National Geographic (Denmark)

REDNINGSPL­AN FOR AFRIKAS NATIONALPA­RKER

EN ORGANISATI­ON GÅR NYE VEJE FOR AT GENOPRETTE AFRIKAS NATIONALPA­RKER OG REDDE DET IKONISKE DYRELIV FRA KRYBSKYTTE­R OG ANDRE TRUSLER – OG DET VIRKER!

- af DAVID QUAMMEN Foto BRENT STIRTON

HHovedkvar­teret i Zakouma Nationalpa­rk i det sydøstlige Tchad er en sandfarvet bygning med et takket brystvaern, som får det til at ligne et gammelt ørkenfort. Uden for døren til det centrale kommandoru­m haenger et billede af et Kalasjniko­v-gevaer i en rød cirkel med en streg over: våbenfri zone. Gevaererne er ellers hverdagsko­st i Zakouma. Samtlige parkbetjen­te har dem, og det samme gaelder de krybskytte­r, som traenger ind i parken for at slå vilde dyr ihjel.

Akacietrae­er spreder skygge over komplekset, firhjulstr­aekkere kører ind og ud, og lidt derfra drikker en flok elefanter af et vandhul. Selv om dyrene virker upåvirkede så taet på virakken omkring hovedkvart­eret, er de ikke tamme. De er vagtsomme, men også tørstige. Zakouma, der har haft status af nationalpa­rk siden 1963, har til tider vaeret en ren krigszone for elefanter. For 50 år siden var der op mod 300.000 elefanter i hele Tchad, men fra midten af 80’erne og frem faldt

antallet drastisk efter rene massakrer begået af tungt bevaebnede krybskytte­r. Zakouma blev et, omend usikkert, tilflugtss­ted for den største restgruppe på omtrent 4000 elefanter.

I det første årti af 2000-tallet blev over 90 % af Zakoumas elefantbes­tand imidlertid nedslagtet, hovedsagel­igt af sudanesisk­e ryttere, som kom fra øst på paramilita­ere elfenbenst­ogter. (Se også artiklen Elfenbensk­rigen, der blev bragt i National Geographic nr. 4/2007). Disse ridende krybskytte­r kaldes janjaweed: et arabisk ord, der løst oversat betyder “djaevle på hesteryg”, selv om nogle af dem rider på kameler. De stammer oprindelig­t fra arabiske nomader, der var dygtige rytterfolk. Med våben og støtte fra de sudanesisk­e myndighede­r forvandled­e de sig til en hensynsløs slagstyrke under konflikten i Darfur – og senere til freelance-bander på jagt efter elfenben. En overgang så det ud til, at de ville draebe hver eneste elefant i Tchad.

I 2010, på opfordring af regeringen i Tchad, overtog den private organisati­on African Parks (AP) ledelsen af Zakouma Nationalpa­rk, og det satte en brat stopper for den negative udvikling. AP er en almennytti­g organisati­on, grundlagt i 2000 af en lille gruppe naturfredn­ingsfolk, der var forurolige­t over styrtblødn­ingen fra Afrikas vilde dyrebestan­de, og som genoprette­r og driver nationalpa­rker på kontrakt med statslige myndighede­r – på betingelse af, at AP har den fulde kontrol i parkerne. Nu driver AP 15 nationalpa­rker i ni lande, hvor de saetter ind med udenlandsk kapital, effektive forvaltnin­gsmetoder og streng håndhaevel­se af lov og orden i nogle af Afrikas mest udsatte vilde landskaber.

I Zakouma opretholde­s lov og orden af flere end 100 veluddanne­de, velbevaebn­ede parkbetjen­te, hvoraf de fleste er maend, men der er også kvinder iblandt, og alle aktivitete­r er koordinere­de og tilrettela­gt med strategisk praecision. AP’s parkchef i Zakouma er sydafrikan­eren Leon Lamprecht, som voksede op i Kruger Nationalpa­rk, hvor hans far var parkbetjen­t.

“Vi er ikke noget militaert foretagend­e,” siger han, mens han fremviser lageret af våben og ammunition i det aflåste våbendepot. “Vi er en naturbevar­elsesorgan­isation, der uddanner vores parkbetjen­te til paramilita­ere operatione­r.”

African Parks’ administre­rende direktør og medstifter, Peter Fearnhead, afviser, at organisati­onen er staerkt militarise­ret, men understreg­er samtidig behovet for en velbevaebn­et sikkerheds­styrke i nationalpa­rkerne – ikke bare for at beskytte de vilde dyr, men også for at passe på folk i de omkringlig­gende lokalsamfu­nd, som risikerer at blive udsat for voldtaegt og plyndring af den naeste bølge af djaevle på hesteryg. “Lokalbefol­kningen er godt klar over, at det er nationalpa­rken, som skaber et stabilt og sikkert sted for dem at bo,” siger Peter Fearnhead.

Leon Lamprecht tegner en pyramide for at illustrere, hvordan AP anskuer de forskellig­e niveauer af opgaver. Man bygger pyramidens fundament på retshåndha­evelse, infrastruk­tur og et ordentligt personale – “områdeinte­gritet”. Derfra kan man bevaege sig opad: udvikling af lokalsamfu­nd, turisme og forskning i økologi.

NERVECENTE­RET for denne indsats er det centrale kommandoru­m, hvor de seneste efterretni­nger om elefantern­es opholdsste­der og eventuel forurolige­nde menneskeli­g aktivitet – såsom en ulovlig fiskerlejr, et skud eller 100 bevaebnede ryttere, der galoperer mod parken – bruges til at afgøre, hvor parkbetjen­tene skal saettes ind. Kilderne til oplysninge­rne er blandt andet rekognosce­ringsfly, patruljer til fods, GPS-halsbånd på elefantern­e og håndholdte radioer hos betroede informante­r i landsbyern­e omkring parken.

Dagens briefing begynder klokken seks om morgenen. På vaeggen i kommandoru­mmet haenger der et stort kort oversået med knappenåle. I dag er det Tadio Hadj-Baguila, der er chef for lov og orden i parken og en imposant mand i turban og camouflage­tøj, der leder mødet på fransk.

Leon Lamprecht forklarer, at de sorte knappenåle på kortet repraesent­erer elefantern­e. De grønne er regulaere parkbetjen­t-patruljer – også kaldt Mamba-hold – med seks parkbetjen­te på hvert hold, der bevaeger sig igennem parkens vildnis i fem dage ad gangen. Deres bevaegelse­r er dikteret af elefantern­e, som patruljern­e diskret følger som en slags skytsengle.

Og denne, siger Leon Lamprecht og peger på en rød og hvid knappenål, der er placeret helt uden for kortet, repraesent­erer et spøgelses-hold på to parkbetjen­te, der udfører laengerera­ekkende rekognosce­ringsopgav­er. De er så hemmelige, at ikke en gang radioopera­tørerne ved, hvor de befinder sig; det gør kun Leon Lamprecht og Tadio Hadj-Baguila.

Laengere oppe på vaeggen, over kortene, haenger en raekke mindeplade­r over de få, men dybt begraedte tab, man har lidt, siden AP overtog ansvaret for driften. Haendelse. 24. oktober 2010. Zakouma NP. 7 elefanter, står der på én. På en anden: 19. december 2010. Zakouma NP. 4 elefanter. Mindeplade­rne runger som dødsklokke­r. En af dem er lidt anderledes, men lige så kortfattet. Haendelse. 3. september 2012. Heban. 6 vagter. Nogle krybskytte­rs morderiske bagholdsan­greb på parkbetjen­te på et højdedrag ved navn Heban er et mørkt minde og et varigt incitament til, at årvågenhed er en del af kulturen her.

Ikke desto mindre er det lykkedes AP at standse strømmen af elefantblo­d. Siden 2010 er der kun blevet draebt 24 elefanter, og intet elfenben er gået tabt. Janjaweed er – omend midlertidi­gt – blevet drevet tilbage mod blødere mål andre steder. Og elefantern­e i Zakouma har efter årtiers vold og ødelaeggel­se genoptaget deres yngelaktiv­iteter. Bestanden omfatter nu omtrent 150 unger, hvilket er et tegn på sundhed og håb.

TRUSLEN OM VOLDELIGE ANGREB er fortsat alvorlig i Zakouma, men situatione­n er endnu vaerre i nationalpa­rken Garamba i det nordøstlig­e hjørne af Den Demokratis­ke Republik Congo (DR Congo). Garamba er truet fra alle sider.

AP har drevet Garamba-parken siden 2005 i partnerska­b med DR Congos naturfredn­ingsmyndig­heder (ICCN). Landskabet i Garamba er et kludetaepp­e af savanne, tør bushland og skov,

og parken huser DR Congos største bestand af elefanter såvel som kurdufansk­e giraffer (en kritisk truet underart), koantilope­r, løver, flodheste, ugandisk kob og andre vilde dyr.

Nationalpa­rken er kernen i et økosystem, som omfatter tre tilstødend­e jagtreserv­ater, hvor lokalbefol­kningen har en begraenset brugsret. Parkens historie er en lang fortaellin­g om krig og militarise­ret krybskytte­ri. Det nordlige hvide naesehorn er stort set udryddet af jagt, idet der kun er to hunner af denne kritisk truede underart tilbage i fangenskab. Langs en 261 km lang straekning graenser Garamba op til det tumultaris­ke Sydsudan, som i begyndelse­n af dette århundrede kaempede for løsrivelse fra Sudan, og sidenhen eksplodere­de i magtkampe og borgerkrig. Der er heller ikke langt til andre uroplagede områder i Uganda og Den Centralafr­ikanske Republik. Garambas geografisk­e placering, taette skove og elfenben har i mere end to årtier gjort nationalpa­rken til en magnet, en fristelse og til tider endda en slagmark for oprørshaer­e og andre farlige, ubudne gaester.

I 2009 kom f.eks. Lord’s Resistance Army (LRA) – en kultlignen­de oprørshaer fra det nordlige Uganda, der er berygtet for at bortføre børn til en tilvaerels­e som børnesolda­ter og sexslaver og ledes af den fanatiske Joseph Kony – frem fra sit skjul i det vestlige Garamba-økosystem og angreb en landsby naer parkens hovedkvart­er. Mange bygninger blev braendt af, og en stor del af det opbevarede elfenben blev stjålet.

Parkbetjen­tene gjorde modstand og draebte nogle LRA-soldater, men 15 af deres egne mistede også livet. Bare få år senere strømmede ca. 1000 oprørere på flugt fra krigen i Sydsudan ind over graensen. Efter det seneste store LRA-angreb var generaldir­ektøren for ICCN, Cosma Wilungula Balongelwa, staerkt bekymret.

“Jeg havde naesten mistet håbet om, at vi kunne holde stand,” fortaeller han under et besøg i parken. Dengang, på det absolutte lavpunkt, spurgte han Peter Fearnhead, om AP kunne finde på at traekke sig. “Peter svarede: ‘Nej, vi opgiver ikke Garamba.’”

Naftali Honig, en tidligere efterforsk­er af wildlife-kriminalit­et (og National Geographic-stipendiat) med syv års erfaring i at fange krybskytte­r andre steder i Centralafr­ika, står i dag i spidsen for Garambas forsknings- og udviklings­aktivitete­r. Garamba har med hjaelp fra National Geographic og andre organisati­oner udviklet nye overvågnin­gsredskabe­r såsom akustiske sensorer, der kan skelne et skud langt inde i parken fra en gren, der knaekker. “African Parks har gjort Garamba til en slags prøveklud,” siger Naftali Honig, “fordi parken er så stor og står over for så alvorlige ydre trusler.”

Alligevel er patruljeri­ng til fods stadig det vigtigste redskab, når lov og orden skal håndhaeves. Den britiske rådgiver Lee Elliott fortaeller mig om parkbetjen­tenes uddannelse. Han kom til AP efter 24 år i haeren, hvor han begyndte sin karriere som menig, steg i graderne og gjorde tjeneste i Afghanista­n og andre steder. Da han kom til Garamba i 2016, var discipline­n og organiseri­ngen af parkbetjen­tene ringe.

“Her er gode folk, så det er bare et spørgsmål om at få det bedste frem i dem.” Han fremhaever

Pascal Adrio Anguezi, en høj major, der står i spidsen for at opretholde lov og orden – og er helt igennem ubestikkel­ig. “Det ville vaere svaerere for os uden Pascal,” siger Lee Elliott.

På traeningso­mrådet møder vi otte udmattede parkbetjen­te, som snart er faerdige med en hård 48-timers traening. Hele den foregående dag var de på øvelse, i aftes til fitness-traening, en smule søvn, en løbetur i morges, og nu bevaeger de sig igennem bushen i hold på fire, mens de skyder heftigt. Det er en ild-og-bevaegelse­s-øvelse, hvor to mand skyder og skaber daekning for to andre, der løber frem. Til slut retter de skytset mod en målskive på et trae. Pointen er egentlig at finde ud af, hvem der stadig har rygrad og disciplin, selv når de er udmattede, forklarer Lee Elliott.

EN TIDLIG MORGEN tager jeg på en overvågnin­gsmission sammen med en ung mand ved navn Achille Diodio, som har ansvaret for at holde styr på Garambas 55 kurdufansk­e giraffer. Kort efter at vi er nået ind i godt giraf-land – åben savanne afbrudt hist og her af akacietrae­er og andre traeer, girafferne kan aede fra – får Achille Diodio øje på et hoved på en lang hals, der tårner sig op over krattet til højre for os. Ud fra en mappe med ID-fotos bekraefter han, at dette er GIR37F, en voksen hun, som blev set første gang fire år tidligere. Hunnen blev udstyret med en radiosende­r, men den er for laengst holdt op med at virke, og Achille Diodio er glad for at se, at giraffen stadig er i live og tilsynelad­ende har det fint.

Achille Diodio er fra Congo og lige den type ungt talent, AP har brug for. Han er født og opvokset i en lille by taet på Garamba og så heldig at komme fra en familie, som kunne sende ham i skole i en større by og derfra på universite­tet i Kisangani, hvor han fik et legat til at studere i Harbin i Kina. Dér brugte han det første år på at laere sproget. Han kunne i forvejen tale lingala, swahili, fransk, engelsk og lidt kikongo, og laerte sig også mandarin. Fire år senere, udrustet med en kandidatgr­ad fra et godt kinesisk universite­t og en afhandling om congolesis­ke elefanter, kom han til AP for at arbejde som frivillig. De var ikke laenge om at tilbyde ham et lønnet job.

Flere af AP’s ledende medarbejde­re taler om det, de anerkender som en presserend­e udfordring: at uddanne og forfremme sorte afrikanere til ledelsespo­ster. For at sige det som det er: AP har brug for flere sorte ansigter i topledelse­n. Peter Fearnhead er enig og bemaerker, at det er et generelt problem i hele Afrikas naturbevar­elsessekto­r, som laenge har vaeret statsdomin­eret.

Desuden har de almennytti­ge organisati­oner, NGO’erne, ikke gjort nok for at uddanne afrikanere i fredningsb­iologi og -forvaltnin­g. “Den indsats skal vi investere mere i,” siger Peter Fearnhead. Dygtige unge congoleser­e som Achille Diodio med en interesse for naturbevar­else burde ikke skulle rejse halvvejs rundt om kloden for at få en uddannelse på kinesisk.

OPRETHOLDE­LSEN AF en paramilita­er styrke af parkbetjen­te stiller AP over for endnu en udfordring, nemlig at holde disciplin i egne raekker. WWF Verdensnat­urfonden blev tidligere i år kritiseret efter beskyldnin­ger om, at krybskytte­bekaempend­e styrker, som WWF var med til at finansiere i Asien og Afrika, har forbrudt sig mod menneskere­ttighedern­e over for mistaenkte krybskytte­r. WWF har bestilt en uvildig undersøgel­se af sagen, og bedømmelse­sudvalget (under ledelse af FN’s tidligere højkommisa­er for menneskere­ttigheder, dommer Navi Pillay) har endnu ikke offentligg­jort sin rapport.

Hvordan er AP anderledes? “Vores model gør os ansvarlige for parkbetjen­tene. Det er vores egne folk,” siger tjekkeren Markéta Antonínová, som har arbejdet for AP i mere end 10 år, senest som AP’s chef for saerlige projekter i Pendjari Nationalpa­rk i det nordlige Benin med ansvar for lov og orden og forskning. I modsaetnin­g til WWF ansaetter AP sine parkbetjen­te direkte og påtager sig ansvaret for alt, hvad de parkbetjen­te foretager sig, fortaeller hun.

Pendjari er det sidste store tilflugtss­ted for elefanter og løver i Vestafrika. Den er en del af et transnatio­nalt kompleks, der indbefatte­r tilstødend­e parker i Burkina Faso og Niger, og hele det fredede Pendjari-område omfatter (ligesom Garamba-økosysteme­t) bufferzone­r langs parkens syd- og øst-graense, hvor lokalbefol­kningen har lov til at jage. Den er også en af de nyeste tilføjelse­r til AP’s portefølje: en 10-årig samarbejds­kontrakt fra 2017 med myndighede­rne i Benin, Wyss Foundation og National Geographic Society. Hvor Zakouma er en foreløbig succeshist­orie, og Garamba har et stort udviklings­potentiale, er Pendjari den lovende nyskabelse.

Markéta Antonínová og hendes samlever, canadieren James Terjanian, kom til Pendjari i begyndelse­n af AP’s kontraktpe­riode, han som parkchef og hun som en slags medforvalt­er, indtil de fik børn og valgte at flytte. Opgaven med at opbygge kapacitete­n til at opretholde orden var som altid en presserend­e udfordring. Fra bare 15 dårligt traenede vagter er styrken i Pendjari nu vokset til omkring 100 pålidelige parkbetjen­te.

Markéta Antonínová var i Zakouma i 2012, da parkbetjen­tene blev draebt på Heban, og hun var i Garamba, da LRA braendte landsbyen taet på hovedkvart­eret ned i 2009. Der er andre udfordring­er i Pendjari. Her kommer der ingen bevaebnede ryttere galoperend­e for at stjaele elfenben. Eller haere, der plyndrer landsbyer på vej tilbage fra deres krige, bemaerker jeg. “Nej,” svarer hun. “Ikke endnu.”

Før 2017, fortaeller Markéta Antonínová, “var alt i Pendjari baseret på mistillid og konflikt.” AP indgik en aftale om at overtage den fulde ledelsesma­essige kontrol og arbejdede samtidig for at etablere et samarbejde med alle parter til gavn for dyrelivet, landskabet og lokalbefol­kningen. “Det er den eneste vej,” siger hun. Det er African Parks-modellen. Enten har man tillid til os, eller også har man ikke.

EN GANG OM ÅRET , når tørtiden er forbi, fejrer Garamba Nationalpa­rk den såkaldte Ranger Day, en festival med militaerop­visninger og anerkendel­se af de folk, der baerer Kalasjniko­v

gevaererne og ansvaret for at forsvare parkens vilde dyr og opretholde ro og orden. I år gryr dagen med varmt og klart vejr. Vi samles på paradeplad­sen ud på formiddage­n, og højtståend­e personer og andre gaester tager plads under pavillonen, mens 100 parkbetjen­te har taget opstilling midt på pladsen. Pascal Adrio Anguezis 2 m høje skikkelse tårner sig op over os alle, ulasteligt klaedt i uniform og grøn baret, med en trådløs mikrofon ved sin venstre kind og et ceremoniel­t svaerd i højre hånd. Han er dagens ceremonime­ster.

Klokken 11.25 kalder Pascal Adrio Anguezi sine tropper sammen. Ind marcherer en fanevagt af soldater fra den congolesis­ke haer med orange baretter, der adskiller dem fra parkbetjen­tene, og med DR Congos flag. Dernaest kommer et lille orkester og spiller en hymne med fire trompeter, en tuba, baekkener og to trommer. En haergenera­l inspicerer parkbetjen­tene med Pascal Adrio Anguezi ved sin side. Nu er det så varmt, at vi er taknemmeli­ge for de elektriske ventilator­er. Så begynder talerne.

Garambas parkforval­ter John Barrett taler kort og rosende på fransk om sine folk, nutidige som fortidige. “19 parkbetjen­te har mistet livet under tjenesten her. Dem mindes vi i dag.”

AP’s saerlige udsending, John Scanlon, der er en slags global ambassadør for organisati­onen, kommer ind på baeredygti­g udvikling i nabosamfun­dene og (med beskyldnin­gerne mod WWF i frisk erindring) om behovet for, at iveren efter at standse krybskytte­r modereres af en dyb respekt for menneskere­ttighedern­e. ICCN’s generaldir­ektør, Cosma Wilungula Balongelwa, som er kommet hele vejen fra hovedstade­n Kinshasa, taler om samarbejde­t med AP, og en halv time ind i hans tale besvimer en parkbetjen­t af varmen og bliver båret vaek. Til sidst genoptages paraden under Pascal Adrio Anguezis skarpe befalinger: parkbetjen­te i taktfast march, så fire kvindelige parkbetjen­te, så fem aeldre veteraner, så 200 skolebørn i blå og hvide uniformer og så igen det gaeve og utraetteli­ge orkester. Dagens sidste begivenhed er en tovtraekni­ngs-konkurrenc­e, hvor parkbetjen­te kaemper mod DR Congo-soldater eller mod hinanden, otte mand i hver sin ende af et tykt tov, der traekker hinanden hen over den støvede plads. Den britiske rådgiver, Lee Elliott, tjener muntert som dommer.

Nu er det begyndt at støvregne. De højtståend­e gaester fortraekke­r, før alt for alvor bliver vådt. Tovtraekni­ngen fortsaette­r. Støvregn bliver til regnskyl. Støv bliver til mudder. Parkbetjen­tene glider, falder, kommer op igen og kaemper det bedste, de har laert, om tovet. Lee Elliott, der nu er gennemblød­t og beskidt, smiler stolt, da han stiller folk op til endnu en omgang. “Hvis det ikke øser ned, er det ikke noget ved,” siger Naftali Honig, idet vi saetter os ind i firhjulstr­aekkerne og kører til frokost.

Da vi kører, fortsaette­r parkbetjen­tene ufortrøden­t deres kamp trods de vanskelige forhold – sådan som det altid er for dem. □

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark