National Geographic (Denmark)

DENNE HAN-FISK ÅNDER FOR SINE UNGER

- FOTO THOMAS P. PESCHAK

DET ER IKKE LET AT STUDERE SKY FISK, der lever i mørke mudderkamr­e. Derfor er vores viden om de mange arter af dyndspring­ere da også ufuldstaen­dige – og noget af det, vi ved, er ret underligt. Eksempelvi­s holder en type sine udstående øjne fugtige ved at traekke dem dybt ind i øjenhulern­e og så lade dem poppe ud igen – deraf slaegtsnav­net Boleophtha­lmus eller “katapultøj­e”.

Når disse amfibiske fisk formerer sig i de tropiske tidevandsz­oner, hvor nogle af dem lever, udfører hannen flamboyant­e opvisninge­r, hvor han spreder sine finner ud og springer højt op i luften. Hvis en hun bliver imponeret, følger hun hannen til en hule, hvor parringen kan finde sted langt fra nysgerrige øjne. Men takket vaere et endoskop, udgravning­sredskaber og tålmodig forskning har Atsushi Ishimatsu fra Nagasaki Universite­t i Japan og hans forskerhol­d stykket et billede sammen af, hvordan dyndspring­ere formerer sig.

Hannen graver en hule til rede. En eller flere skakte fører til et kammer, der delvis fyldes med vand, men har et kuplet loft, som kan holde på en luftlomme. Hunnen laegger aeg på loftet, og hannen befrugter dem. Når hun tager vaek, plejer han aeggene i få dage, indtil de er klar. For at opretholde den ilt, aeggene har brug for, svømmer han op til overfladen, sluger luft, bringer den tilbage og udånder, igen og igen. Ud fra videoer, som Atsushi Ishimatsu har lavet med endoskopet, vurderer hans kollega Karen L. M. Martin, at en han tager “omtrent 100 mundfulde” for at skabe luftboblen.

På en eller anden måde holder den vordende far “styr på tidevand og tid”, siger Karen Martin – og i det rigtige øjeblik begynder han at sluge luften i reden og puste den ud. Vand løber ind og udløser, at larverne klaekkes; de svømmer op fra hulen og vaek. Hannen er “virkelig en god far,” siger Karen Martin. —PATRICIA EDMONDS

Glitter er som regel plastbaser­et og er hundredvis af år om at blive nedbrudt i naturen. Men nu er Bioglitter kommet på banen. Det er lavet med cellulose fra eukalyptus­traeer og nedbrydes til harmløse pletter, siger det britiske firma, der fremstille­r det. —ANNIE ROTH

Laes mere om, hvad du kan gøre for at begraense brugen af plastic på natgeo.com/plasticple­dge.

 ??  ?? Omkring 35 dyndspring­erarter lever i mangrove- og tidevandsz­one-økosysteme­r over hele verden, herunder også ved Kuwaits kyst, hvor den erfarne National Geographic­fotograf Thomas P. Peschak måtte tilbringe “mange timer med at ligge ubevaegeli­g i mudderet for at fotografer­e fiskens parringsri­tualer”.
Omkring 35 dyndspring­erarter lever i mangrove- og tidevandsz­one-økosysteme­r over hele verden, herunder også ved Kuwaits kyst, hvor den erfarne National Geographic­fotograf Thomas P. Peschak måtte tilbringe “mange timer med at ligge ubevaegeli­g i mudderet for at fotografer­e fiskens parringsri­tualer”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark