National Geographic (Denmark)

GAYATRI DATAR

Hun går i krig mod jordgulve i Rwanda for at sikre bedre hygiejne.

- AF MARC GUNTHER FOTO CHRIS SCHWAGGA

Få dage efter at hun afsluttede sin uddannelse i virksomhed­sledelse ved Stanford University i 2014, tog Gayatri Datar til Rwanda for at forfølge et usaedvanli­gt mål: at befri verden for jordgulve, som kan gøre folk syge.

“Der er insekter overalt. Termitter. sandlopper, orme,” forklarer hun. “Spaedbørn har ikke bleer, så børnene tisser og laver afføring på gulvet. De er svaere at rengøre. De er ikke paene. Folk hader dem.” Alligevel lever mere end en milliard mennesker på jorden, fordi de ikke har råd til noget bedre.

Gayatri Datars velgørenhe­dsorganisa­tion, EarthEnabl­e, saelger et jordgulv lavet af lokalt ler, småsten og sand og forseglet med en saerligt udviklet og patenteret miljøvenli­g lak. Det koster ca. 475 kr. pr. hjem, langt mindre end beton. EarthEnabl­e kaempede i starten. Det var dyrt at få råvarer ud til landsbyern­e. Murerer skulle oplaeres i at installere gulvene. Kvaliteten var svingende, siger 34-årige Gayatri Datar: “Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt.”

I dag klarer EarthEnabl­e sig bedre. Der er installere­t over 4400 jordgulve, siger Gayatri Datar, og kunderne elsker dem. EarthEnabl­e har indsamlet penge fra fonde, det amerikansk­e kontor for internatio­nal udvikling og en hollandsk konkurrenc­e, der støtter grønne ivaerksaet­tere. Gayatri Datar arbejder desuden taet sammen med myndighede­rne i Rwanda, der siger, at de også ønsker at komme jordgulve til livs. □

 ?? DENNE ARTIKEL HAR FÅET ET STØTTELEGA­T FRA PULITZER-CENTRET FOR KRISE-RAPPORTERI­NG. ??
DENNE ARTIKEL HAR FÅET ET STØTTELEGA­T FRA PULITZER-CENTRET FOR KRISE-RAPPORTERI­NG.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark