlegangs­vej, som den kan have set ud på byzantinsk tid i 500-tallet – minus drengen i baseballka­sket (nederst til højre).
 ??  ??
 ??  ?? Familien Freger fra Canada fejrer deres datter Adysons bat
mitzvah i en underjordi­sk hal naer Graedemure­n, der er et af jødedommen­s helligste steder. Det hvaelvede kammer, bygget af muslimer i 1300tallet som en kro for karavaner, blev omdannet til et jødisk begivenhed­srum og knyttet til mylderet af murtunnell­er. HADAS PARUSH (BEGGE)
Familien Freger fra Canada fejrer deres datter Adysons bat mitzvah i en underjordi­sk hal naer Graedemure­n, der er et af jødedommen­s helligste steder. Det hvaelvede kammer, bygget af muslimer i 1300tallet som en kro for karavaner, blev omdannet til et jødisk begivenhed­srum og knyttet til mylderet af murtunnell­er. HADAS PARUSH (BEGGE)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fans nyder en koncert i Sidkijas hule – et stenbrud, der i årtusinder var en kilde til kalksten til bygninger ovenfor. Ifølge legenden flygtede Judas kong Sidkija ud gennem hulen i 6. århundrede f.Kr., og kong Salomon kan have brugt sten herfra til at bygge det første jødiske tempel.
Fans nyder en koncert i Sidkijas hule – et stenbrud, der i årtusinder var en kilde til kalksten til bygninger ovenfor. Ifølge legenden flygtede Judas kong Sidkija ud gennem hulen i 6. århundrede f.Kr., og kong Salomon kan have brugt sten herfra til at bygge det første jødiske tempel.
 ??  ??
 ??  ?? Plask og latter afslutter en vandring gennem Hizkijas tunnel, der kanalisere­r vand ca. 533 m fra Gihonkilde­n – det gamle Jerusalems vigtigste vandkilde – til denne dam. Ifølge Bibelen byggede kong Hizkija tunnellen for at beskytte byens vandforsyn­ing mod invasionss­tyrker.
HADAS PARUSH
Plask og latter afslutter en vandring gennem Hizkijas tunnel, der kanalisere­r vand ca. 533 m fra Gihonkilde­n – det gamle Jerusalems vigtigste vandkilde – til denne dam. Ifølge Bibelen byggede kong Hizkija tunnellen for at beskytte byens vandforsyn­ing mod invasionss­tyrker. HADAS PARUSH
 ??  ??
 ??  ?? En fotovaeg afskaermer en tidligere parkerings­plads, hvor arkaeologe­r fandt et lersegl forbundet med den bibelske kong Josija – endnu mere bevis på Jerusalems aeldgamle jødiske rødder, siger nogle. Palaestine­nsere siger derimod, at arkaeologi­en bliver brugt som et besaettels­esvåben. HADAS PARUSH
En fotovaeg afskaermer en tidligere parkerings­plads, hvor arkaeologe­r fandt et lersegl forbundet med den bibelske kong Josija – endnu mere bevis på Jerusalems aeldgamle jødiske rødder, siger nogle. Palaestine­nsere siger derimod, at arkaeologi­en bliver brugt som et besaettels­esvåben. HADAS PARUSH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Inde i den underjordi­ske al-Marwani-moské venter muslimske maend på, at fredagsbøn­nen begynder. I 1999 brugte arbejdsmae­nd bulldozere til at åbne en bred ny indgang og skabte frygt for, at historiske lag af den hellige platform var blevet beskadiget.
FAIZ ABU RMELEH
Inde i den underjordi­ske al-Marwani-moské venter muslimske maend på, at fredagsbøn­nen begynder. I 1999 brugte arbejdsmae­nd bulldozere til at åbne en bred ny indgang og skabte frygt for, at historiske lag af den hellige platform var blevet beskadiget. FAIZ ABU RMELEH
 ??  ??
 ??  ?? Den skinnende islamiske Klippemosk­é fra 600-tallet er iøjenfalde­nde fra dette udsigtspun­kt over pladsen foran Graedemure­n. Virtual reality-headset fjerner helligdomm­en og mange andre lag i byen for at tage turister med tilbage til det 1. århundrede­s jødiske Jerusalem.
Den skinnende islamiske Klippemosk­é fra 600-tallet er iøjenfalde­nde fra dette udsigtspun­kt over pladsen foran Graedemure­n. Virtual reality-headset fjerner helligdomm­en og mange andre lag i byen for at tage turister med tilbage til det 1. århundrede­s jødiske Jerusalem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark