National Geographic (Denmark)

Fra redaktøren

- AF SUSAN GOLDBERG FOTO LUCA LOCATELLI National Geographic.

VI FÅR DÅRLIG SAMVITTIGH­ED, når vi smider ting ud, der ikke skulle vaere endt som skrald (som mad, der er blevet for gammel) eller bruger unødige ressourcer (som ikke at slukke lyset, når vi går). Det er dybt indgroet i os.

Men alligevel spilder vi både stort og småt, og resultatet er denne chokerende kendsgerni­ng: Af de mineraler, fossile braendstof­fer, fødevarer og andre råvarer, som vi tager fra Jorden og omdanner til produkter, ender ca. to tredjedele som affald. Og det er staerkt sandsynlig­t, at det affald er en del af et større miljøprobl­em.

“Plastaffal­d drev ud i floder og hav; det samme gjorde nitrater og fosfater, udvasket fra gødede marker. En tredjedel af al mad rådnede op, alt imens Amazonas blev afskovet for at producere mere,” skriver miljøredak­tør Robert Kunzig i En verden uden affald i dette nummer. Og det største problem forårsaget af affald? Klimaaendr­inger er det, der sker, når “vi afbraender fossilt braendstof og spreder restproduk­tet – CO2 – i atmosfaere­n.”

Hvad hvis vi kunne genindvind­e affaldet og omdanne det til noget andet? Det koncept, der kaldes for den cirkulaere økonomi, er ikke helt nyt. Siden 1970’erne har miljøforka­empere talt for en etos om at begraense, genbruge og genanvende. I Prato i Italien er gamle uldtrøjer i generation­er blevet optrevlet, og deres garn genanvendt til nyt tøj. I årtier er kobber fra kirkeklokk­er og statuer blevet genanvendt; i dag er det bare mere sandsynlig­t, at det kommer fra iPhones og fladskaerm­e.

Vi sendte Robert Kunzig og fotograf Luca Locatelli ud for at dokumenter­e, hvor den nye cirkulaere økonomi er begyndt at få fat. De fandt mange eksempler. I New York bruges svamperødd­er til at skabe komposterb­ar emballage. I London fodrer forskere restproduk­ter fra ølbryggeri til insekter, som laves til dyrefoder. På hotelkøkke­ner rundt om i verden reducerer kokke madspild med en smart-skraldespa­nd, der måler det.

Ideen om, at vi kan skabe en verden uden affald kan lyde utopisk – og det er det også, men på en god måde, fortalte Robert Kunzig mig. “Det minder mig om et citat fra filmen Diner: ‘Hvis du ikke har gode drømme, har du mareridt.’ Sådan er den cirkulaere økonomi – det er en drøm, vi er nødt til at prøve at gøre virkelig.” Tak fordi du laeser

 ??  ?? På denne fabrik i Prato, Italien bliver bundter af kasserede tekstiler bearbejdet og brugt til at lave nyt tøj – et eksempel på den cirkulaere økonomi i funktion.
På denne fabrik i Prato, Italien bliver bundter af kasserede tekstiler bearbejdet og brugt til at lave nyt tøj – et eksempel på den cirkulaere økonomi i funktion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark