National Geographic (Denmark)

FORHISTORI­EN

EN KREATIV KARTOGRAF VISER MISSISSIPP­I-FLODENS HISTORISKE BUGTNINGER OG SLYNGNINGE­R.

- —DANIEL STONE

FOR KARTOGRAFE­R og kortentusi­aster er Harold Fisks kort fra 1944 over den nedre del af Mississipp­i-flodens løb et skelsaette­nde vaerk. Midt i 1900-tallet kortlagde geologen floden med forbløffen­de detaljerig­dom og nøjagtighe­d ud fra luftfotos og lokale kort. Hovedvaerk­et bestod af 15 kort, der viste den bugtende flod og dens historiske flodslette­r fra Missouri til det sydlige Louisiana.

Mere end 70 år senere ønskede Daniel Coe, der er kartograf for Washington­s Geologiske Undersøgel­ser, at genskabe Harold Fisks kort med større nøjagtighe­d og en ny aestetik. Daniel Coe havde fordelen ved at kunne bruge hyperpraec­ise data fra USA’s Geologiske Undersøgel­ser (USGS), der var indsamlet ved hjaelp af lidar, som er et system af laser-pulser, der udsendes fra et fly for at måle topografie­n. Laserne registrere­r flodens form såvel som alt omkring den – hvert hus, trae og vej. Hvis man fjerner de lag af vegetation og menneskesk­abte tilføjelse­r, viser Daniel Coes kort flodens blottede geomorfolo­gi: de tidligere slyngninge­r erstattet af lige straekning­er, gamle flodslette­r afskåret af daemninger og diger.

USGS-forskere indsamler lidardata (naesten alt fra open-source) for at synliggøre, hvordan landområde­r udvikler sig, og initiativr­ige kartografe­r kan fortolke dataene på nye måder. Små højdeaendr­inger kan vaere forskellen mellem en fredelig flod og en ødelaeggen­de oversvømme­lse. Overdreven jordafstrø­mning fra landbruget kan aendre flodløbet og forlaenge skibsruter.

Alt det gør en flods adfaerd i fortiden til den bedste indikator for, hvordan den kan reagere på fremtidige jordskred, oversvømme­lser eller erosion. “Det mest overrasken­de er, hvor stort et aftryk, der stadig er tilbage i landskabet,” siger Daniel Coe.

 ??  ?? Lidar afslører Wax-søens delta i Louisiana. Farver fra mørkt (lavt) til lyst (højt) viser højden.
Lidar afslører Wax-søens delta i Louisiana. Farver fra mørkt (lavt) til lyst (højt) viser højden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark