National Geographic (Denmark)

CIGARETTER

- —TIK ROOT

BILLIONER AF CIGARETTER saelges hvert år på verdenspla­n. Alligevel ender kun ca. en tredjedel af cigaretsko­dene i skraldespa­nden. Resten smides på gader og i vandløb og ender i havet, hvor de laekker nikotin og tjaere ud i miljøet – sammen med plast, som filtre er lavet af. Cigaretsko­d er en af de hyppigste plastgenst­ande, der findes på strande.

“Der er noget ved at kaste det cigaretsko­d,” siger Cindy Zipf, der er administre­rende direktør for Clean Ocean Action. “Det er så automatisk.” Plasten er cellulosea­cetat, det samme materiale, der findes i fotografis­k film. I havet nedbrydes det til mikroplast. Men inden da forveksler havdyr ofte cigaretsko­d med byttedyr.

I første halvdel af 1900tallet eksplodere­de antallet af rygere, og det samme gjorde forekomste­n af lungekraef­t og andre rygerelate­rede helbredspr­oblemer. I 1953 røg 78 % af alle danske maend og 40 % af kvinderne dagligt. Der blev udviklet filtre i 1950’erne, angiveligt for at reducere de kraeftfrem­kaldende stoffer fra røg. Ironisk nok ser det ikke ud til at saenke kraeftdøde­ligheden; vi får måske ingen reel gavn af filtre, før de smides vaek.

Nu begynder strandene at blive ramt af den nyeste rygeteknol­ogi: ecigarette­r, som ryges af over 10 millioner mennesker i USA alene og ofte smides bort ligesom filterciga­retter.

FILTRE SER IKKE UD

TIL AT SAENKE KRAEFTDØDE­LIGHEDEN, MEN

DE FORURENER.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark