National Geographic (Denmark)

TANDBØRSTE­R

- — ALEJANDRA BORUNDA

PLASTIC HAR SÅ FULDSTAEND­IGT infiltrere­t tandbørste-design, at det er naesten umuligt at rense vores taender uden at komme i kontakt med materialet. Skaftet er typisk fremstille­t af polyetylen eller polypropyl­en, og børsten er af nylon. Og fordi plastic er så laenge om at blive nedbrudt, findes naesten hver eneste tandbørste, der er fremstille­t siden 1930’erne, stadig derude i verden et sted i form af noget affald.

Tandbørstn­ing er en gammel og universel skik. Arkaeologe­r har fundet “tandstaeng­er” i egyptiske faraoers grave; overalt i Asien og Mellemøste­n skrubbede folk deres taender med en flosset traepind. I slutningen af 1400-tallet dukkede et enkelt design op fra Kina, som forblev stort set uforandret i århundrede­r: en kort, taet samling svinebørst­er, som var indsat i et skaft af ben eller trae. I Europa var det kun de velhavende, der havde råd til sådanne vidundere frem til midten af 1800-tallet.

Amerikansk­e soldater, der kom hjem fra 2. verdenskri­g, tog deres militaerud­stedte tandbørste­r med sig, og billig og formbar plast gjorde det muligt for alle amerikaner­e at få en bedre tandhygiej­ne. Også i Danmark blev tandbørstn­ing med tandpasta en almindelig del af den personlige hygejne i løbet af 1900-tallet. I en undersøgel­se fra Massachuse­tts Institute of Technology i 2003 af den almene holdning til opfindelse­r blev tandbørste­n vurderet højere end biler, personlige computere og mobiltelef­oner som det, folk ikke kunne leve uden. Hvis bare prisen for sunde taender ikke var et stykke uforgaenge­ligt affald.

“Jeg spørger gerne folk om, hvad de først rører ved om morgenen. Det er sandsynlig­vis deres tandbørste,” siger Kahi Pacarro, der er grundlaegg­er af miljøorgan­isationen Sustainabl­e Coastlines Hawaii, der har fjernet en hel del tandbørste­r fra Hawaiis strande. “Vil du have, at den første ting, du rører ved hver dag, er af plastic?” Nogle designere bruger nu naturmater­ialer. Skaftet kan vaere af metal eller bambus; børstehove­det kan erstattes, og børsterne kan pakkes taettere for at give tandbørste­n laengere levetid. Fremtidens tandbørste­r vil måske stadig bruge plastic, bare mindre af det.

I EN UNDERSØGEL­SE FRA 2003 BLEV TANDBØRSTE­R VURDERET HØJERE END BILER OG TELEFONER SOM DÉT, FOLK IKKE KUNNE LEVE UDEN.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark