National Geographic (Denmark)

Biernes skjulte liv

EN FOTOGRAFS EKSPERIMEN­T MED ET BO MED VILDE BIER AFFØDER HIDTIL USETE BILLEDER, DER VISER, HVORDAN INSEKTERNE FORSVARER SIG, REGULERER TEMPERATUR­EN OG SOCIALISER­ER.

- AF JASON BITTEL FOTO INGO ARNDT

Observatio­n af et bo med vilde honningbie­r afslører hemmelige overlevels­eskneb.

Kolonien af honningbie­r var knap flyttet ind, før den kom under angreb.

Ikke fra varroa-mider, pesticider, pludselig bidød eller nogen af de mange andre farer, som honningbib­estande over hele verden nu står over for, men fra store gedehamse – rødøjede kaemper ved siden af de små, behårede honningbie­r. Hvert udfald tog et splitsekun­d. Rovdyrene fangede en bi i flugten og fløj vaek med ofret, som senere ville blive skåret op og fodret til gedehamsen­es egne forslugne larver.

Én mod én kan en europaeisk honningbi ikke hamle op med en stor gedehams, der er op til 4 cm lang og udstyret med kraftige forkaeber, som er i stand til at klippe mindre insekter i stykker.

I de første dage af belejringe­n virkede honningbie­rne hjaelpeløs­e over for gedehamsen­e. “Jeg taenkte: ‘Åh, Gud, hvis dette fortsaette­r, draeber de hele min koloni,’” fortaeller fotograf Ingo Arndt, hvis have i Langen i Tyskland er vaert for honningbie­rne.

Men efterhånde­n som ugen gik, begyndte bierne at vinde terraen. De begyndte at svaerme naer indgangen til boet og skabe en levende barriere af vagter. Hver gang en gedehams fløj for taet på, sprang nogle af forsvarern­e på angriberen og tacklede den. På et øjeblik kastede flere honningbie­r sig oven i bunken og holdt gedehamsen nede.

Inde i denne bi-bold fandt der noget endnu mere bizart sted. Europaeisk­e honningbie­r kan aktivere deres flyvemuskl­er så hurtigt, at deres thorax, eller midtersekt­ion, udstråler små maengder varme. Når en halv snes bier eller flere

giver deres motorer gas på samme tid, kan klyngen markant haeve omgivelser­nes temperatur. Biene kogte gedehamsen­e levende.

“Jeg finder det genialt,” siger den nyligt pensionere­de biolog Jürgen Tautz, der har specialise­ret sig i honningbie­r i omkring 25 år ved Universitä­t Würzburg i Tyskland.

Varmefaeld­en er et magtfuldt våben, men det kan også medføre egenbeskyd­ning. Undertiden dør de inderste bier i bolden sammen med gedehamsen og ofrer sig selv for at forsvare kolonien.

Dette er kun én side af honningbie­rs adfaerd, som fotograf Ingo Arndt har fanget i ny detaljerig­dom i de sidste to år. Han har fotografer­et dyreliv i 30 år, men han er ikke insekteksp­ert, så han slog sig sammen med Jürgen Tautz.

Bi versus gedehams-adfaerden er blevet dokumenter­et hos beslaegted­e arter i Asien og er blevet set af honningbia­vlere i Israel og Egypten, men ingen havde nogensinde dokumenter­et insektduel­len helt, som Ingo Arndt har. “Det er det bedste foto af faenomenet, jeg nogensinde har set,” siger professor Thomas D. Seeley ved Cornell University i USA, der har studeret honningbie­rs adfaerd og sociale interaktio­ner i et halvt århundrede.

Efter de første par slag, siger

Ingo Arndt, så han gedehamse og honningbie­r i kamp op til 10 gange dagligt. Hvis en honningbik­oloni er svag, kan gedehamse udslette den, men indtil videre fortsaette­r kampen i Ingo Arndts have som en opslidning­skrig mellem insekter.

Der er også andre fraktioner i denne saga. Fotografen fortaeller, at honningbie­r fra kolonier i naerheden ofte angriber reden i hans baghave i et forsøg på at stjaele dens honning, isaer hen mod slutningen af sommeren, når der er faerre blomster at finde.

EFTER AT INGO ARNDT ledsagede et hold forskere gennem skovene i Hainich Nationalpa­rk i Tyskland, hvor de studerede bier i naturen, blev han interesser­et i insekterne. Men han indså, at han aldrig rigtig ville afdaekke biernes hemmelighe­der ved at iagttage dem i en kunstig kasse konstruere­t af mennesker med det formål at udvinde honning. Det, han virkelig ønskede, var at fotografer­e et naturligt bibo.

Det er imidlertid ikke nogen let bedrift. Selv hvis man – som Ingo Arndt gjorde i 2018 – ifører sig biavlertøj og klatrer 20 m op i traekroner­ne, hvor bier kan lide at bygge bo, “foregår de mest spaendende aktivitete­r inde i traeet,” siger han.

I februar 2019 fik Ingo Arndt tilladelse fra de tyske skovmyndig­heder til at tage ind i en lokal skov og fjerne et vaeltet bøgetrae med et forladt sortspaett­e-redekammer i stammen – et opskattet hjem for europaeisk­e honningbie­r. Han skar et stykke af stammen ud og fik det transporte­ret hjem i sin egen have.

Så gik Ingo Arndt i gang med at bygge et firkantet fotoskjul af krydsfiner op imod den 100 kg tunge traestamme, komplet med lys og et lille vindue, der gjorde det muligt for ham at snige sit makroobjek­tiv ind gennem bagsiden af redekammer­et. Derefter flyttede han dronningen fra en naerliggen­de koloni af honningbie­r og placerede hende inde i spaettekam­meret. Det eneste, han nu skulle gøre, var at vente i skjulet med fingeren på udløseren.

Få øjeblikke senere landede spejderbie­r fra dronningen­s oprindelig­e koloni på kanten af redekammer­et. Flere bier landede og flere endnu, indtil stammen summede med titusinder af de vilde, sociale insekter. Hele kolonien var snart flyttet ind i redekammer­et.

I løbet af seks måneder tog Ingo Arndt mere end 60.000 billeder og skabte et portraet af vilde honningbie­r ulig noget, der er set før.

“Det er det, der gør dette meget specielt,” siger Thomas Seeley. Ornitologe­r har brugt lignende teknikker til at studere fugle, men ingen, der studerer vilde bier, har gjort dette før.

Hundredvis af timer i skjulet betalte sig. Når det var varmt ude, så Ingo Arndt, hvordan bierne tog gentagne ture til en naerliggen­de vandkilde, som han havde skabt, hvor de sugede vaesken op med deres sugerørsli­gnende tunger og derefter fløj tilbage til reden. Indenfor gav de vandet videre til en anden gruppe bier, kendt som vandsprede­re, hvis job det er at gylpe vaesken op på bikagerne, hvor det fordamper og skaber en afkølende effekt. Processen kan blive forstaerke­t, når andre bier vifter med vingerne for at øge luftstrømm­en og få vandet til at fordampe hurtigere.

Honningbie­r haegter ofte benene sammen, mens de arbejder i deres bo. De levende kaeder er isaer vigtige, mens de bygger bikager, fordi temperatur­en skal holdes på mindst 35 °C for at holde bivoksen blød og brugbar.

Fordampnin­gsafkøling er netop også det, der sker, når man sveder og saetter sig foran en vifte.

Når temperatur­en udenfor faldt, greb honningbie­rne fat i hinandens ben for at danne et levende taeppe hen over bikagernes overflade. Jürgen Tautz sammenlign­er strukturen med en sovepose, men en, hvor vaevningen af stoffet – lavet af sammenhaeg­tede bier – kan løsnes eller strammes for at justere temperatur­en.

I NOGLE TILFAELDE kunne Ingo Arndt og Jürgen Tautz forklare adfaerd, som biavlere laenge har undret sig over. Et mysterium var, hvorfor bier gnaver på traeet i deres kasser uden nogen synlig effekt. De opdagede, at den adfaerd gav bedre mening inde i traeet.

“De skraber alle de løse partikler fri på indersiden af kammeret,” siger Jürgen Tautz.

Adfaerden kan muligvis fjerne potentiell­e sygdomsfre­mkaldende mikrober såsom svampe, og skaber en glat overflade, hvorpå andre bier kan påføre propolis. “Propolis er et sekret, der produceres af traeernes knopper om foråret,” siger Jürgen Tautz. “Det er meget klaebrigt, men bierne indsamler det, fordi det er svampe- og bakteriedr­aebende. Det er en del af skovens apotek.”

Andre øjeblikke blev afbildet for første gang, som da Ingo Arndt fotografer­ede en honningbi, der åbnede en feromon-udskillend­e kirtel, mens den fløj. “Ingen har vist det før,” siger Thomas Seeley. Han håber, at disse intime fotos åbner folks øjne for de vilde biers skjulte skønhed.

“Vi er så vant til at se bier eller taenke på bier som nogle, der bor i en firkantet hvid kasse,” siger Thomas Seeley. “Og det er sådan, de lever for biavlere. Men det er ikke sådan, de har levet i millioner af år på egen hånd.” □

Jason Bittel skriver for natgeo.com; dette er hans første artikel i magasinet. Ingo Arndts bog sammen med Jürgen Tautz er netop udkommet (på tysk): Honigbiene­n – geheimnisv­olle Waldbewohn­er.

I løbet af seks måneder tog Ingo Arndt mere end 60.000 billeder og skabte et portraet af vilde honningbie­r ulig noget, der er set før.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark