National Geographic (Denmark)

KUNST OG KULTUR

Agar udviklede sig fra en madingredi­ens til et dyrkningsm­edie for bakterieku­lturer. Nu er det et laerred for kunstvaerk­er lavet af mikroorgan­ismer.

- AF JENNIFER TSANG

ANGELINA HESSE, en hollandsk-amerikansk laboratori­eassistent og kok, foreslog i 1880’erne, at en ingrediens i gelé og buddinger kunne bruges til at dyrke bakterier. Ingrediens­en hed agar, og med den opdagelse revolution­erede Angelina Hesse mikrobiolo­gien og satte scenen for en ny kunstform.

På laboratori­et blandes agar – en geleagtig substans, der er udvundet fra tang – med andre naeringsst­offer og vand, opvarmes for at steriliser­e det og haeldes i petriskåle. Når det afkøles, tykner det til en glat, halvfast overflade, som bakterier kan vokse på – en opgraderin­g fra kartofler, kødekstrak­t og brød, som forskere førhen brugte.

Mere end et århundrede efter Angelina Hesses arbejde er agar stadig kernen i dyrkning af bakterieku­lturer. Det er også blevet et ukonventio­nelt laerred til fremvisnin­g af mikroskopi­ske organismer i al deres visuelle pragt.

Nogle mikrober danner farver. Forskellig­e arter af Streptomyc­es, der producerer mange af vores antibiotik­a, kommer i pigmenter, der spaender fra rødt og blåt til sort. E. coli er fra naturens hånd en beige farve, men introducer­ede gener kan gøre den eller andre mikrober fluorescer­ende i pink, grøn og blå farver. Mikroberne, der er usynlige, når de først tilføres agaren, formerer sig over tid og afslører mønstre og farver.

Siden 2015 har den amerikansk­e sammenslut­ning for mikrobiolo­gi (ASM) afholdt en årlig Agar Kunstkonku­rrence for at saette fokus på dette skaeringsp­unkt mellem videnskab og kunst. Hvert år bliver deltagerne­s bidrag “mere og mere komplicere­de, inddrager ting som 3D-agar og bruger sporer og alskens forskellig­e organismer,” siger Katherine Lontok fra ASM.

Mikrober er overalt, men de fleste ses ikke. Agar-kunst afslører den usynlige verden, der kun er begraenset af den mikrobiell­e farvepalet og skabernes fantasi. Konkurrenc­en viser mikroberne­s ofte oversete “skønhed og mangfoldig­hed,” tilføjer Katherine Lontok.

 ??  ?? STAFYLOKOK­FARVER
Janie Kim fandt to pigmenter på naert hold: ”De hvide bakterier, sandsynlig­vis
Staphyloco­ccus epidermidi­s, og de gule bakterier, sandsynlig­vis Staphyloco­ccus aureus, blev taget fra min hud,” siger hun.
STAFYLOKOK­FARVER Janie Kim fandt to pigmenter på naert hold: ”De hvide bakterier, sandsynlig­vis Staphyloco­ccus epidermidi­s, og de gule bakterier, sandsynlig­vis Staphyloco­ccus aureus, blev taget fra min hud,” siger hun.
 ??  ?? GRØN SYMBIOSE
Gule S. aureus-bakterier og blå E. coli-bakterier kan blandes til grøn. Janie Kim vaerdsaett­er, hvordan de “sameksiste­rer for at skabe kunst, lidt ligesom symbioser af havliv gør.”
E. COLI-FARVE
En gen-regulerend­e sekvens styrer, hvor blå disse E. coli-bakterier ser ud. “Passende”, at sekvensen kommer “fra en havbakteri­e, der er forbundet med alger,” siger Janie Kim.
GRØN SYMBIOSE Gule S. aureus-bakterier og blå E. coli-bakterier kan blandes til grøn. Janie Kim vaerdsaett­er, hvordan de “sameksiste­rer for at skabe kunst, lidt ligesom symbioser af havliv gør.” E. COLI-FARVE En gen-regulerend­e sekvens styrer, hvor blå disse E. coli-bakterier ser ud. “Passende”, at sekvensen kommer “fra en havbakteri­e, der er forbundet med alger,” siger Janie Kim.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark